Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορίτσια δώστε βάση: Πώς το μητρικό γάλα μπορεί να επηρεάσει την χοληστερίνη;

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε!

7 Μαΐου 2019 10:55
Κορίτσια δώστε βάση: Πώς το μητρικό γάλα μπορεί να επηρεάσει την χοληστερίνη;

Τα παιδιά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους, τείνουν να έχουν υγιέστερα επίπεδα χοληστερίνης στην εφηβεία, συγκριτικά με αυτά που πίνουν και τυποποιημένο συσκευασμένο γάλα, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα.

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τις μητέρες να θηλάζουν τα βρέφη έως έξι μηνών για να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων των αυτιών και του αναπνευστικού συστήματος, του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των βρεφών, των αλλεργιών, της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Το γάλα του θηλασμού περιέχει περισσότερη χοληστερόλη από το γάλα «φόρμουλα», αλλά έως τώρα λίγα πράγματα ήσαν γνωστά για το πώς αυτό επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης αργότερα στη ζωή του παιδιού.

Να αναφέρουμε, ότι παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι το μητρικό γάλα εξουδετερώνει τον ιό HIV και μπορεί να προστατεύει τα μωρά από τη μετάδοσή του.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, καταδεικνύουν ότι τα μωρά που κατανάλωναν αποκλειστικά μητρικό γάλα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικής αλλά και «κακής» (LDL) χοληστερίνης στην εφηβική ζωή.

Το μητρικό γάλα προετοιμάζει καλύτερα τον οργανισμό

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 3.261 μωρά μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία (μέση ηλικία 17,5 ετών). Τα παιδιά που είχαν καταναλώσει μόνο συσκευασμένο γάλα ή συνδυασμό συσκευασμένου και μητρικού, δεν παρουσίασαν διαφορές στα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, ενώ τα παιδιά που είχαν τραφεί μόνο με μητρικό γάλα, είχαν κατά την εφηβεία χαμηλότερα επίπεδα όχι μόνο ολικής χοληστερίνης και LDL, αλλά επίσης τριγλυκεριδίων.

Αν και η βασική συγγραφέας της μελέτης Μαίρη Σκούλιγνκ από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ υπέθεσε ότι η διαφορά στο κατά πόσο οι μητέρες θηλάζουν, οφείλεται στο αν οι ίδιες έχουν θηλαστεί, αυτό δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Κρίστοφερ Όουεν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας και το Πανεπιστήμιο του Αγίου Γεωργίου στο Λονδίνο εκτίμησε ότι το μητρικό γάλα, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, προετοιμάζει καλύτερα τον οργανισμό στο να μεταβολίζει τα λίπη αργότερα στη ζωή.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάζουν, δεδομένου ότι το γάλα τους μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Παράλληλα, δείτε πώς θα ελαττώσετε εύκολα και γρήγορα το αλάτι με 5 πρακτικούς τρόπους!

4+1 συμπτώματα που δείχνουν ότι δεν χάνεις κιλά λόγω ορμονών!

Πίνεις πολύ νερό, ασκείσαι όσο μπορείς και η διατροφή σου δεν χαρακτηρίζεται από υπερβολές. Το λίπος στην κοιλιά όμως, δεν λέει να υποχωρήσει. Ειδικά όσο μεγαλώνουμε, η κοιλιά «πέφτει» με μεγαλύτερο κόπο. Ένας από τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό, είναι τα επίπεδα των ορμονών.

Όπως αναφέρουν οι έρευνες, οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και ακολουθούν ορμονική θεραπεία εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους σε σχέση με εκείνες που δεν υπόκεινται σε θεραπεία.

Μειώνοντας τη ζάχαρη, αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ και την καφεΐνη και περιορίζοντας δραστικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν κι αυτό μεταφράζεται με απώλεια λίπους από την κοιλιά.

Ωστόσο, αν τα κάνεις όλα σωστά και τίποτα δεν αλλάζει, ίσως πρέπει να στρέψεις στην προσοχή σου σε ενδείξεις που μαρτυρούν ότι η επίμονη κοιλιά είναι θέμα διαταραχής στις ορμόνες.

Οι διαστάσεις της μέσης μεγαλώνουν, ενώ τρως σωστά: Όπως είπαμε και παραπάνω, είναι ένδειξη, ειδικά αν μια ζωή η κοιλιά ήταν ένα από τα πιο μαζεμένα σου σημεία και ξαφνικά εντοπίζεις σταθερό φούσκωμα.

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη κι αυτό έχει ως συνέπεια το λίπος να αποθηκεύεται αντί να καίγεται.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share