Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019

Πως να ξεπεράσετε τους ψυχαναγκασμούς σας!

Συνήθως η διαταραχή είναι χρόνια!

22 Απριλίου 2019 11:16
Πως να ξεπεράσετε τους ψυχαναγκασμούς σας!

Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές, μερικές φορές συνδέεται και με άλλες διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

Το άτομο παγιδεύεται από μια σειρά επαναληπτικών σκέψεων. Μπορεί να καταστρέψει την δυνατότητα του ατόμου να λειτουργήσει ικανοποιητικά στην εργασία, ακόμη και στο σπίτι.

Στην Ελλάδα πάνω από 100.000 άνθρωποι πάσχουν αυτή την στιγμή από Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Τα συμπτώματα ξεκινούν κυρίως κατά την διάρκεια της εφηβείας και συνήθως η διαταραχή είναι χρόνια.

Πως να ξεπεράσετε τους ψυχαναγκασμούς σας!
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τα εξής :


1. Επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις. Ενώ το άτομο που πάσχει από Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσπαθεί να τις αγνοήσει δεν το πετυχαίνει. Οι επίμονες σκέψεις συνεχίζουν να του δημιουργούν άγχος

2. Επαναλαμβανόμενες πράξεις ή συμπεριφορές που απαιτούν πολύ χρόνο, ώστε ο ασθενής να μην μπορεί να συνεχίσει τις άλλες του δραστηριότητες.

Μπορεί να είναι φανεροί όπως η καθαριότητα ή η επανάληψη κάποιας πράξης ή φράσης. Όλα αυτά στοχεύουν στην ανακούφιση από το άγχος που προκαλεί. Ο ασθενής αναγνωρίζει τις πράξεις αυτές ως υπερβολικές αλλά βιώνει έντονο άγχος αν δεν τις εκτελέσει.

Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να φέρουν αντίσταση και τα καταφέρνουν για κάποιο χρονικό διάστημα Επίσης πολλοί είναι και εκείνοι που το κρατούν κρυφό ,από ντροπή.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από τους ψυχαναγκασμούς σας είναι :

1. Αν και οι αιτίες δεν είναι γνωστές με βεβαιότητα, όσα περισσότερα γνωρίζετε για την πάθησή, τόσο το καλύτερο.

2. Προσπαθήστε να αναβάλλεται όσο περισσότερο τις σκέψεις και τις πράξεις που σας προκαλεί η διαταραχή

3. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, ώστε να σας βοηθήσει να ξεχάσετε τις έμμονες ιδέες..

4. Τέλος, μιλήστε με κάποιον ειδικό και κάντε παρέα με άτομα που σας φτιάχνουν τη διάθεση.

Όταν το άγχος γίνεται αγχώδης διαταραχή!

Πολλές φορές έχουμε νιώσει να μην μπορούμε να διαχειριστούμε καταστάσεις και πράγματα που μας συμβαίνουν ή που υπάρχουν μέσα στο μυαλό μας. Το άγχος χαρακτηρίζει την κοινωνία που ζούμε και η οικονομική δυσκολία των καιρών δεν διευκολύνει την κατάσταση.

Στη συγκεκριμένη διαταραχή, ένας γενικευμένος φόβος που διατρέχει όλη την ύπαρξη του ατόμου και διακρίνει την καθημερινότητά του προκαλώντας δυσφορία και ανησυχία.


Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή είναι από τις κοινότερες διαταραχές που απαντά πολύ συχνά στον γενικό πληθυσμό και έχει ως βασικά της χαρακτηριστικά τη νευρικότητα, την υπερβολική, χρόνια ανησυχία και την υπερένταση.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτόν τον τύπο αγχώδους διαταραχής έχουν διάχυτο άγχος που δεν συνδέεται με συγκεκριμένες καταστάσεις ή αντικείμενα, αλλά είναι αόριστο, δυσπροσδιόριστο και γενικό.

Αυτό που κυριαρχεί είναι ένας γενικευμένος φόβος που διατρέχει όλη την ύπαρξη του ατόμου και διακρίνει την καθημερινότητά του προκαλώντας δυσφορία και ανησυχία.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share