Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Πόσο ωφέλιμη είναι η ζωγραφική για την υγεία μας;

Κάνει πάρα πολύ καλό στην ψυχολογία μας!

30 Απριλίου 2019 09:20
Πόσο ωφέλιμη είναι η ζωγραφική για την υγεία μας;

Βλέπετε ανθρώπους να ζωγραφίζουν και να ηρεμούν ή να θεωρούν ότι είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για την ψυχική τους υγεία; Έχει αποδειχθεί ότι η ζωγραφική κάνει πάρα πολύ καλό στην ψυχολογία του ανθρώπου!

Διαβάστε παρακάτω μερικούς από τους τρόπους που μπορεί να σας βοηθήσει:

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΘΛΙΒΕΡΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ

Η αντιμετώπιση της απώλειας και της στεναχώριας είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα. Αν καθίσεις, πάρεις μια βαθιά αναπνοή και αρχίσεις να σχεδιάζεις κάτι που δεν σχετίζεται καθόλου με το πράγμα που βιώνεις σήμερα, θα χρησιμεύσει στο να σου αποσπάσει τη προσοχή. Σχεδίασε έναν κήπο με μικρά τριαντάφυλλα ή ένα ζώο και πριν το καταλάβεις το μυαλό σου θα απελευθερωθεί από τις έννοιες.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Χρωματιστά μολύβια, κραγιόνια, μαρκαδόροι, όλα είναι πραγματικά διασκεδαστικά και σου δίνουν την ελευθερία να σχεδιάσεις οτιδήποτε θέλεις. Βάλε λίγη φωτεινότητα στη ζωή σου τραβώντας ανόητα ένα μουστάκι στις φωτογραφίες των ανθρώπων στις εφημερίδες ή κάνοντας μια καρικατούρα των φίλων σου και του εαυτού σου. Γενικώς διασκέδασε το!

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ

Μερικές φορές ξεκινάς να σχεδιάζεις κάτι τυχαίο και συνειδητοποιείς ότι αντιπροσωπεύει μια εσωτερική επιθυμία ή κάτι που είχες στο μυαλό σου. Το σχέδιο μπορεί να αναδείξει τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις απόψεις μας και να μας κάνει να τις εξετάσουμε πιο προσεκτικά. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε τα συναισθήματά μας και να ενισχύσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη μας.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Το επίπεδο δεξιοτήτων δεν έχει σημασία εδώ. Μετά από όλα, ο καθένας πρέπει να ξεκινήσει από κάπου και αυτά τα μικρά σχέδια των παραμορφωμένων μορφών μπορεί να είναι ένα ξεκίνημα σε κάτι σπουδαίο.

Το σχέδιο εμπλέκει τον εγκέφαλό μας, το διεγείρει και μας ωθεί να αρχίσουμε να βλέπουμε τον κόσμο σε διαφορετικό φως. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις καλλιγραφία και να μάθεις πώς να δημιουργείς γράμματα τόσο όμορφα όπου δεν θα χρειαστεί ποτέ να αγοράσεις ευχετήρια κάρτα. Τα χέρια σου μόνο θα είναι σε θέση να κάνουν κομψά, περίπλοκα γράμματα που θα χαρίσουν στο χαρτί ένα έργο τέχνης. Ξεκίνησε με ένα ωραίο σύνολο καλών πενών καλλιγραφίας, ένα σημειωματάριο και εξασκήσου στην κατάρτιση πανέμορφων γραμμάτων στον ελεύθερο χρόνο σου.

ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Έχεις δει αυτά τα ενήλικα βιβλία ζωγραφικής; Παρόμοια με το χρωματισμό, το σχέδιο μας δίνει κάτι να κάνουμε με τα χέρια μας, μας εμπλέκει σε μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να μας χαλάσει όταν είμαστε πραγματικά νευρικοί. Το σκαριφήματα στη γωνία του τετραδίου σου μπορεί να χαλαρώσει το άγχος σου και να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ανοιχτός σε μια τεταμένη κατάσταση.

ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας από τους τρόπους για να ενισχύσεις τη μνήμη σου είναι να σχεδιάζεις κάτι ενώ ακούς μια διάλεξη. Είτε σχεδιάζεις απλά σχήματα είτε κάτι πιο περίπλοκο, όσο το μεγαλύτερο μέρος εστιάζετε στα πράγματα που λέγονται, η σχεδίαση σε βοηθά να διατηρήσεις τις πληροφορίες αυτές.

Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για τις στιγμές που οι άνθρωποι ακούνε μια διάλεξη για ένα θέμα που βρίσκουν βαρετό, καθώς τους βοηθά να συγκεντρωθούν και να αποτρέψουν το μυαλό τους από την περιπλάνηση.

Ξεκίνα να σχεδιάζεις επειδή είναι πραγματικά διασκεδαστικό. Σχεδίασε για να περάσει η ώρα που έχεις βαρεθεί και ίσως να εκπλαγείς το πόσο χαλαρωτικό και ευχάριστο μπορεί να είναι για να ξεκινήσει απλά το σκίτσο και να αναπτύξει μια δημιουργική ικανότητα.

Τα λουλούδια καταπολεμούν την κατάθλιψη και το στρες!

Γνωρίζατε πόσο καλό κάνουν στην υγεία σας τα λουλούδια; Μην σας φαίνεται περίεργο αλλά κάνουν πάρα πολύ καλό σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη και στρες! Μπορούν να "διώξουν" αυτά τα άσχημα για τον οργανισμό μας αισθήματα..

“Η συναισθηματική επίδραση των λουλουδιών” αποδεικνύεται, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolutionary Psychology, όταν επιστημονική ομάδα μελέτησε τη σχέση των λουλουδιών με το αίσθημα πλήρωσης και ικανοποίησης από τη ζωή.

Η εν λόγω μελέτη διήρκεσε 10 μήνες και εξέτασε τους συμμετέχοντες ως προς τις μεταβολές στη συμπεριφορά τις συναισθηματικές τους διακυμάνσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα λουλούδια είναι ένας φυσικός συντονιστής των διαθέσεων.

Τα λουλούδια έχουν άμεση επίδραση στην ευτυχία. Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πραγματική τους χαρά λαμβάνοντας λουλούδια, επιδεικνύοντας εξαιρετική χαρά και ευγνωμοσύνη. Η αντίδραση ήταν καθολική σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα λουλούδια έχουν μακροπρόθεσμη επιρροή στις διαθέσεις. Συγκεκριμένα, συμμετέχοντες ανέφεραν να αισθάνονται λιγότερη κατάθλιψη, ανησυχία και ταραχή αφού έλαβαν λουλούδια, και επέδειξαν μεγαλύτερη αίσθηση απόλαυσης για την ζωή τους.

Τα λουλούδια κάνουν τις σχέσεις στενότερες. Η παρουσία λουλουδιών οδήγησε στο δέσιμο και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ μελών της οικογένειας και μεταξύ φίλων.

“Η κοινή λογική λέει πως τα λουλούδια μας χαροποιούν” λέει η Dr. Haviland-Jones, “τώρα η επιστήμη αποδεικνύει πως όχι μόνο μας κάνουν πιο χαρούμενους, αλλά έχουν καθολική δυνατή και θετική επίδραση στην συναισθηματική μας ευεξία.”

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share