Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

4+1 συμπτώματα που δείχνουν ότι δεν χάνεις κιλά λόγω ορμονών!

Είναι λόγος να ανησυχείς!

7 Μαΐου 2019 10:21
4+1 συμπτώματα που δείχνουν ότι δεν χάνεις κιλά λόγω ορμονών!

Πίνεις πολύ νερό, ασκείσαι όσο μπορείς και η διατροφή σου δεν χαρακτηρίζεται από υπερβολές. Το λίπος στην κοιλιά όμως, δεν λέει να υποχωρήσει. Ειδικά όσο μεγαλώνουμε, η κοιλιά «πέφτει» με μεγαλύτερο κόπο. Ένας από τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό, είναι τα επίπεδα των ορμονών. Όπως αναφέρουν οι έρευνες, οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και ακολουθούν ορμονική θεραπεία εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους σε σχέση με εκείνες που δεν υπόκεινται σε θεραπεία.
Μειώνοντας τη ζάχαρη, αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ και την καφεΐνη και περιορίζοντας δραστικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν κι αυτό μεταφράζεται με απώλεια λίπους από την κοιλιά. Ωστόσο, αν τα κάνεις όλα σωστά και τίποτα δεν αλλάζει, ίσως πρέπει να στρέψεις στην προσοχή σου σε ενδείξεις που μαρτυρούν ότι η επίμονη κοιλιά είναι θέμα διαταραχής στις ορμόνες.

Οι διαστάσεις της μέσης μεγαλώνουν, ενώ τρως σωστά: Όπως είπαμε και παραπάνω, είναι ένδειξη, ειδικά αν μια ζωή η κοιλιά ήταν ένα από τα πιο μαζεμένα σου σημεία και ξαφνικά εντοπίζεις σταθερό φούσκωμα. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη κι αυτό έχει ως συνέπεια το λίπος να αποθηκεύεται αντί να καίγεται.

Λαχταράς τη ζάχαρη: Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη λεπτίνη, την ορμόνη που ειδοποιεί το σώμα σου ότι έχεις χορτάσει. Όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης, ενδεχομένως να αυξάνει και η λεπτίνη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα νιώθεις πιο άμεσα ότι είσαι πλήρης από τροφή, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Όταν τα επίπεδα της λεπτίνης αυξάνουν συνεχώς, οι υποδοχείς της ορμόνης αυτής δυσλειτουργούν και κατά συνέπεια τα σήματα που στέλνουν στον εγκέφαλο, υποδεικνύουν ανάγκη για ακόμη περισσότερη τροφή.

Είσαι μονίμως στρεσαρισμένη: Πώς σχετίζεται το «ανεξήγητο» κοιλιακό λίπος με το άγχος; Για όλα φταίει η κορτιζόλη, η περιβοήτη ορμόνη που αυξάνει όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση άγχους. Η αυξημένη κορτιζόλη οδηγεί σε ακόμα περισσότερη αποθήκευση λίπους στο σώμα. Να ένα ακόμα καλό κίνητρο ώστε να μην στρεσάρεσαι για ψύλλου πήδημα.

Η διάθεσή σου κάνει «ασανσέρ»: Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, οι γυναίκες εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές της διάθεσης σε σχέση με τους άντρες, λόγω ορμονικών μεταβολών. Στην περίπτωση λοιπόν, που βιώνεις έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις και παρατηρείς ότι δεν χάνεις βάρος ενώ προσπαθείς, έχεις ένα ακόμα κίνητρο να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

> Νιώθεις κουρασμένη αλλά δεν μπορείς να κοιμηθείς: Άλλη μία δυσάρεστη ένδειξη που πρέπει να σε βάλει σε σκέψεις. Είναι φαύλος κύκλος: Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το στρες, οδηγεί σε συνθήκες αϋπνίας κι όλα αυτά διαταράσσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης. Οι υψηλές τιμές της μειώνουν τους δείκτες του θυροειδή και αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια τοπική αύξηση βάρους.

Αν λοιπόν παρατηρείς στον εαυτό σου κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μία επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο σου, μπορεί να αποβεί διαφωτιστική.

Δημητριακά: Δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νόμιζες!

Κατέχουν περίοπτη θέση σε ό,τι λέμε "υγιεινή διατροφή". Τα δημητριακά, κυρίως εκείνα της ολικής άλεσης και η βρώμη συγκεκριμένα, είναι πηγή βιταμινών πρωτεΐνης, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυσικά φυτικών ινών. Είναι η ιδανική λύση για το πρωινό γεύμα, αλλά και για το βραδινό. Ωστόσο όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι μπορείς ν' αδειάζεις όλη τη συσκευασία μέσα στο μπολ με το γάλα, γιατί έτσι δουλίτσα δεν γίνεται. Μην τα βγάλεις ποτέ από την καθημερινότητά σου, αρκεί να αποφεύγεις τα παρακάτω λαθάκια.

Το παρακάνεις με την ποσότητα
Όπως ανέφερα και παραπάνω, είτε είναι βρώμη, είτε μούσλι, είτε το κλασικό δημητριακό νιφάδα, η ποσότητά του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3-4 κουταλιές της σούπας. Είναι υγιεινή τροφή, αλλά δεν είναι αέρας, έχει θερμιδική αξία. Ειδικά τα κλασικά δημητριακά και η γκρανόλα ή εκείνα με τη σοκολάτα, έχουν ζάχαρη

Τα τρως λάθος ώρα
Τα δημητριακά με σοκολάτα (κι ας είναι μαύρη) ή με φρούτα, καλύτερα να τα τρως το πρωί, όχι το βράδυ. Ένα μπολ γάλα με κορν φλέικς έχει περισσότερες θερμίδες (μπορεί να αγγίξει τις 400) από ένα αντίστοιχο με πράσινη σαλάτα και 30 γρ. τυρί.

Ρίχνεις μέσα διάφορα
Όπως κακάο με ζάχαρη, μέλι (πάνω από μια κουταλιά του γλυκού), μία ολόκληρη μπανάνα, ξηρούς καρπούς, που ναι μεν είναι υγιεινά, αλλά σε συνδυασμό και σε ελεύθερη ποσότητα σου προσθέτουν θερμίδες. Αν είναι να το κάνεις, κάν' το σωστά για να βγαίνει και αποτέλεσμα. Αλλιώς φάε ένα κρουασάν σοκολάτας, να το ευχαριστηθείς κιόλας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share