Σάββατο, 25 Μαΐου 2019

Φάε αυγό...για να "σωθείς" από τον διαβήτη!

Δες γιατί...

20 Απριλίου 2019 16:00
Φάε αυγό...για να

Η κατανάλωση ενός αυγού κάθε μέρα φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά έναντι της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας με επικεφαλής την Δρ. Stefania Noerman, ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από άνδρες που είχαν καταναλώσει αυγό και κατέληξαν στο συμπέρασμα όσοι έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα είχαν συγκεκριμένο λιπιδαιμικό προφίλ που είναι συχνό μεταξύ των ατόμων που δεν εκδηλώνουν διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο παρατήρησαν επίσης ότι η κατανάλωση αυγών σε ορισμένους εκ τους συμμετέχοντες συντελούσε στην ύπαρξη συγκεκριμένων βιοχημικών συστατικών στο αίμα τους που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Το αυγό και η θέση του στη διατροφή δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια επιστημονικές έριδες καθώς η υπερκατανάλωση αυγών θεωρείται επιβαρυντική για την υγεία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη. Όμως, το αυγό χαρακτηρίζεται παράλληλα και ως υπερτροφή αφού ανά τεμάχιο περιέχει 0,5 γρ. υδατάνθρακες, είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο κάνει καλό στην καρδιά επειδή κρατά υπό έλεγχο τα επίπεδα του νατρίου και βιοτίνη, η οποία κάνει καλό στην παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τέλος, έχει λίγες θερμίδες και είναι εύκολο να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε διατροφικό πρόγραμμα.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε καταληκτικά συμπεράσματα προς το παρόν αντιλαμβανόμαστε ότι συγκεκριμένα συστατικά του αυγού παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Περαιτέρω μελέτες τόσο σε κυτταρικά μοντέλα όσο και σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από τις παθολογικές επιδράσεις της κατανάλωσης αυγών», σημειώνει η Δρ. Noerman.

Προς το παρόν, λοιπόν, ισχύουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τρία αυγά την εβδομάδα για τον μέσο άνθρωπο. Για τους πάσχοντες από διαβήτη συστήνεται η κατανάλωση μόνο του ασπραδιού καθώς η χοληστερόλη εμπεριέχεται κυρίως στον κρόκο του αυγού.

Μπορείτε να φάτε άφοβα πια αυγά! - Τι να προσέξετε όμως για να μην ανεβάσετε χοληστερίνη!

Μπορείτε να φάτε άφοβα πια αυγά! - Τι να προσέξετε όμως για να μην ανεβάσετε χοληστερίνη!

Μην φοβάστε πια να φάτε αυγά και να σκέφτεστε αν θα ανέβει η χοληστερίνη σας! Αν προσέχετε η χοληστερίνη μπορεί να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα!

Αν είστε λάτρεις του αυγού, τότε είστε και εσείς από εκείνους που μετράνε καθημερινά το πόσα αυγά καταναλώνουν, προκειμένου να μην το παρακάνουν και εκτοξεύσουν την χοληστερίνη στο αίμα τους

Παρά το γεγονός ότι οι φόβοι για το σημαντικό ποσό της χοληστερόλης που βρίσκεται στα αυγά και του κινδύνου καρδιακής νόσου που αυτό προκαλεί έχουν από καιρό διαψευσθεί, ένα σάντουιτς με τηγανητό αυγό, μπέικον και τυρί εξακολουθεί να μην είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να φάτε αυγό.

Αυγά χοληστερίνη

Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 72 θερμίδες, 4,8 γραμμάρια λίπους, 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, και 186 mg χοληστερόλης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στον κρόκο του.

Υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι ώστε να καταναλώνετε περισσότερα αυγά την εβδομάδα χωρίς τις βλαβερές συνέπειες της χοληστερίνης.

Ο τρόπος μαγειρέματος κάνει τις περισσότερες φορές όλη τη διαφορά. Δείτε τις παρακάτω συμβουλές και... καλή σας όρεξη!

Το καλύτερο φάρμακο κατά της χοληστερόλης και της υψηλής πίεσης του αίματος

Βράστε καλά το αυγό

Μπορεί το να βράσει κανείς ένα αυγό να ακούγεται το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, αλλά πολλές φορές γίνονται λάθη στην παρασκευή του. Αν το παραβράσετε, θα παρατηρήσετε ένα πράσινο δακτύλιο γύρω από τον κρόκο που μπορεί να αφήσει μία γεύση θείου στο στόμα σας. Φροντίστε τα αυγά να είναι πάντα φρέσκα και να μην τα έχετε στο ψυγείο για πάνω από μία εβδομάδα. Το πλεονέκτημα με το βραστό αυγό είναι ότι μπορείτε, εφόσον το επιθυμείτε, να μην φάτε ολόκληρο τον κρόκο που έχει την περισσότερη χοληστερίνη. Ο κρόκος σκληραίνει και μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε όσο θέλετε.

Ομελέτα πλήρης

Για δύο έως τέσσερις μερίδες, χρησιμοποιήστε τέσσερα ολόκληρα αυγά, ένα τέταρτο φλιτζάνι γάλα, αλάτι, πιπέρι, και δύο κουταλάκια του γλυκού μαργαρίνη. Αποφύγετε το βούτυρο για χάρη της υγιεινής διατροφής. Για ένα πλήρες γεύμα σερβίρετε μαζί με φρούτα και λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης και άπαχο ζαμπόν.

Ομελέτα με ασπράδια αυγών

Ο καλύτερος τρόπος παρασκευής για να αποφύγετε εντελώς τους κρόκους. Αυτού του τύπου οι ομελέτες είναι απλές και μπορούν να συνοδευτούν με πολλά συστατικά όπως σπανάκι, ζαμπόν, ντομάτες, κρεμμύδια και πιπεριές. Αφότου ξεχωρίσετε τον κρόκο από το ασπράδι συνεχίστε κανονικά το μαγείρεμα της ομελέτας.

Προσοχή: Κατά τη διάρκεια κάθε μεθόδου παρασκευής αυγού, βεβαιωθείτε ότι τα δύο ασπράδια και ο κρόκος είναι πολύ καλά ψημένα για να προστατευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από το βακτήριο της σαλμονέλας.

Χοληστερίνη: Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει η μέτρηση για να προληφθεί το έμφραγμα;

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share