Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Προσοχή: 8+1 τροφές που δεν πρέπει να τρώμε ωμές!

Πρέπει να γνωρίζετε!

24 Απριλίου 2019 10:17
Προσοχή: 8+1 τροφές που δεν πρέπει να τρώμε ωμές!

Μπορεί πολλές ακατέργαστες τροφές, στην ωμή τους εκδοχή να είναι το μυστικό της μακροζωίας, αφού τα τρόφιμα όταν μαγειρεύονται, χάνουν μέρος της θρεπτικής τους αξίας, όπως συμβαίνει σε αρκετές, ασφαλείς περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και οι άλλες που αν δεν ψηθούν κρύβουν κινδύνους! Γιατί για κάθε άψητο ξηρό καρπό και φύτρα φασολιού στο πιάτο ενός ωμοφάγου, αντιστοιχεί μία τροφή που αν δεν καλοψηθεί πριν καταναλωθεί, η δηλητηρίαση- κι όχι μόνο- είναι πολύ κοντά... Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θέλουν και αυτά τα τρόφιμα!

Κόκκινα Φασόλια
Τα κόκκινα φασόλια είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά αν δεν βραστούν καλά πριν τα φας, ο όλεθρος για το στομάχι σου είναι μονόδρομος. Τα άψητα κόκκινα φασόλια περιέχουν την τοξίνη φυτοαιμαγλουτινίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη γαστρεντερική δυσφορία και συμπτώματα παρόμοια με την τροφική δηλητηρίαση.

Πατάτες
Γιατί να φας μια ωμή πατάτα; ελα μου ντε, για ποκιλία; ποιος ξέρει. Αν το τολμήσεις το φούσκωμα και οι γαστρεντερολογικές επιπλοκές είναι το λιγότερο που θα αντιμετωπίσεις. Το ακόμα χειρότερο; Αν πατάτες μείνουν για πολύ καιρό σε ζεστό ή υγρό περιβάλλον, γίνονται πράσινες σε κάποια σημεία και αναπτύσσουν μια τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη και σε τέτοια κατάσταση πρέπει, ούτως ή άλλως, να αποφύγεις να τις μαγειρέψεις.

Κοτόπουλο
Καλά εδώ μιλάμε για τάση αυτοκτονίας. Το κοτόπουλο όχι μόνο δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό, αλλά και λίγο αιματάκι να δεις, απευθείας το στέλνεις από 'κει που 'ρθε. Σε αντίθεση με το μοσχάρι που ορισμένοι απολαμβάνουν σχεδόν ωμό, το κοτόπουλο πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο. Αλλιώς, θα γνωρίσεις τη σαλμονέλα κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό.

Λουκάνικα
Όχι όχι, τα λουκάνικα δεν είναι προμαγειρεμένα, μην τα ρίχνεις στη σαλάτα απευθείας από τη συσκευασία τους. Είναι απλά πολύ επεξεργασμένα (οπότε μήπως να τα απέφευγες γενικά;). Αλλά ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα χοτ ντογκ; όπως και να 'χει, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτείων (FDA), τα λουκάνικα μπορεί να περιέχουν μολυσμένα βακτήρια Listeria, τα οποία μπορούν να εξοντωθούν μόνο με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Φύτρες Alfalfa
Είναι όσπριο, ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και πωλείται στα βιολογικά. Πρόκειται για τον καλύτερο σπόρο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε φύτρα, μουλιάζοντάς το σε νερό εμφιαλωμένο. Εδώ υπάρχει όμως ένα μεγάλο ΑΛΛΑ. Γιατί μπορεί οι alfalfa να είναι πολύ υγιεινές, ωστόσο σε ωμή εκδοχή, είναι εξαιρετικά ευάλωτες στο βακτήριο E.coli, στη σαλμονέλα και τη λιστέρια. Πρώτα τα πλένεις καλά και μετά τα βράζεις.

Πικραμύγδαλα
Η οικογένεια του αμύγδαλου είναι μεγάλη και πολύ θρεπτική. Όχι όμως σε όλες τις εκδοχές της. Ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις έξω στη φύση είναι να δεις μια αμυγδαλιά και να πας να φας τον καρπό της. Γιατί μπορεί να είναι πικραμύγδαλο, το οποίο περιέχει υδροκυανικό οξύ και, μάλιστα, 60-70 πικραμύγδαλα είναι θανατηφόρα δόση για έναν ενήλικα. Μια χαρά είναι και τα αμυγδαλάκια του εμπορίου, άσε τα πειράματα.

Μελιτζάνα
Τη μελιτζάνα να την προσεγγίζεις με προσοχή και πάνω απ' όλα με φωτιά. Στη μαγειρεμένη της βερσιόν είναι νοστιμότατη και εξαιρετικά υγιεινή. Ωστόσο, σε ωμές καταστάσεις η σολανίνη της (η ίδια ουσία για την οποία μιλήσαμε στην πατάτα λίγο πιο πάνω) είναι επικίνδυνη. Επίσης έχει καταγραφεί πως κάποια άτομα εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση ακόμα και σε μικρές ποσότητες ακατέργαστης μελιτζάνας.

Άγρια μανιτάρια
Τα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Β και το κάλιο είναι μερικοί από τους λόγους που τα άγρια μανιτάρια πρέπει να έχουν παρουσία στο πιάτο σου. Αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένα και να τα έχεις αγοράσει από μαγαζί για να είναι ασφαλής η ποικιλία. Στην αντίθετη περίπτωση, τα ακατέργαστα μανιτάρια συγκεντρώνουν μία τοξίνη που λέγεται αγαριτίνη και σύμφωνα με διάφορες μελέτες έχει καρκινογόνο δράση. Ευτυχώς καταστρέφεται στην υψηλή θερμοκρασία.

Αλεύρι
Νόστιμο το ζυμάρι πριν ψηθεί, κι εμένα μ' αρέσει η γεύση του, αλλά είναι ανεπίτρεπτο. Βγάλε το δάχτυλο από το μπολ. Δεν είναι μόνο τα ωμά αυγά, είναι κυρίως το αλεύρι που σε θέτει σε κίνδυνο. Το ωμό αλεύρι συγκαταλέγεται πλέον στις τροφές υψηλού κινδύνου. Στην πραγματικότητα δεν φταίει αυτό καθαυτό όσο οι συνθήκες μέσα στις οποίες μεταφέρεται από το εργοστάσιο παρασκευής του στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς είναι πιθανό να έρθει σε επαφή με παθογόνα βακτήρια όπως το Ε.Coli και τα οποία μόνο με το μαγείρεμα μπορούν να εξολοθρευτούν.

4+1 τροφές που δεν κάνουν καθόλου καλό στην υγεία!

Δώσε προσοχή σε αυτές τις τροφές που ακολουθούν για να αποφύγεις τους μαύρους κύκλους για πάντα!
5 τροφές που σε κάνουν να δείχνεις κουρασμένη:
1) Το αλάτι
Αν και λίγο αλάτι στο φαγητό σου είναι απαραίτητο, πρέπει να γνωρίζεις ότι οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού συνήθως σε αφυδατώνουν, δηλαδή ξηραίνουν το δέρμα σου και σε κάνουν να δείχνεις πολύ πιο κουρασμένη. Το καλύτερο είναι να επιλέγεις άλλες τροφές με χαμηλό νάτριο ή φαγητά που παίρνουν τη γεύση τους από άλλα μπαχαρικά και όχι από το αλάτι.


2) Τα τεχνητά γλυκαντικά
Μπορεί όλοι να κατηγορούν την κανονική ζάχαρη για την ακμή, αλλά και τα τεχνητά γλυκαντικά ίσως είναι χειρότερα, καθώς σε κάνουν να δείχνεις πρησμένη. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν ασπαρτάμη, που είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό συνδεδεμένο με τους πόνους στις αρθρώσεις, το οποίο βέβαια μπορεί να σε κάνει να λαχταράς μετά περισσότερη ζάχαρη. Προτίμησε καλύτερα τροφές με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, προκειμένου να αποφύγεις όλα τα αρνητικά της ζάχαρης.

3) Το αλκοόλ
Οτιδήποτε περισσότερο από 1 ποτήρι κρασί στο δείπνο σου μπορεί να σε αφυδατώσει σοβαρά, απορροφώντας τη λάμψη που έχει μείνει στο δέρμα σου. Εάν όμως δεν μπορείς να το αποφύγεις, προσπάθησε να πίνεις ανάμεσα στα ποτά και νερό, για να μην αφυδατωθείς εντελώς.

4) Οτιδήποτε τηγανητό
Οι τηγανητές πατάτες, τα τηγανητά αυγά και γενικά οποιαδήποτε τροφή μαγειρευμένη στο τηγάνι είναι ο χειρότερος εχθρός για το δέρμα σου. Αυτές οι τροφές είναι γεμάτες λάδι και ακόρεστα λιπαρά, πράγμα που σημαίνει ότι θα βουλώσουν τις αρτηρίες και θα σκληρύνουν τα κύτταρα του αίματος, κάνοντας το δέρμα σου να δείχνει θαμπό και κουρασμένο. Επίσης, αυτές οι τροφές σου προσθέτουν κιλά και καταστρέφουν και το υπόλοιπο σώμα σου.

5) Τα κατεψυγμένα επεξεργασμένα κρέατα
Τα συντηρητικά που περιέχουν αυτά τα κρέατα, όπως το λουκάνικο ή το μπέικον, σε κάνουν να δείχνεις ωχρή και κουρασμένη, γι’ αυτό προσπάθησε να μειώσεις τις ποσότητες που τρως από αυτά εάν θέλεις να κρατήσεις λαμπερή την επιδερμίδα σου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share