Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία!

Πώς γίνεται να μας επηρεάζει όμως;

1 Μαΐου 2019 19:30
Η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία!

Γνωρίζετε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η μουσική στην ψυχολογία του ανθρώπου; Συνήθως, το είδος της μουσικής με γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση, ενώ η μουσική με βραδείς ρυθμούς προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα!

Πώς η μουσική επηρεάζει την υγεία μας;

Ο εγκέφαλος διεγείρεται από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση. Ο θυμός, ο φόβος, ο έρωτας είναι στοιχεία που πυροδοτούν την εγκεφαλική διέγερση. Η καρδιά δεν είναι η έδρα των συναισθημάτων, ούτε ερωτεύεται, ούτε φοβάται. Ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για όλα.

Βλέποντας τη σύνδεση που έχει ο εγκέφαλος με την καρδιά, μπορούμε να κατανοήσουμε ευκολότερα το πώς η μουσική, με τα συναισθήματα που μας ξυπνά, μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

Βέβαια, η μουσική δεν μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο για τη θεραπεία οποιασδήποτε καρδιοπάθειας. Όμως, μπορεί να ανακουφίσει τον καρδιοπαθή και να βελτιώσει τη συναισθηματική συμπεριφορά του, προκαλώντας τελικά βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας στο σύνολό της.

Πως η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Όταν ακούμε μουσική, τι ακριβώς γίνεται;

Η μουσική αγγίζει και επηρεάζει τον άνθρωπο; Η κατάλληλη για τον κάθε άνθρωπο μουσική, οδηγεί στο πρώτο στάδιο της χαλάρωσης - στη μυϊκή υποτονία και στη συνέχεια στη συναισθηματική ευφορία. Ως γνωστόν, οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται συναισθηματικά από τη μουσική. Όταν κάποιος ακούει μια μουσική που του αρέσει, ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση της τροφής και του σεξ.

Μιλώντας εμπειρικά, αυτή τη συναισθηματική ευφορία που προσφέρει η μουσική, την εισπράττω κάθε μέρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μουσική μου προσφέρει χαλάρωση και μου δίνει τη δυνατότητα να αποδράσω νοητά από την καθημερινότητα και να αφήσω το μυαλό μου να ταξιδέψει σε πράγματα και πρόσωπα αγαπημένα. Ιδιαιτέρως όμως η Disco μουσική μου δίνει κίνητρο να γυμναστώ, να περπατήσω περισσότερο, να χορέψω περισσότερο, να κινηθώ περισσότερο και έτσι να ανεβάσω τη διάθεσή μου και να αφεθώ στους δυνατούς ρυθμούς της.

Για όλους εμάς λοιπόν, η χαλάρωση που επιτυγχάνεται με τη μουσική προκαλεί συναίσθημα ευφορίας, που ευνοεί όμως και μια καινούργια διαθεσιμότητα και μεγαλύτερη δεκτικότητα σε εξωτερικούς ερεθισμούς. Σ' αυτό ακριβώς το στάδιο η μουσική παύει να είναι απλώς ένα στοιχείο χαλάρωσης και παίζει ρόλο θεραπευτικό. Όποια κι αν είναι η αιτία, πάντως, γιγαντιαίες επιχειρήσεις αλλά και εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων έχουν φροντίσει να αξιοποιήσουν αυτή την επιρροή της μουσικής, η οποία συνοψίζεται σε καλύτερη επικοινωνία, μεγαλύτερη ευκολία στη μάθηση και τη συγκράτηση της γνώσης, λιγότερο στρες και περισσότερη δημιουργικότητα και ενεργητικότητα.

Πόσο ωφέλιμη είναι η ζωγραφική για την υγεία μας;

Βλέπετε ανθρώπους να ζωγραφίζουν και να ηρεμούν ή να θεωρούν ότι είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για την ψυχική τους υγεία; Έχει αποδειχθεί ότι η ζωγραφική κάνει πάρα πολύ καλό στην ψυχολογία του ανθρώπου!

Διαβάστε παρακάτω μερικούς από τους τρόπους που μπορεί να σας βοηθήσει:

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΘΛΙΒΕΡΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ

Η αντιμετώπιση της απώλειας και της στεναχώριας είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα. Αν καθίσεις, πάρεις μια βαθιά αναπνοή και αρχίσεις να σχεδιάζεις κάτι που δεν σχετίζεται καθόλου με το πράγμα που βιώνεις σήμερα, θα χρησιμεύσει στο να σου αποσπάσει τη προσοχή. Σχεδίασε έναν κήπο με μικρά τριαντάφυλλα ή ένα ζώο και πριν το καταλάβεις το μυαλό σου θα απελευθερωθεί από τις έννοιες.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Χρωματιστά μολύβια, κραγιόνια, μαρκαδόροι, όλα είναι πραγματικά διασκεδαστικά και σου δίνουν την ελευθερία να σχεδιάσεις οτιδήποτε θέλεις. Βάλε λίγη φωτεινότητα στη ζωή σου τραβώντας ανόητα ένα μουστάκι στις φωτογραφίες των ανθρώπων στις εφημερίδες ή κάνοντας μια καρικατούρα των φίλων σου και του εαυτού σου. Γενικώς διασκέδασε το!

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ

Μερικές φορές ξεκινάς να σχεδιάζεις κάτι τυχαίο και συνειδητοποιείς ότι αντιπροσωπεύει μια εσωτερική επιθυμία ή κάτι που είχες στο μυαλό σου. Το σχέδιο μπορεί να αναδείξει τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις απόψεις μας και να μας κάνει να τις εξετάσουμε πιο προσεκτικά. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε τα συναισθήματά μας και να ενισχύσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη μας.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Το επίπεδο δεξιοτήτων δεν έχει σημασία εδώ. Μετά από όλα, ο καθένας πρέπει να ξεκινήσει από κάπου και αυτά τα μικρά σχέδια των παραμορφωμένων μορφών μπορεί να είναι ένα ξεκίνημα σε κάτι σπουδαίο.

Το σχέδιο εμπλέκει τον εγκέφαλό μας, το διεγείρει και μας ωθεί να αρχίσουμε να βλέπουμε τον κόσμο σε διαφορετικό φως. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις καλλιγραφία και να μάθεις πώς να δημιουργείς γράμματα τόσο όμορφα όπου δεν θα χρειαστεί ποτέ να αγοράσεις ευχετήρια κάρτα. Τα χέρια σου μόνο θα είναι σε θέση να κάνουν κομψά, περίπλοκα γράμματα που θα χαρίσουν στο χαρτί ένα έργο τέχνης. Ξεκίνησε με ένα ωραίο σύνολο καλών πενών καλλιγραφίας, ένα σημειωματάριο και εξασκήσου στην κατάρτιση πανέμορφων γραμμάτων στον ελεύθερο χρόνο σου.

ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Έχεις δει αυτά τα ενήλικα βιβλία ζωγραφικής; Παρόμοια με το χρωματισμό, το σχέδιο μας δίνει κάτι να κάνουμε με τα χέρια μας, μας εμπλέκει σε μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να μας χαλάσει όταν είμαστε πραγματικά νευρικοί. Το σκαριφήματα στη γωνία του τετραδίου σου μπορεί να χαλαρώσει το άγχος σου και να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ανοιχτός σε μια τεταμένη κατάσταση.

ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας από τους τρόπους για να ενισχύσεις τη μνήμη σου είναι να σχεδιάζεις κάτι ενώ ακούς μια διάλεξη. Είτε σχεδιάζεις απλά σχήματα είτε κάτι πιο περίπλοκο, όσο το μεγαλύτερο μέρος εστιάζετε στα πράγματα που λέγονται, η σχεδίαση σε βοηθά να διατηρήσεις τις πληροφορίες αυτές.

Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για τις στιγμές που οι άνθρωποι ακούνε μια διάλεξη για ένα θέμα που βρίσκουν βαρετό, καθώς τους βοηθά να συγκεντρωθούν και να αποτρέψουν το μυαλό τους από την περιπλάνηση.

Ξεκίνα να σχεδιάζεις επειδή είναι πραγματικά διασκεδαστικό. Σχεδίασε για να περάσει η ώρα που έχεις βαρεθεί και ίσως να εκπλαγείς το πόσο χαλαρωτικό και ευχάριστο μπορεί να είναι για να ξεκινήσει απλά το σκίτσο και να αναπτύξει μια δημιουργική ικανότητα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share