Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Blue light: Πόσο κακό μας κάνει;

Δείτε αναλυτικά...

22 Απριλίου 2019 16:10
Blue light: Πόσο κακό μας κάνει;

Blue light ή αλλιώς το μπλε φως από τα κινητά,πόσο κακό μας κάνει;

Οπτικοί λένε ότι οι άνθρωποι πλέον είναι τόσο εξαρτημένοι από τα smartphones που αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης στα μάτια. Προειδοποιούν ότι η υπερβολική χρήση από κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, όπως υπολογιστές, tablets, και τηλεοράσεις μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια βλάβη. Μια έρευνα σε 2000 άτομα κάτω των 25 ετών, έδειξε ότι έλεγχαν τα τηλέφωνά τους 32 την ημέρα. Μακροπρόθεσμα λοιπόν μια τέτοια χρήση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα μάτια.

Οπτικοί λένε ότι, παρότι το μπλε φως είναι απαραίτητο γιατί βοηθάει στην ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού, μπορεί παράλληλα να διαταράξει τον ύπνο μας και να επηρεάσει την διάθεση μας.

Το μπλε φως είναι μέρος του πλήρους φάσματος του φωτός, που σημαίνει ότι είμαστε ούτως η άλλως εκτεθειμένοι σε αυτό κάθε μέρα, από τον ήλιο.

Οι διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές μας εκπέμπουν μπλε φως, επειδή αυτό είναι πολύ φωτεινό. Είναι ο μόνος τρόπος να μπορούμε να δούμε στις οθόνες όταν ο ήλιος λάμπει.

Από την άλλη όμως έχουμε αρχίσει να έχουμε στενή και συνεχόμενη έκθεση στο μπλε φως κατά την διάρκεια της νύχτας, τα τελευταία μόνο χρόνια, οπότε τώρα μόνο αρχίζουμε να βλέπουμε τις πραγματικές συνέπειες.

Μπλε φως την νύχτα

Η ζημιά που κάνει αυτή η συνήθεια στα μάτια μας είναι πολύ σοβαρή. Η άμεση έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η βλάβη του αμφιβληστροειδούς μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση της ωχρας κηλίδας, με αποτέλεσμα έως και να χάσουμε την όραση μας. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι περισσότερες μελέτες που δείχνουν αυτό το αποτέλεσμα, είναι με φως κοντά στον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκριθεί με ακρίβεια, με την χρήση του τηλεφώνου.

Μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και του μπλε φωτός, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Η έκθεση στο μπλε φως τη νύχτα μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο μας. Το φωτεινό μπλε φως διαταράσσει την παραγωγή της μελατονίνης από τον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Αυτό είναι μια χαρά το πρωί αλλά όταν θέλουμε να κοιμηθούμε το μυαλό μας πρέπει να ξεκινήσει την παραγωγή μελατονίνης, και το μπλε φως παρεμβαίνει σε αυτή την διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα smartphones καταστρέφουν τον ύπνο, και η διαταραχή του ύπνου έχει μια μακριά λίστα από συνέπειες για την υγεία, από την παχυσαρκία την γενετική διαταραχή μέχρι προβλήματα μνήμης.

Διαταραχές ύπνου και “φως τη νύχτα” έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για δημιουργία καρκίνου, ιδίως για καρκίνους του μαστού και του προστάτη. Η μελατονίνη εκτός του ότι μας βοηθά να κοιμηθούμε, λειτουργεί και ως αντιοξειδωτικό. Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι ερευνητές έχουν επισημάνει το “αδιάκοπο σκοτάδι” ως δυνητικά προστατευτικό εναντίον του καρκίνου. Οι άνθρωποι στους οποίους η φυσική παραγωγή μελατονίνης καταστέλλεται βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για μια ποικιλία καρκίνων, αν και η αιτιώδης σχέση δεν έχει βρεθεί.
Το μπλε φως έχει επίσης ένα ρόλο για την ψυχική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι των οποίων τα επίπεδα της μελατονίνης καταστέλλονται είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Η περίεργη σχέση μας με το μπλε φως.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το μπλε φως δεν είναι πάντα κακό. Μερικές φορές είναι πραγματικά ευεργετικό για την υγεία μας.

Το φως μας λέει πότε να ξυπνήσουμε και πότε να κοιμηθούμε. Όταν το φωτεινό μπλε φως στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο μας να σταματήσει να παράγει μελατονίνη, παράλληλα ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να αρχίσει την παραγωγή της ορμόνης ξανά αργότερα, όταν ετοιμάζεστε για ύπνο.

Οι ειδικοί λένε ότι η έκθεση στον ήλιο για μια ώρα το πρωί βοηθά τους ανθρώπους να ρυθμίσουν την παραγωγή μελατονίνης και τον κύκλο του ύπνου. Επίσης η έκθεση στον πρωινό ήλιο χωρίς την χρήση γυαλιών ηλίου βοηθά στην ρύθμιση παραγωγής της μελατονίνης.

Αυτό είναι καλό τις πρωινές ώρες, αλλά τις νυχτερινές ώρες όταν γίνεται χρήση του κινητού, η οθόνη ξεγελά το μυαλό μας ότι είναι πρωί και δεν χρειάζεται να παράγει μελατονίνη, και αυτό αρχίζει να προκαλεί προβλήματα στο σώμα μας.

Δεν μπορούμε να αποφεύγουμε την χρήση κινητών, υπολογιστών και tablets όλη την ώρα. Αλλά θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την χρήση αυτών κατά τις νυχτερινές ώρες. Μερικοί τρόποι είναι φορώντας ειδικά γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως ή τη χρήση εφαρμογών που περιορίζουν την ποσότητα του μπλε φωτός που προέρχεται από τις οθόνες μας .

Το να κάνουμε μικρά διαλείμματα είναι μια πολύ καλή ιδέα, ειδικά λίγο πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι καθώς και να ελέγχουμε τα μάτια μας τακτικά.

Πηγή: servicebuzz.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share