Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

AIDS: Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του;

Δείτε αναλυτικά...

3 Μαΐου 2019 10:50
AIDS: Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του;

Το τέλος του ιού AIDS φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα ευρωπαϊκής έρευνας, ανακαλύφθηκε θεραπεία που μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση του.

Η έρευνα κράτησε οκτώ χρόνια και διεξήχθη σε 1.000 ομοφυλόφιλα ζευγάρια που διατηρούσαν ερωτικές επαφές χωρίς προφύλαξη. Ο ένας σύντροφος ήταν φορέας και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για να καταπολεμήσει τον ιό και δεν βρέθηκε ούτε μία περίπτωση μετάδοσής του.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αντιρετροϊκή αγωγή που χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα σημαίνει επίσης ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω ερωτικής επαφής.

«Τα ευρήματα μας αποδεικνύουν ότι η χρήση αντιρετροϊκής αγωγής εξαλείφει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών», δήλωσε η Αλισον Ρότζερς, καθηγήτρια στο University College of London, που συμμετείχε στην έρευνα.

Σε παλαιότερη έρευνα, η οποία εξέταζε τη μετάδοση του ιού μεταξύ ετεροφυλόφιλων ζευγαριών κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, είχε βρεθεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης βρισκόταν και πάλι στο μηδέν.

Η διεθνής ιατρική κοινότητα πιστεύει ότι η μάχη κατά του ιού, που από το 1980 μέχρι σήμερα ευθύνεται για πάνω από 35 εκατομμύρια θανάτους, βρίσκεται σε επισφαλές σημείο. Ο ετήσιος αριθμός των θυμάτων πέφτει και οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή αυξάνεται, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός, καθώς 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό ετησίως.

Ο δεύτερος άνθρωπος που θεραπεύτηκε από τον ιό του AIDS!

Άνδρας με AIDS στο Λονδίνο έγινε ο δεύτερος γνωστός ασθενής που φαίνεται να θεραπεύθηκε τελείως από τον ιό, έπειτα από μεταμόσχευση προ τριετίας βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δωρητής είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που προσδίδει αντίσταση στον ιό HIV.
Οι εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, ενάμισι έτος αφότου σταμάτησε την αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία κατά του HIV, δεν δείχνουν πλέον το παραμικρό ίχνος λοίμωξης στον οργανισμό του

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το "Science".

«Δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτε», διαβεβαίωσε ο Γκούπτα. Επισήμανε ότι ο ασθενής θεωρείται «λειτουργικά θεραπευμένος» και «σε ύφεση», αν και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για θεραπεία». Όπως ανέφερε, «μετά από δύο χρόνια θα μιλάμε περισσότερο για θεραπεία».

Ο ανώνυμος και άγνωστης ηλικίας άνδρας αποκαλείται πλέον «ο ασθενής του Λονδίνου», κατ' αναλογία με τον «ασθενή του Βερολίνου», τον Αμερικανό Τίμοθι Μπράουν, την πρώτη και μοναδική έως τώρα περίπτωση ασθενούς που έγινε γνωστό το 2007 ότι, ύστερα από μια παρόμοια θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μυελού των οστών στη Γερμανία, απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει μέχρι σήμερα θεραπευμένος.

Ο «ασθενής του Λονδίνου» είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 διαγνώσθηκε επίσης με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος. Το 2016 οι γιατροί αποφάσισαν να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, κάτι που ήταν η τελευταία ελπίδα επιβίωσης του.

Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εμφανίσθηκε στη δεκαετία του 1980, ενώ περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα μολυσμένοι με τον ιό.

Οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί, κατά πόσο τέτοιες θεραπείες όπως αυτές που εφαρμόσθηκαν στους ασθενείς του Βερολίνου και του Λονδίνου, μπορούν να θεραπεύσουν όλους τους ασθενείς με AIDS, καθώς η διαδικασία είναι ακριβή, πολύπλοκη και ενέχει κινδύνους, συν το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν κατάλληλοι δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη (CCR5 Δέλτα 32), που χαρίζει ανοσία έναντι του ιού.

Πιο αισιόδοξη από ποτέ η παγκόσμια ιατρική κοινότητα! - Πώς ένα κοριτσάκι κατάφερε να απαλλαχτεί από τον ιό του AIDS;

Στην αρχή αγνοήθηκε, στη συνέχεια σόκαρε, αργότερα φόβισε και άλλαξε τον κόσμο για πάντα. Ο ιός του AIDS μετράει εκατομμύρια θύματα, και συνεχίζει να είναι μέσα στις δέκα πιο συχνές αιτίες θανάτου στο κόσμο.

Αυτή τη στιγμή 37.000.000 άνθρωποι, νοσούν από την ασθένεια, και η είδηση που ήρθε από τη Νότια Αφρική, τους γέμισε με αισιοδοξία και ελπίδα.

Ένα μικρό κορίτσι σε ένα χωριό της Νότιας Αφρικής, που γεννήθηκε οροθετικό στον ιο HIV του AIDS, φαίνεται ότι απαλλάχτηκε από τον ιό έπειτα από μόλις έναν χρόνο θεραπείας και ζει πλέον 8,5 χρόνια χωρίς καθόλου φαρμακευτική αγωγή.

Οι οροθετικοί ασθενείς συνήθως χρειάζεται να συνεχίζουν δια βίου την αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα προκειμένου να μη νοσήσουν από AIDS. Αλλά το παιδί αυτό, το οποίο εξακολουθεί να μη λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, είναι σχεδόν δέκα ετών σήμερα και δεν εμφανίζει σημάδια της νόσου.

"Είναι μια περίπτωση, η οποία προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά", δήλωσε η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, ερευνήτρια στο Desmond Tutu HIV Centre της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της International AIDS Society, που πραγματοποιεί διεθνή διάσκεψη έρευνας στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Ο οργανισμός της νίκησε τον ιό, οι εξετάσεις της έδειξαν ότι πέρασε αλώβητη από την μάχη μαζί του, και τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να ξεκλειδώσουν το μυστικό της. Κάτι που θα χαρίσει ελπίδα σε εκατομμύρια φορείς που βλέπουν τον οργανισμό τους να εξασθενεί, από τις επιπτώσεις του AIDS.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share