Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νηστεία τη Σαρακοστή: Δείτε τι πρέπει να προσέξετε!

Τι λένε οι επιστήμονες και οι ειδικοί!

27 Απριλίου 2019 10:19
Νηστεία τη Σαρακοστή: Δείτε τι πρέπει να προσέξετε!

Πολλοί ακολουθούν τις οδηγίες της εκκλησίας και νηστεύουν όλη τη περίοδο της Σαρακοστής και αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, καλό είναι να ξέρετε πως ενώ, οι επιστήμονες και όλοι οι ειδικοί σε θέματα διατροφής, λένε πως η νηστεία έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά το Πάσχα χρειάζεται μια παραπάνω προσοχή.

Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μ. Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα;


Αμέσως μετά την Ανάσταση θα καθίσουμε γύρω από το τραπέζι, που θα φέρει το κρέας και τα άλλα προϊόντα του στη διατροφή μας μετά από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή.

Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας.

Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.

Συμβουλή: μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε την μόνο με σαλάτα και ψωμί.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο βραδινό δείπνο όσο και στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής θα παίξουν ένα πολύ καθοριστικό ρόλο.

Συμβουλή: η κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών θα μας προστατέψει από την είσοδο όλης της ποσότητας αυτών των συστατικών στο σώμα μας μέσα από τη διαδικασία της πέψης.
Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο.

Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορεί να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.
Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας.

Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού είναι πηγή ενέργειας αλλά δίνουν λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου.


Τέλος το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης , μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

Τι να προσέξουμε στο Πασχαλιάτικο τραπέζι;

Τον οβελία: Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Επειδή όμως είναι νεαρά ζώα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την «ουρική αρθρίτιδα».
Τα κόκκινα αυγά: Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης.


Τη μαγειρίτσα: Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα (κατά 213 χιλιοστόγραμμα ανά κρόκο).
Συκώτια και εντόσθια: Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μια και είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους
τα πασχαλινά κουλούρια: 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη.
Το πασχαλινό τσουρέκι: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.

Μαγειρίτσα σε διάφορες παραλλαγές για να επιλέξεις όποια σου αρέσει!

Κάθε Μ.Σάββατο έχει την τιμητική της. Είναι ένα έδεσμα που δεν τρώμε κάθε μέρα και για είναι πετυχημένη θέλει μεράκι.

Εννοείται και μιλάμε για την κλασσική μαγειρίτσα που μετά την Ανάσταση όλοι(σχεδόν) γευόμαστε με χαρά, ειδικά μετά από τόσο μέρες νηστείας!

Η ιστορία της είναι ασαφής. Κάποιοι αναφέρουν πως τα πικρά χόρτα και η σφαγή του αρνιού σχετίζονται με την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Κατά γενική ομολογία όμως, εκεί που όλες οι απόψεις συγκλίνουν, είναι ότι αποτελεί το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο που προετοιμάζει το στομάχι να δεχθεί τα πληθωρικά κρεατοφαγικά εδέσματα της Κυριακής του Πάσχα, μετά τη σαρανταήμερη νηστεία της Σαρακοστής. Να θυμίσουμε ότι η έννοια της νηστείας δεν έχει να κάνει μόνο με την αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, αλλά και με μια γενικότερη άποψη αποστασιοποίησης από το φαγητό. Τον ρόλο, λοιπόν, της γέφυρας για την ομαλή μετάβαση αναλάμβανε αυτή η καταπραϋντική για το στομάχι σούπα, που επανέφερε τα ζωικά υλικά στο τραπέζι.

Η μαγειρίτσα κατά κανόνα είναι μια σούπα που συνήθως περιλαμβάνει τα εντόσθια του αρνιού ή του κατσικιού, τα λαχανικά και μυρωδικά της ανοιξιάτικης υπαίθρου (μαρούλι, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια), κάποιες φορές μαζί με ρύζι και αυγά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Σε αυτόν τον βασικό καμβά κεντάνε όλες οι μαγείρισσες, παρεμβαίνοντας με μεγάλες ή μικρές παραλλαγές. Αν και η επιλογή των λαχανικών (μαρούλι, λάπαθα, σέσκουλα, σπανάκι) και των μυρωδικών διαφοροποιείται ελαφρώς, πράγμα λογικό, καθώς τα υλικά επιλέγονται πρωτίστως με κριτήριο τη διαθεσιμότητά τους, τα στοιχεία που διαφοροποιούν ουσιαστικά τις μαγειρίτσες, ανά την ελληνική επικράτεια, έχουν να κάνουν κυρίως με τη ρευστότητα (με κουτάλι ή πιρούνι), με την προσθήκη ή όχι ντομάτας και με τη χρήση διαφορετικών κρεάτων.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας συναντάμε μαγειρίτσες που έχουν λίγο έως καθόλου ζουμί και τρώγονται σκέτες ή συνοδεύουν ρύζι, όπως τα τσιλίχουρδα από την Κέρκυρα και το ρεγάλι από τη Μάνη. Στα νησιά του Αιγαίου, τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα μαγειρίτσας όπου πρωταγωνιστούν η κοιλιά (πατσάς) ή το κεφαλάκι και τα ποδαράκια, ή κι όλα μαζί, είναι ο πατσάς αυγολέμονο της Ολύμπου, στην Κάρπαθο, ο ντερμπιγιές (η μαγειρίτσα αυγολέμονο της Κάσου με εντεριά, συκωταριά, κεφάλι και ποδαράκια), καθώς και τα κεφαλόποδα της Ρόδου (που είναι και γαμήλιο φαγητό).

Παρότι η μαγειρίτσα ως έννοια και οι όποιες παραλλαγές της δεν σχετίζονται με τη λογική της κρητικής κουζίνας, ανάλογα με την περιοχή, το βράδυ της Ανάστασης, ενδέχεται να σερβίρουν γαρδούμια με γαλάντερα (έντερα από πολύ μικρό αρνάκι ή κατσικάκι), κοιλίτσες και λίγα γλυκάδια ή «απομέσα», μια κατσαρόλα με εντεράκια τυλιγμένα γύρω από αρνίσια ποδαράκια τσουδιστά (καψαλισμένα) –με ή χωρίς κομματάκια της κοιλιάς– με λευκή σάλτσα αλευρολέμονο.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κερκυραϊκή μαγειρίτσα (τσιλίχουρδα –κοιλίαι και χορδαί)

ΥΛΙΚΑ

τα έντερα, η κοιλιά, τα γλυκάδια, τα ποδαράκια τσακισμένα και, προαιρετικά, συκώτι, πνευμόνι και καρδιά από ένα αρνί ή κατσίκι

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια

2-3 φρέσκα σκόρδα

1 ματσάκι μαϊντανό

1 ματσάκι άνηθο

δυόσμο και μάραθο

1 λεμόνι

1 ποτηράκι κρασί (προαιρετικά)

ελαιόλαδο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Καθαρίζουμε τα έντερα και τα τρίβουμε με λεμόνι. Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά και τα υπόλοιπα κρεατικά, τα ζεματίζουμε και τα κόβουμε σε μπουκίτσες. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα φρέσκα σκόρδα και τα τσιλίχουρδα μαζί με τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μάραθο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιούν σχεδόν όλα τα υγρά τους και να μελώσουν. Έχει σημασία το μαγείρεμα να γίνει πολύ αργά. Αν δεν έχουν μαλακώσει όσο θέλουμε πριν «στύψει» το ζουμί τους, προσθέτουμε λίγο νεράκι, με φειδώ. Λίγο πριν από το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό από ένα λεμόνι. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα ποτηράκι κρασί στο αρχικό σοτάρισμα. Σε κάποιες περιοχές της Κέρκυρας, συνηθίζεται να προσθέτουν και ντομάτα. Σπανιότερα προσθέτουν κανέλα και γλυκό κόκκινο πιπέρι.

Μανιάτικο ρεγάλι

ΥΛΙΚΑ

1 αρνίσια συκωταριά, πλυμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

500 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

50 ml ελαιόλαδο

250 ml κόκκινο κρασί

1 κουτ. σούπας ρίγανη

αλάτι, πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά για να φύγει το αίμα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια της συκωταριάς, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αμέσως ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει η συκωταριά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Το ρεγάλι είναι πηχτό σαν σάλτσα, πάντα κοκκινιστό, συνήθως χωρίς έντερα και λαχανικά, αν και κάποιες φορές το βρίσκουμε και με χόρτα (σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια). Συνοδεύει πιλάφι ή γκόγκες, τα τοπικά ζυμαρικά.

Μαγειρίτσα Λαγκαδινή

ΥΛΙΚΑ

2 συκωταριές και μια εντεριά

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

2 ματσάκια μάραθο

2 1/2 κουταλιές ντοματοπελτέ

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

1 δοχείο γιαούρτι στραγγιστό (μεγάλη συσκευασία)

Πλένουμε καλά τα εντεράκια –μέχρι να γίνουν διάφανα–, τα τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι για να ασπρίσουν. Κόβουμε τις συκωταριές σε μεγάλα κομμάτια και τις πλένουμε καλά με κρύο νερό για να καθαρίσουν από το αίμα. Ξεπλένουμε τα έντερα και τα βάζουμε μαζί με τις συκωταριές σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα που να τα καλύπτει. Τα αφήνουμε να ζεματιστούν, αλλά να μη βράσουν. Σουρώνουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε όλα σε μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, τα τσιγαρίζουμε, ρίχνουμε τον πελτέ, τα κρεμμυδάκια, το αλατοπίπερο, τον ψιλοκομμένο μάραθο και τόσο νερό, ώστε να βράσουν μεν, αλλά να μη γίνει η μαγειρίτσα νερουλή (ούτε καν να τα σκεπάζει δηλαδή). Καλύτερα είναι να ξεκινήσουμε με λιγότερο νερό και, αν χρειαστεί, να συμπληρώσουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Πρέπει να βράσουν καλά η συκωταριά και τα εντεράκια και το μείγμα να είναι παχύρρευστο, έτσι ώστε, όταν θα συμπληρώσουμε το γιαούρτι, να τρώγεται με το πιρούνι. Λίγο πριν την σερβίρουμε, και αφού την έχουμε βγάλει από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το οποίο πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου για να μην κόψει όταν πέσει μέσα στο ζεστό φαγητό. Προσθέτουμε τόσο γιαούρτι, ώστε να πετύχουμε την πυκνότητα που μας αρέσει (περίπου τον μισό κεσέ ή και λίγο παραπάνω).

Χορτοφαγική «μαγειρίτσα»

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. μανιτάρια λευκά

1 κιλό πορτομπέλο

500 γρ. μανιτάρια τρομπέτες

500 γρ. μανιτάρια κανθαρέλες

80 ml ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα

1 φινόκιο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

250 ml κρασί λευκό

1 μάτσο σέσκουλα

5 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες

1 μάτσο μυρώνια

1 μάτσο άνηθο

1 δαφνόφυλλο

1 κ.γ. θυμάρι

1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο

1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

1 κ.γ. κιτρινόριζα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το δέσιμο της σούπας:

3 κ.σ. ταχίνι

χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Καθαρίζουμε (δεν τα πλένουμε) και τεμαχίζουμε τα μανιτάρια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το φινόκιο και το σέλερι με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη και το θυμάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι, που βάζουμε να κάψει σε πολύ δυνατή φωτιά, σοτάρουμε διαδοχικά και σε δόσεις τα λευκά μανιτάρια και τα πορτομπέλο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Κάθε δόση μανιταριών που σοτάρουμε, την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε και τις αγκινάρες στην κατσαρόλα, ρίχνουμε αρκετό νερό να καλυφτούν όλα καλά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις τρομπέτες και τις κανθαρέλες, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, την κιτρινόριζα και τα σέσκουλα. Βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρώνια και τον άνηθο.

Για το ταχινολέμονο, αναμειγνύουμε χτυπώντας καλά το ταχίνι με χυμό από τα λεμόνια και σταδιακά προσθέτουμε τον βραστό ζωμό της σούπας. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά. Ελέγχουμε τη γεύση για αλάτι και πιπέρι.

Μερικές γενικές συμβουλές για την προετοιμασία:

Η αρνίσια συκωταριά έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα από την κατσικίσια.
Όσο πιο νεαρό το ζώο, τόσο πιο εύκολα βράζει η συκωταριά του.
Δεν ανοίγουμε τα έντερα. Όμως, για να διευκολύνουμε το καθάρισμά τους, μπορούμε να τα κοντύνουμε κόβοντάς τα σε κομμάτια μικρότερου μήκους. Αν μας δυσκολεύει το γύρισμά τους μέσα-έξω, μπορούμε να τα καθαρίσουμε αν, με ένα στερεωμένο στην άκρη τους χωνί, αφήσουμε να περάσει από μέσα τους το νερό της βρύσης. Πιέζουμε με τα δάχτυλα, μέχρι το νερό να βγει από την άλλη άκρη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να καθαρίσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα ραντίζουμε με τον χυμό από δύο λεμόνια και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ασπρίσουν.
Κόβουμε τα εντόσθια σε μεγάλα κομμάτια και τα πλένουμε με άφθονο κρύο νερό, που εξουδετερώνει τις οσμές, φροντίζοντας να φύγει όλο το αίμα τους. Εναλλακτικά, αν έχουμε χρόνο, τα αφήνουμε σε γαβάθα με νερό στο ψυγείο.
Για να ψιλοκόψουμε εύκολα τη συκωταριά και τα εντεράκια, τα ζεματάμε σε νερό που κοχλάζει για 5 λεπτά και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε με ψαλίδι ή με δύο μαχαίρια. Το νερό του ζεματίσματος το πετάμε.
Μπορούμε να προετοιμάσουμε τη μαγειρίτσα την προηγούμενη μέρα χωρίς όμως να την αυγοκόψουμε. Πριν τη σερβίρουμε, την βάζουμε να βράσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αυγοκόβουμε.

Και για το μαγείρεμα:

Δεν τσιγκουνευόμαστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Αν στη συνταγή υπάρχουν μαρούλια, μπορούν να αντικατασταθούν με σπανάκι, σέσκουλα ή λάπαθα.
Στα μυρωδικά μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο, μυρώνια ή καυκαλήθρες, δημιουργώντας έτσι τον συνδυασμό που προτιμάμε.
Αν βράσουμε μαζί με τα εντόσθια και το κεφαλάκι ή τον λαιμό, θα έχουμε μια πιο πλούσια, κρεάτινη γεύση.
Για πιο λεπτό άρωμα, μετά το σοτάρισμα, μπορούμε να σβήσουμε τα εντόσθια με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Αν θέλουμε να μειώσουμε τα αυγά ή, για μια διαφορετική γεύση, μπορούμε, στο τέλος, να προσθέσουμε στο αυγολέμονο λίγο γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το γιαούρτι είναι όξινο, θα πρέπει να μειώσουμε το λεμόνι.
Η μαγειρίτσα αγαπάει το πιπέρι.
Αν η μαγειρίτσα είναι αυγοκομμένη, μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να βράσει, για να μην κόψει το αυγολέμονο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share