Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κορίτσια δώστε βάση: Αυτές είναι οι τροφές που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα!

Γνωρίζατε ότι η γονιμότητα μπορεί να επηρεάζεται άμεσα και από τις διατροφικές σας συνήθειες;

30 Απριλίου 2019 10:50
Κορίτσια δώστε βάση: Αυτές είναι οι τροφές που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα!

Γνωρίζατε ότι η γονιμότητα μπορεί να επηρεάζεται άμεσα και από τρόφιμα που ενδέχεται να καταναλώνουν κάποιες γυναίκες!

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας για να προστατευτείτε από διαταραχές στην ωορρηξία και να μειώσετε τον χρόνο ως τη σύλληψη.

Βάλτε στο πιάτο σας «καλούς» υδατάνθρακες

Οι «καλοί» ή αλλιώς σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνονται σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρώμη, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Η επιλογή υδατανθράκων τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες που απορροφούνται πιο αργά μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα μέσω του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων της ινσουλίνης.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας τους απλούς υδατάνθρακες που βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα γλυκά, τα μπισκότα, το λευκό ψωμί και τα τσιπς.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σελήνιο

Το σελήνιο βοηθά στην ανάπτυξη υγιών ωοθυλακίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ωαρίων, ενώ είναι ωφέλιμο και για τα σπερματοζωάρια, αφού βελτιώνει την κινητικότητα τους.

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι το αρνίσιο συκώτι, τα οστρακοειδή, τα ψάρια (προτιμήστε σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα και γαύρο) και οι ξηροί καρποί όπως τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα καρύδια και τα κάσιους.

Πείτε ναι στα «παχιά» γαλακτοκομικά

Ή αλλιώς στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι. Η κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα βοηθούν την υγιή λειτουργία των ωοθηκών, αυξάνοντας τη γονιμότητα.

Δώστε μεγαλύτερη βάση στις φυτικές πρωτεΐνες

Γνωρίζατε ότι φυτικές πρωτεΐνες, σε αντίθεση με τις ζωικές, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τη γυναικεία γονιμότητα;

Και ενώ δεν συστήνεται να γίνεται χορτοφάγοι για να μπορέσετε να συλλάβετε, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το κρέας στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο σας και να προσθέσετε περισσότερα όσπρια και καρπούς, πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες.

Μειώστε τον καφέ

Γενικά η υπερβολική κατανάλωση καφέ μέσα στην ημέρα δεν μας κάνει καλό, αλλά ειδικά στην περίπτωση της γονιμότητας η υπερκατανάλωση φαίνεται ότι δρα ανασταλτικά στη σύλληψη, καθυστερώντας τη σημαντικά. Το ιδανικό είναι να πίνετε μέχρι 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Φροντίστε να διατηρείτε το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα

Το βάρος επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητα των γυναικών, είτε έχουν πιο υψηλό βάρος είτε πιο χαμηλό, από το φυσιολογικό.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούνται διαταραχές στον κύκλο και στην ωορρηξία. Το ιδανικό είναι να διατηρείτε ένα σωστό σωματικό βάρος, με Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 20 και 25.

Πηγή: olivemagazine.gr

Εσύ το ήξερες; - Αυτά είναι τα 8 μαγικά τρόφιμα που χρειάζεσαι πλούσια σε μαγνήσιο!

Τι κοινό έχουν οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, το κακάο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως; Μάθε ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και πως μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σου!

Ελάχιστοι από μας ξέρουν τον τεράστιο ρόλο που παίζει το μαγνήσιο στην υγεία μας. Είναι απαραίτητο σχεδόν για κάθε λειτουργία και ιστό στο σώμα μας, βοηθά το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς, αποτρέπει φλεγμονές που σχετίζονται με διάφορα είδη καρκίνου, ενώ μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Μια έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard, ανακάλυψε πως μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έως και 33%, ενώ σύμφωνα με άλλες έρευνες φαίνεται πως καταπολεμά την κατάθλιψη και τις ημικρανίες. Σίγουρα υπάρχουν διάφορα υποκατάστατα, όμως οι περισσότεροι από τους ειδικούς συμφωνούν πως είναι προτιμότερο να παίρνουμε μαγνήσιο φυσικά από τη διατροφή μας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share