Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Είσαι όλη μέρα μπροστά από ένα υπολογιστή; Τι μπορείς να κάνεις;

Σας αφορά...

3 Μαΐου 2019 09:55
Είσαι όλη μέρα μπροστά από ένα υπολογιστή; Τι μπορείς να κάνεις;

Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο εργασίας του σύγχρονου ανθρώπου. Το παλιότερο εργασιακό πρότυπο που περιλάμβανε έντονη σωματική άσκηση –περπάτημα, σκύψιμο, έκταση των χεριών κτλ.- έχει πλέον αντικατασταθεί από ένα συνεχές κάθισμα.

Ο σύγχρονος εργασιακός χώρος έχει εδραιωθεί στην ιδέα του συνεχούς καθίσματος: μπορεί να κάνεις σχεδόν τα πάντα –τηλέφωνα, παραγγελίες, συγγραφή, οργάνωση αρχειοθέτηση, χωρίς καν να σηκωθείς από την καρέκλα.

Εκεί έγκειται και το πρόβλημα, καθώς το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί για συνεχή κίνηση. Ευημερεί όταν κινείται και, αντίθετα, αντιμετωπίζει προβλήματα όταν βρίσκεται σε συνεχή ή μακροχρόνια αδράνεια.

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν κάθεστε πολύ;

Διάφοροι ερευνητές έχουν υπολογίσει πως όσοι ζουν μια κατά βάση αγροτική ζωή κάθονται περίπου 3 ώρες την ημέρα. Ο μέσος εργαζόμενος γραφείου στην Αμερική κάθεται περίπου 13 με 15 ώρες ημερησίως.

Η διαφορά είναι τεράστια και ειδικοί επισημαίνουν πως αυτό το νέο εργασιακό μοντέλο έχει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Σύμφωνα με ειδικούς, ο καθιστικός τρόπος εργασίας έχει συσχετιστεί με τουλάχιστον 24 διαφορετικές χρόνιες ασθένειες.

Σύμφωνα με το έγκυρο και έγκριτο περιοδικό Scientific American: ο καθιστικός τρόπος ζωής κάνει κακό στο σώμα γιατί το σώμα δεν είναι σχεδιασμένο για να κάθεται τόσο πολλές ώρες. Η έλλειψη κίνησης επιβραδύνει το μεταβολισμό, μειώνει την ποσότητα φαγητού που μετατρέπεται σε ενέργεια και ενισχύει την αύξηση του βάρους, την αποθήκευση λίπους, την αποδυνάμωση της καρδιάς, την εμφάνιση διαβήτη και αρθρίτιδας και διαφόρων άλλων σωματικών δυσλειτουργιών. Παραδείγματος χάριν το να κάθεστε μετά από ένα γεύμα έχει αποδειχτεί πως αυξάνει πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που ο πρόωρος θάνατος σχετίζεται με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν γενικά μέσα στο πρόγραμμά σας δεν λείπουν οι αθλητικές δραστηριότητες.

Μη νομίζετε ότι η διανοητική σας υγεία δεν επηρεάζεται. Έχει, λόγου χάρη, αποδειχτεί πως γυναίκες που κάθονται αρκετές ώρες αντιμετωπίζουν ως και 47% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε σχέση με άλλες που κάθονται μόλις 4 ώρες η λιγότερο.

Τι χρειάζεται, λοιπόν, να κάνετε; Ακολουθούν 5 απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε την υγεία σας παρά τον καθιστικό τρόπο ζωής σας.

5 Πρακτικές Συμβουλές

1. Φροντίστε να σηκώνεστε

Στις πλέον σύγχρονα εξοπλισμένες επιχειρήσεις υπάρχουν γραφεία που επιτρέπουν στον υπάλληλο να κάνει δουλειά γραφείου δίχως να βρίσκεται συνεχώς καθιστός.

Ωστόσο, πιθανότατα οι περισσότεροι από εμάς δεν απολαμβάνουμε τέτοιες πολυτέλειες.

Αν δεν έχετε ένα ειδικό γραφείο διαμορφώστε έτσι τον υπολογιστή σας ώστε να μπορείτε να εργαστείτε για κάποια ώρα όρθιοι. Παραδείγματος χάρη, στοιβάξτε βιβλία κάτω από το πληκτρολόγιο και από την οθόνη του υπολογιστή σας και εργαστείτε σε όρθια στάση για κάποια ώρα.

2. Φροντίστε να κινηθείτε

Γιατί απλά να στέκεστε όρθιοι όταν μπορείτε να κινηθείτε κιόλας; Μπορείτε να κινήστε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, περπατήστε για να μιλήσετε με συναδέλφους αντί να στείλετε email, και συζητήστε διάφορα θέματα στη διάρκεια ενός περιπάτου στο κτίριο της εταιρείας.

3. Προσαρμόστε το ύψος της οθόνης

Είστε στέκεστε είτε κάθεστε, προσαρμόστε το ύψος της οθόνης έτσι ώστε να χρειάζεται να χαμηλώσετε ελάχιστα τα μάτια σας για να κοιτάξετε στην οθόνη. Αν είναι πολύ χαμηλά, ο αυχένας και η πλάτη θα επιβαρυνθούν αφόρητα, ενώ αν είναι πολύ ψηλά τα μάτια σας μπορεί να πληγούν από σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

4. Φανταστείτε το κεφάλι σας ως μπάλα του μπόουλινγκ

Το κεφάλι σας πρέπει να είναι κατάλληλα ευθυγραμμισμένο με το σώμα σας για να μην επιβαρύνεται ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη. Αποφύγετε μια στάση «κρεμάσματος» του κεφαλιού. Κρατήστε το ίσιο.

5. Δοκιμάστε την τεχνική “Pomodoro”

Έχετε δει κάτι χρονόμετρα σχήματος pomodoro (το ντοματάκι στα ιταλικά); Αγοράστε ένα, ρυθμίστε το στα 25 λεπτά και αφοσιωθείτε πλήρως στη δουλειά σας. Μόλις ηχήσει το χρονόμετρο κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών και περπατήστε ή κάντε μικροασκήσεις.

Πώς είναι να δουλεύεις όρθιος;

Αν σας τρώει η περιέργεια, δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε. Ίσως στην αρχή να μην σας πολυαρέσει, αλλά αν επιμείνετε για ένα διάστημα, θα δρέψετε άφθονα οφέλη. Η αλήθεια είναι πως, ενώ άλλοι μισούν αυτή τη στάση εργασίας, άλλοι τη λατρεύουν. Δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε και να δείτε εσείς σε ποια από τις δύο ομάδες ανήκετε.

Προσωπικά, έχω δει τρομερά οφέλη αποφεύγοντας το κάθισμα στη δουλειά. Διάφοροι πόνοι στη μέση και στα γόνατα έχουν υποχωρήσει αρκετά ενώ αισθάνομαι γενικά πιο δραστήριος και ενεργητικός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν μπορώ να σας συμβουλέψω κάτι είναι το εξής: προσπαθήστε να κάθεστε στη δουλειά όσο το δυνατόν λιγότερο.

Δεν είστε φυλακισμένος στην καρέκλα σας

Αν διαβάζετε το άρθρο καθιστός, αρχίστε από τώρα την επανάστασή σας: σηκωθείτε όρθιος! Ζούμε στο ίδιο σπίτι με ένα σωρό καρέκλες – δολοφόνους: καρέκλες γραφείου, πολυθρόνες, καναπέδες, ξαπλώστρες, κλίνες κτλ.! Ε, λοιπόν, έχω καλά νέα για σας: Δεν χρειάζεται να τις χρησιμοποιείτε!

Πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν τους χώρους τους ώστε να μην αναγκάζονται οι υπάλληλοί τους να κάθονται ολημερίς και ολονυχτίς. Αν η δική σας επιχείρηση δεν ανήκει σε αυτό το προχωρημένο στάδιο, μην απελπίζεστε: απλά πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας.

Μολονότι είναι δύσκολο να αλλάξουμε συνήθειες, και μάλιστα εργασιακές, (ειδικοί υποστηρίζουν πως χρειάζονται κατά μέσο όρο από 18 ως 254 ημέρες για να καθιερωθεί μια νέα συνήθεια4) μόλις τα καταφέρετε, όλα θα γίνονται σχεδόν αυτόματα.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share