Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πόσο καλό κάνουν τα κατοικίδια στην υγεία μας;

Πραγματικά είναι πολλά τα οφέλη!

25 Απριλίου 2019 12:33
Πόσο καλό κάνουν τα κατοικίδια στην υγεία μας;

Τελικά πόσο καλό είναι να έχουμε κατοικίδιο και πόσο μας μας βοηθάει στην υγεία μας; Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που αξίζει να έχετε κατοικίδιο!

Δείτε τους πιο σημαντικούς λόγους που συγκεντρώσαμε για εσάς!

Κάνουν καλό στην υγεία

Είναι ιατρικά αποδεδειγμένο πως τα ζώα μειώνουν τις αλλεργίες και την εκδήλωση άσθματος. Αν ζει κάποιος σε ένα σπίτι με ένα σκύλο, για παράδειγμα, έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει αλλεργίες στη διάρκεια της ζωής του. Επιπλέον, επειδή, όπως είναι γνωστό, η παρουσία ενός κατοικίδιου στο σπίτι, σημαίνει και πιο πολλά μικρόβια, ο οργανισμός σου αναγκάζεται να παράγει αντισώματα κι έτσι, αρρωσταίνεις λιγότερο.

Δεν νιώθεις πλέον μόνος

Σου κάνουν συντροφιά, παρέα και είναι μια ανεξάντλητη πηγή συναισθηματικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα, oι άνθρωποι που έχουν μια γάτα ή έναν σκύλο, νιώθουν λιγότερο μοναξιά.

Αθλείσαι περισσότερο

Αν έχεις σκύλο αυτό που σίγουρα θα πρέπει να κάνεις συχνά είναι να τον πας βόλτα. Αυτή, λοιπόν, η βόλτα είναι παράλληλα και ένας τρόπος να αθλείσαι σε καθημερινή βάση περπατώντας παρέα με το αγαπημένο μικρό σου φίλο.

Νιώθεις καλύτερα, σου ανεβάζουν την ψυχολογία

Είναι αλήθεια ότι το να έχεις και να φροντίζεις ένα ζώο σου φτιάχνει τη διάθεση, σου δίνει ενέργεια και λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία σου. Είναι, άλλωστε, πολύ δύσκολο να σου προκαλέσει ποτέ άγχος ή στενοχώρια.

Σου προσφέρουν χαρά

Οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδιο τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Αρκούν μόνο λίγα λεπτά μαζί τους για να ξεχάσεις τα προβλήματα που σε απασχολούν και να… ξεκινήσεις το παιχνίδι!

Γίνεσαι πιο υπεύθυνος

Είναι γεγονός πως ένα ζωάκι στο σπίτι δεν είναι μόνο χαρά αλλά έχει και διάφορες ανάγκες που είσαι υποχρεωμένος να εκπληρώσεις. Έτσι, λοιπόν, αν όντως αγαπάς τα ζώα, γίνεσαι αυτομάτως υπεύθυνος. Είναι ένας τρόπος να μάθεις να αναλαμβάνεις ευθύνες. Επιπλέον, γίνεσαι πιο ήρεμος και υπομονετικός.

Νιώθεις ασφάλεια

Πολλοί το λένε και πως θα μπορούσες να το αμφισβητήσεις όταν έχεις δει και στην πράξη πως ο σκύλος είναι ο καλύτερος φύλακας! Είτε μέσα στο σπίτι είτε εκτός αυτού, είναι αλήθεια ότι νιώθεις ασφάλεια όταν τον έχεις δίπλα σου.

Γίνεσαι πιο κοινωνικός

Βόλτες, επισκέψεις στον κτηνίατρο και πολλά άλλα είναι λόγοι για να έρθεις με επαφή με άτομα που αγαπούν τα ζώα εξίσου με εσένα. Οι κοινωνικές σου σχέσεις και συναναστροφές αυξάνονται, λοιπόν.

Έχεις κάποιον να σε υποδέχεται στο σπίτι

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που όταν γυρίζουν σπίτι έχουν την ανάγκη να τους υποδεχτεί, να τους κάνει χαρούλες και να τους φτιάξει με μιας την ημέρα τους, όσο δύσκολη και αν ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αίσθημα πολύ οικείο που σίγουρα έχεις νιώσει.

Σώσε ένα αδέσποτο

Να ένας λόγος που οφείλεις να σκεφτείς σοβαρά την υιοθεσία ενός μικρού ζώου! Αν έχεις επιλέξει ότι θέλεις να πάρεις ένα σκυλάκι, καλό θα ήταν να σκεφτείς τα αδέσποτα που το έχουν ανάγκη και χρειάζονται τη φροντίδα σου.

Αν περπατάτε τότε κάνετε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας!

Αν είστε από εκείνους που εντάσσουν το περπάτημα στην καθημερινότητα τους τότε έχετε κάνει το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας! Ποια είναι όμως τα οφέλη για την υγεία μας όταν περπατάτε κάθε μέρα; Είναι λογικό όμως ότι οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν πολλές φορές να περπατάμε όσο θα θέλαμε!

Είναι η πιο εύκολη μορφή άσκησης: Κι όταν λέμε εύκολη, εννοούμε από την άποψη ότι το μόνο που χρειάζεστε είναι όρεξη, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και (αν θέλετε) 2 φίλους να σας κρατούν παρέα και να κάνουν το περπάτημά σας πιο ευχάριστο. Μπορείτε να το ξεκινήσετε παντού, είτε στο πάρκο, είτε στο δρόμο, είτε στο σπίτι σε διάδρομο και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θελήσετε ή βρείτε το χρόνο. Αν είστε αρχάριοι, ξεκινήστε με 10-15 λεπτά και αυξήστε το χρόνο σας σταδιακά.

Τονώνει τον εγκέφαλο: Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης βοηθά όχι μόνο στη φυσική μας κατάσταση, αλλά και στην εγκεφαλική μας δραστηριότητα και ετοιμότητα. Έρευνα που έχει διεξαχθεί από την Αμερικάνικη Ακαδημία Αντιγήρανσης στο παρελθόν, κατέληξε ότι 45 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να οξύνουν τη διανοητική μας ικανότητα.

Βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού: Οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, οπότε οτιδήποτε μας απομακρύνει από αυτή την πιθανότητα, πρέπει πάραυτα να μπει στη ζωή μας. Το καθημερινό περπάτημα για 30 με 45 λεπτά βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα, ενώ ομαλοποιεί και τον καρδιακό ρυθμό. Ακόμη, βοηθά στην αύξηση της καλής (HDL) και τη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την προστασία της καρδιάς μας.

Συντελεί στη διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε σταθερό επίπεδο: Το πρωινό περπάτημα για 45 λεπτά, μπορεί να βοηθήσει έναν διαβητικό να ελέγξει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του, ενώ ανάλογα με τις ώρες της ημέρας που περπατάμε, τα οφέλη διαφοροποιούνται. Για παράδειγμα, αν περπατάμε για 10-15 λεπτά μετά τα γεύματα βοηθάμε στον έλεγχο που προκαλούν οι διάφορες τροφές στο σάκχαρο, ενώ αν περπατάμε για 30 ή περισσότερα λεπτά αργά το απόγευμα, βοηθάμε στο βραδινό έλεγχο της γλυκόζης που παράγεται από το συκώτι. Το περπάτημα, όμως, δεν βοηθάει μόνο όσους πάσχουν ήδη από διαβήτη, αλλά και αυτούς που έχουν την τάση εμφάνισης της νόσου, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, το μισάωρο καθημερινό περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε υπέρβαρους και μη, άντρες και γυναίκες.

Αποτρέπει την εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας: Μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of the American Medical Association έχει δείξει ότι το ζωηρό περπάτημα για περίπου 3 χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση, μπορεί να εμφανίσει θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μελέτη, τα αποτελέσματα ήταν εμφανή κυρίως σε μεσήλικες και διαβητικούς.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου: Με ευεργετικές επιδράσεις κατά διαφόρων ειδών καρκίνου, όπως του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, το περπάτημα φαίνεται πως πρέπει να μπει για τα καλά στη ζωή μας. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από την αρρώστια και κάνουν θεραπεία, λίγη ώρα περπατήματος μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για τη βελτίωση και την ανάρρωσή τους, ενώ σε πολλούς μπορεί να ανοίξει και την όρεξη για φαγητό, κάτι με το οποίο αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι περισσότεροι.

Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Είτε το κίνητρό σας είναι να χάσετε κιλά ή να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, το περπάτημα αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία του προγράμματος για να το πετύχετε. Σε συνδυασμό με ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και βοηθά στην καύση του λίπους, καθώς αποτελεί μια πολύ σημαντική αεροβική άσκηση.

Χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Χονολουλού σε 8 χιλιάδες άντρες, έδειξε ότι το περπάτημα για 3 χιλιόμετρα την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μέχρι και 50% και αυξάνει το μέσο όρο ζωής. Αν θέλετε, λοιπόν, να γεμίσετε κάποτε όλη την τούρτα σας με κεράκια, δέστε τα κορδόνια σας και ξεκινήστε το… «εν-δυο».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share