Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019

Τελικά πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε πραγματικά;

Εσείς πόσες ώρες κοιμάστε;

23 Απριλίου 2019 18:48
Τελικά πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε πραγματικά;

Δεν ξέρετε αν κοιμάστε αρκετές ώρες ώστε να ξεκουραστεί ο οργανισμός σας; Τελικά πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε πραγματικά ώστε να νιώσουμε καλύτερα και γεμάτοι ενέργεια;

Οι επιστήμονες μιλούν για ποιοτικό και ποσοτικό ύπνο, για 6-8 ώρες ύπνου και για τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε πριν κοιμηθούμε.

Μια φινλανδική έρευνα αποκαλύπτει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον ποιοτικό ή τον ποσοτικό ύπνο. Για να είναι μια γυναίκα υγιής χρειάζεται 7,6 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ενώ οι άντρες χρειάζονται 7,8 ώρες ύπνου. Για τις ανάγκες της έρευνας έγιναν μετρήσεις στον ύπνο 3,760 ανθρώπων ενώ μελετήθηκαν και οι μέρες που απουσίαζαν οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους λόγω ασθένειας. Έτσι οι επιστήμονες μπόρεσαν να συμπεράνουν πόσες μέρες οι εργαζόμενοι ήταν αδιάθετοι λόγω κακού ή λιγοστού ύπνου.

Ύπνος

Για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας πρέπει να ακολουθήσετε μια ρουτίνα που θα σας βάλει σε πρόγραμμα. Καλό είναι να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα. Προσπαθήστε να μην χαλάσετε το πρόγραμμά σας ούτε τα Σαββατοκύριακα ενώ αν είναι απαραίτητο είναι προτιμότερο να το κάνετε σταδιακά παρεκκλίνοντας περίπου 15 λεπτά από την συνηθισμένη ώρα. Αν κάποια μέρα δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε αρκετά είναι καλό να κοιμηθείτε το μεσημέρι και όχι να κοιμηθείτε περισσότερο το βράδυ, για να μην διαταράξετε την καθημερινή σας ρουτίνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι γυναίκες που κοιμούνται 7,6 ώρες αισθάνονται λιγότερο κουρασμένες μέσα στην μέρα, δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για να κοιμηθούν αφού δεν έχουν διαταραχές στον ύπνο ή στο ξύπνημα. Όπως επισημαίνουν, βέβαια, οι επιστήμονες οι 7,6 ώρες είναι ένα στατιστικό στοιχείο, ενώ είναι γνωστό ότι τουλάχιστον ο μισός υγιής πληθυσμός του δυτικού κόσμου κοιμάται λιγότερες ώρες. Εξάλλου, ο ύπνος δεν μπορεί να ‘μετρηθεί’ μόνο με τη διάρκεια του αλλά και με την ποιότητά του.

Έρευνα: Eίναι πιο καλό να κοιμάσαι δίπλα σε ένα σκύλο παρά σε έναν άντρα!

Ύπνος

Οι γυναίκες, λοιπόν, κοιμούνται καλύτερα δίπλα στον σκύλο τους, παρά δίπλα σ' ένα ανθρώπινο ον, αναφέρει ως κεντρικό συμπέρασμα η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, η Dr. Christy L. Hoffman, καθηγήτρια του Canisius College της Νέας Υόρκης- το οποίο ασχολείται με τη μελέτη των ζώων και την επίδρασή τους στον άνθρωπο- μαζί με την ομάδα της διερεύνησαν τον αντίκτυπο που έχει στην ποιότητα του ύπνου μας η παρουσία ενός κατοικίδιου. Η μελέτη αφορά σε δείγμα 962 ενήλικων γυναικών που κατοικούν στις ΗΠΑ. Το 55% μοιράζονταν το κρεβάτι τους με τουλάχιστον ένα σκυλάκι, το 31% με τουλάχιστον μία γάτα και το 57% με έναν δίποδο σύντροφο. Σύμφωνα με την αναφορά των μελετητών, οι γυναίκες που μοιράζονται το στρώμα με τον σκύλο τους, κοιμούνται καλύτερα και πιο ξεκούραστα. Τα σκυλιά τους διέκοπταν τον ύπνο τους λιγότερο από τους ανθρώπινους συντρόφους τους, ενώ έγινε καταγραφή πιο ισχυρών συναισθημάτων για εκείνα, όπως «ασφάλεια» και «άνεση». Έχεις σκυλάκι; Δες τι πρέπει να τον ταϊζεις!

Αναφορικά με τις γυναίκες που μοιράζονται το κρεβάτι τους με το γατί, αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα είναι ότι τα αιλουροειδή είναι εξίσου ενοχλητικά με τους ανθρώπους στον ύπνο, ενώ παράλληλα το αίσθημα ασφάλειας και άνεσης που γεννούν οι γάτες είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με όσα νιώθουν οι «σκυλομαμάδες». Οι τελευταίες, μάλιστα, πάνε για ύπνο νωρίτερα και ξυπνούν επίσης νωρίτερα σε σχέση με τις cat lovers.

Ύπνος

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει μία αντίστοιχη της Mayo Clinic από το 2017, η οποία έδειξε πως τα άτομα που κοιμούνται παρέα με σκύλο στο κρεβατάκι, κοιμούνται καλύτερα. Ωστόσο, η Δόκτωρ Hoffman συστήνει περαιτέρω έρευνα επί του θέματος και την επιθυμία να πραγματοποιηθεί άμεσα μία αντίστοιχη έρευνα για τους άντρες, ελπίζοντας πως δεν είναι το φύλο του ατόμου με το οποίο κοιμόμαστε αυτό που «φταίει», αλλά η υπεροχή της συντροφιάς και της ζεστασιάς ενός σκύλου. Θα συμφωνήσουμε.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share