Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Θες να καταπολεμήσεις την κατάθλιψη; Τότε κάνε μια βόλτα στα μουσεία!

Δείτε αναλυτικά...

5 Μαΐου 2019 19:00
Θες να καταπολεμήσεις την κατάθλιψη; Τότε κάνε μια βόλτα στα μουσεία!

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλά μια βόλτα στο μουσείο μπορεί να σου κάνει καλό. Σίγουρα βοηθάει από τη στιγμή που σε ένα μουσείο μπορείς να πάρεις γνώσεις και να ταξιδέψεις σε άλλες εποχές. Όμως μια έρευνα δείχνει ότι μια βόλτα στο μουσείο σου κάνει περισσότερο καλό από νόμιζες!

Ο κινηματογράφος, το θέατρο και οι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και μορφές Τέχνης μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη που φέρνουν τα γηρατειά. Και όσο περισσότερο πηγαίνετε σε όλα αυτά, τόσο λιγότερη θα είναι η κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Βρετανική μελέτη έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 32% απλώς με τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές δραστηριότητες κάθε δύο με τρεις μήνες. Και αν πηγαίνουν τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ο κίνδυνος φαίνεται να μειώνεται κατά ένα επιβλητικό 48%.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε δεκαετή ανάλυση περίπου 2.000 ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών στη Μεγάλη Βρετανία. Όλοι ήταν συμμετέχοντες στην Αγγλική Μελέτη για τη Γήρανση (English Longitudinal Study of Ageing -ELSA) και κανένας δεν είχε εμφανίσει κατάθλιψη λίγο πριν ή κατά την έναρξη της δεκαετούς αυτής μελέτης. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πέρα από το πολιτιστικό προϊόν με το οποίο έρχονται σε επαφή, η συνήθεια αυτή μειώνει την καθιστική ζωή και ενθαρρύνει την ήπια σωματική δραστηριότητα που εξ ορισμού προστατεύει από την κατάθλιψη.

Επιπλέον, η συνήθεια αυτή αναδεικνύει την κοινωνική δέσμευση, μειώνοντας την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά. Κοινώς, το να μπει ένας ηλικιωμένος στη διαδικασία να περπατήσει, να πάρει Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να συναναστραφεί με κόσμο, να κανονίσει ραντεβού αλλά και να δει μια ωραία ταινία και να συζητήσει τις επόμενες μέρες για όλα αυτά, έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη χαρά και λιγότερο κίνδυνο από κατάθλιψη. Όσον αφορά το τελευταίο, αυτό καθεαυτό το θέαμα, η εμπλοκή δηλαδή με τις τέχνες, μειώνει το στρες και συνδέεται με χαμηλότερες στρεσογόνες ορμόνες όπως η κορτιζόλη.

Έχει όμως ακόμη μία και πιο σημαντική επίδραση: Η συνήθεια αυτή φαίνεται ότι αναστέλλει ή εμποδίζει τη γνωσιακή παρακμή, καθώς διεγείρει τη σκέψη. Κάπως έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος της άνοιας. Οι επιστήμονες που αναμείχθηκαν στην έρευνα επισημαίνουν ότι όπως υπάρχει η σύσταση για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πέντε μερίδων την ημέρα, έτσι θα έπρεπε να υπάρχει και σχετική σύσταση για σινεμά, θέατρο, όπερα, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.λπ.

Τα λουλούδια καταπολεμούν την κατάθλιψη και το στρες!

Γνωρίζατε πόσο καλό κάνουν στην υγεία σας τα λουλούδια; Μην σας φαίνεται περίεργο αλλά κάνουν πάρα πολύ καλό σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη και στρες! Μπορούν να "διώξουν" αυτά τα άσχημα για τον οργανισμό μας αισθήματα..

“Η συναισθηματική επίδραση των λουλουδιών” αποδεικνύεται, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolutionary Psychology, όταν επιστημονική ομάδα μελέτησε τη σχέση των λουλουδιών με το αίσθημα πλήρωσης και ικανοποίησης από τη ζωή.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share