Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

8+1 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις αφυδατωθεί χωρίς να διψάς!

Είναι σημαντική η ενυδάτωση του οργανισμού!

3 Μαΐου 2019 13:55
8+1 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις αφυδατωθεί χωρίς να διψάς!

Διψάς. Ψάχνεις για νερό. Συνειδητοποιείς ότι έχουν περάσει ώρες από τότε που ήπιες το τελευταίο ποτήρι. Δεν θες να μένεις αφυδατωμένη, κι όμως, δεν πίνεις όσο πρέπει. Κι ειδικά τώρα που κάνει ζέστη, το έχεις ανάγκη το νερό. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγαλύτερος όταν εκτίθεσαι σε υψηλή θερμοκρασία. Ιδρώνεις, κουράζεσαι, το σώμα σου το χρειάζεται.
Τη στιγμή που θα διψάσεις, πιθανότατα να είσαι κατά 2% αφυδατωμένη. Γι' αυτό πρέπει να ενυδατώνεσαι τακτικά, ανεξάρτητα από το αν το θες ή όχι. Και να καταναλώνεις τροφές με πολύ νερό, όπως φρούτα και λαχανικά, όπως είναι το πεπόνι, το καρπούζι, το αγγούρι, τα σταφύλια και το σέλερι. Αλλά η έλλειψη νερού, έχει κι άλλες ενδείξεις, λιγότερο προφανείς:

Λιγότερες επισκέψεις στην τουαλέτα
Το νερό βοηθάει τα νεφρά να απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα σου. Αν δεν πίνεις νερό, ούρα δεν υπάρχουν, εσύ δεν θα πηγαίνεις τακτικά για ούρηση και τα νεφρά σου θα κινδυνεύουν να εμφανίσουν πέτρες.

Κακή αναπνοή
Πού να βρει σάλιο να παράξει ο οργανισμός όταν έχει «στραγγίξει» από νερό; Η ξηροστομία οδηγεί σε δυσάρεστη ανάσα.

Ξηρό δέρμα
Δέρμα θαμπό, που «τραβάει» και μοιάζει με ξηρή έρημο δεν έχει ανάγκη μόνο από μια καλή ενυδατική. Η βασική αιτία του προβλήματος, είναι ότι το δέρμα μας αποτελείται από 80% νερό, οπότε αν δεν αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνονται από την εφίδρωση, πώς να είναι και να δείχνει υγιές;

Κίτρινα/σκούρα ούρα
Αν τα τσίσα σου έχουν την όψη του τσαγιού, τότε βράσε νερό κι άρχισε να πίνεις τσάι, χαμομήλι, νερό σκέτο, ό,τι βρεις.

Χαμηλή πίεση αίματος
Το πλάσμα του αίματος είναι ένα υποκίτρινο υγρό που αποτελεί τη βάση του συνδετικού ιστού του κυκλοφορικού συστήματος. Περιλαμβάνει τις πρωτεΐνες πλάσματος, νερό κατά 90% περίπου, και διάφορους διαλύτες. Χωρίς αρκετό νερό στο πλάσμα, το αίμα θα γίνει πιο συγκεντρωμένο και άρα δεν θα ρέει από το σώμα στα όργανα που το χρειάζονται. Κι αυτό ρίχνει φυσικά και την πίεση.

Κράμπες στους μύες
Οι μύες είναι 75% νερό. Λόγω αφυδάτωσης λοιπόν το σώμα δίνει προτεραιότητα στα μέρη του σώματος που πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότερο υγρό. Η καρδιά θα κερδίσει, οπότε η ανεπαρκής ροή αίματος στους μύες είναι αυτό που προκαλεί τις κράμπες.

Πονοκέφαλος
Άλλο ένα βασικό σύμπτωμα που μαρτυρά ότι δεν έχεις πιει όσο νερό πρέπει να νιώθεις υγιής. Αποτέλεσμα;πονοκέφαλος και ημικρανία.

Κούραση
Δεν φταίει μόνο η πολλή δουλειά, ούτε το ότι άργησες να κοιμηθείς. Άισθημα κόπωσης μπορεί να σου προκαλέσει και η ανεπάρκεια νερού. Όλα θα αρχίσουν να υπολειτουργούν, από την κορυφή μέχρι τα νύχια σου.

Δυσκοιλιότητα
Άλλο ένα προειδοποιητικό σημάδι. Μα πώς να λειτουργήσει ομαλά το πεπτικό σύστημα χωρίς υγρά; Το νερό λειτουργεί ως λιπαντικό για την πεπτική οδό και την ομαλή κυκλοφορία των κοπράνων. Δύο λίτρα την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης δυσκοιλιότητας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share