Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πότε είναι επικίνδυνο να τρώμε τα κόκκινα αυγά του πάσχα;

Τι πρέπει να προσέχουμε;

26 Απριλίου 2019 12:31
Πότε είναι επικίνδυνο να τρώμε τα κόκκινα αυγά του πάσχα;

Παραδοσιακά, η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφουμε τα αβγάγια το Πάσχα. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά έθιμα της χριστιανικής εορτής, καθώς μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Με την επιλογή χρώματος, αυτοκόλλητων και σχεδίων η διαδικασία γίνεται απίστευτα διασκεδαστική. Πότε μπορούν όμως τα πασχαλινά αβγά να μετατραπούν σε επικίνδυνα;

Οι περισσότεροι από εμάς, τείνουμε να αφήνουμε τα βαμμένα αβγά μέσα σε καλαθάκια και διακοσμητικά μπολ-κοτούλες για πολλές ώρες πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, χρησιμοποιώντας τα σαν ένα είδος ντεκόρ. Σύμφωνα με το U.S. Food & Drug Administration, η παραμονή τους εκτός ψυγείου μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για την υγεία, καθώς τα φρέσκα αβγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα.

«Πρέπει να πετάξετε τα βραστά αβγά που έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από δύο ώρες», αναφέρει η safety expert, Darin Detwiler. Με άλλα λόγια καλό είναι να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο και να τα βγάζουμε μόνο όταν θέλουμε να τα απολαύσουμε ή για λίγες ώρες για να στολίσουμε το πασχαλινό τραπέζι.

Όσον αφορά την βαφή που ποτίζει το αβγό πολλές φορές όταν τα βάφουμε σπίτι, οι ειδικοί λένε πως δεν πρέπει να ανησυχούμε. Αν έχετε χρησιμοποιήσει ασφαλή βαφή και έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες της συσκευασίας, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε.

Βαφή αυγών: Δες πως μπορείς να τα βάψεις με φυσικό τρόπο και με ποια τρόφιμα!

Αν δεν είσαι λάτρης της έτοιμης βαφής για τα αυγά, σου προτείνουμε να δεις τον τρόπο για να βάψεις τα αυγά με φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας τρόφιμα από την κουζίνα σου.
Καταρχάς, μάθε μερικές χρήσιμες οδηγίες για βαφή αυγών με φυσικό τρόπο: Τα αυγά σου δεν χρειάζεται να είναι εντελώς φρέσκα αλλά τουλάχιστον τριών ημερών για να έχει ωριμάσει η μεμβράνη που τα καλύπτει και να βαφούν ομοιόμορφα. Βράσε τα αυγά, μέχρι να γίνουν σφιχτά και άφησέ τα να κρυώσουν.
Βρες τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσεις και ρίξτα σε κατσαρολάκι μαζί με νερό. Για τα μπαχάρια, 1-2 κουταλάκια της σούπας αρκούν ενώ για τα υπόλοιπα, ρίξε μια χούφτα για κάθε κούπα νερού. Το νερό πρέπει να καλύπτει τα υλικά σου.


Βράσε τα υλικά για 10-15 λεπτά και άφησέ τα μέχρι να γίνει το νερό χλιαρό και να πάρει το χρώμα που θες.
Θυμήσου πως το χρώμα που βλέπεις στα κατσαρολάκια δεν θα είναι εξίσου έντονο στα αυγά.
Μετάφερε το μείγμα σε ψηλό ποτήρι για κάθε υλικό και ρίξε στο χλιαρό νερό 2-3 κουταλιές λευκό ξίδι.
Ανακάτεψε και με κουτάλι ρίξε μέσα ένα- ένα τα αυγά κι άφησέ τα μέχρι να χρωματιστούν.
Έπειτα προσεκτικά, τα μεταφέρεις πάλι με κουτάλι σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνεις να στεγνώσουν.
Επειδή το χρώμα δεν θα είναι γυαλιστερό, πέρασέ τα με χαρτί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο για να γυαλίσουν.
Και τα χρώματα για να βάψεις τα αυγά:
Μπλε: μούρα μπλε σε κονσέρβα ή μωβ χυμό σταφυλιού
Για μπεζ ή καφέ: στιγμιαίο καφέ, βρασμένα τσόφλια καρυδιού, μαύρο τσάι


Για πορτοκαλοκαφέ: σκόνη τσίλι
Για χρυσά: κρόκο Κοζάνης
Για πράσινα: φύλλα από σπανάκι
Για πράσινοκίτρινα: φλούδες από πράσινο μήλο
Για γκρι: ζουμί από πατζάρι
Για πορτοκαλί: καρότα, πάπρικα ή φλούδες από κίτρινο κρεμμύδι
Για ροζ: πατζάρια, κράνμπερις ή ράζμπερις
Για κόκκινα: χυμό από ρόδι, κεράσια κονσέρβα σε σιρόπι, φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια, πατζάρια, μούρα
Για βιολετί ή μοβ: κόκκινο κρασί, μικρή ποσότητα από φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού
Για κίτρινα: φλούδες λεμονιού, χαμομήλι, πράσινο τσάι

Τσούγκρισμα αυγών: Τι συμβολίζει;

Το αυγό αποτελεί σύμβολο της γέννησης του κόσμου και του κύκλου της ζωής, δεν είναι λοιπόν περίεργο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, μιας και το Πάσχα, με την Ανάσταση του Χριστού, γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.

Πλέον, συναντάμε βαμμένα αυγά σε διάφορα χρώματα και με πολλά και ευφάνταστα σχέδια, ωστόσο παραδοσιακά βάφονται κόκκινα, ενώ η μέρα που γίνεται το βάψιμο τους είναι η Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την παράδοση, λοιπόν, η Μεγάλη Πέμπτη, η μέρα που γίνεται η Σταύρωση, είναι η μέρα που βάφονται τα αυγά κόκκινα, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το αίμα του Χριστού.


Όσον αφορά στο τσούγκρισμα των αυγών, συμβολίζει την Ανάσταση ή το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και πιθανολογείται ότι ξεκίνησε ως παιχνίδι στη Βρετανία και κατόπιν εξαπλώθηκε.

Σημειώστε ότι σύμφωνα με το έθιμο το πρώτο αυγό που βάφετε κάθε χρόνο είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να σπάει, αντιθέτως το φυλάτε στο εικονοστάσι μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενουΠάσχαοπότε και το φυτεύετε στο χωράφι, εάν έχετε ή αλλιώς στις γλάστρες σας, για να είναι εύφορο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share