Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εσύ ήξερες γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τους στεγνωτήρες χεριών στις τοαλέτες;

Πρέπει να ξέρετε!

18 Απριλίου 2019 15:35
Εσύ ήξερες γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τους στεγνωτήρες χεριών στις τοαλέτες;

Από τη μία κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη όταν υπάρχουν στεγνώνοντας τα χέρια μας σε χρόνο dt, κι από την άλλη οι έρευνες λένε να μην τους χρησιμοποιούμε. Μπέρδεμα. Ο λόγος για τους στεγνωτήρες χεριών στις δημόσιες τουαλέτες. Κι εκεί, λοιπόν, που νομίζαμε ωραία και καλά πως ενώ έχουμε πλύνει τα χέρια μας τα στεγνώνουμε και καθαρίσαμε, κάθε άλλο παρά αυτό κάνουμε.
Αυτό είναι το μεγάλο λάθος που κάνεις με το πλύσιμο των χεριών! - Εσύ το γνώριζες;
Τι θέλουμε να πούμε; Υποτίθεται ότι οι συσκευές αυτές υπάρχουν για να μην έρχονται τα χέρια μας σε επαφή με κλασικές πετσέτες ή έστω πετσέτες μιας χρήσης που θεωρητικά πάντα (και τονίζω το θεωρητικά) σε αντίθεση με τους στεγνωτήρες συγκρατούν πάνω τους σειρά μικροβίων. Έτσι, ήρθαν στο προσκήνιο οι στεγνωτήρες χεριών που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τις πετσέτες και πληρούν βεβαίως βεβαίως και όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής.

Μπορεί να το έχεις ξανακούσει -ή και όχι, δεν πειράζει- πως κάθε φορά που πατάμε το καζανάκι χιλιάδες μικρόβια και παθογόνοι μικροοργανισμοί εν γένει κυκλοφορούν ελεύθεροι στον αέρα, όταν το καπάκι στην τουαλέτα δεν είναι κλειστό. Με τη δύναμη που εκτοξεύεται το νερό στην λεκάνη, οι μικροοργανισμοί εκτινάσσονται έως και 4 μέτρα ψηλά και μένουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι στον αέρα και άρα στο χώρο γενικότερα. Ίου. Πάμε παρακάτω μετά από αυτή την ευχάριστη πληροφορία.

Σύμφωνα με έρευνα, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου του Applied and Environmental Microbiology, οι αγαπημένοι μας στεγνωτήρες ρουφούν όλο αυτό το ωραίο -αν μη τι άλλο- συνονθύλευμα μικροοργανισμών και μικροβίων που προέρχονται από τις ακαθαρσίες της τουαλέτας και το κρατούν στο εσωτερικό τους.

Μάντεψε τι γίνεται μετά. Ωω ναι! Μόλις πας εσύ ωραία ωραία να στεγνώσεις τα μέχρι εκείνη τη στιγμή καθαρά χέρια σου, μπουμ, ο στεγνωτήρας εκτοξεύει κατά πάνω σου όλα αυτά τα μικρόβια. Μάλιστα για να ακριβολογούμε, ένας στεγνωτήρας μεταφέρει 5Ο περισσότερες μολύνσεις από τις κοινές πετσέτες ή χαρτιά τουαλέτας, ενώ διασκορπά τα μικρόβια στο χώρο, μεταφέροντας 190 φορές περισσότερους ιούς και βακτήρια από τα χαρτιά τουαλέτας. Αντίο υγιεινή.

Μήπως είναι ώρα να αναθεωρήσεις; Χαρτί και πάλι χαρτί; Ή μήπως να αρχίσουμε το ανελέητο τίναγμα των χεριών μέχρι να στεγνώσουν; Η απόφαση δική σου.

Τον φόβο έχει σπείρει το επικίνδυνο μικρόβιο που στένλνει χιλιάδες κόσμο στο νοσοκομε

Οι ταξιδιώτες σε εξωτικές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Ασίας, οι οποίοι μένουν σε ξενοδοχεία ή σε ιδιωτικά καταλύματα, είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα και μετά να τα μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους. Η ομάδα υψηλότερου κινδύνου είναι τα άτομα ηλικίας 20-30 ετών, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Θανατηφόρος ιός: Εξαπλώνεται ραγδαία χωρίς να τον καταλάβει κανείς!
Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν αναδείξει την παραμονή σε ιδιωτικά καταλύματα ως παράγοντα κινδύνου για ανθεκτικού τύπου βακτήρια. Με τη νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, προστίθεται και η παραμονή σε ξενοδοχεία ως παράγων κινδύνου, κάτι απρόσμενο σύμφωνα με τους ερευνητές.

Βρέθηκε ότι όσοι μένουν σε ξενοδοχείο, είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σε σύγκριση με αυτούς που μένουν σε χόστελ, σε ξενώνες ή σε κάμπινγκ.

Στη νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λειψίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, συμμετείχαν 230 άτομα, των οποίων αναλύθηκαν δείγματα κοπράνων πριν και μετά τα ταξίδια τους.

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε (το 23%) προσβλήθηκαν στα ταξίδια τους από εντεροβακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι συμμετέχοντες που ταξίδεψαν στην Ασία (Δυτική, Νότια ή Ανατολική), φάνηκε να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο προσβολής, τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτούς που ταξίδεψαν σε άλλες τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Ο κίνδυνος προσβολής είναι πέντε φορές μεγαλύτερος για τα άτομα ηλικίας 20-30 ετών, σε σχέση με τα άτομα άνω των 50, διότι οι πρώτοι ταξιδεύουν συνήθως για μεγαλύτερο διάστημα και εκτίθενται περισσότερο.

«Η δημιουργία αποικισμών βακτηρίων δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη. Υπάρχει όμως κίνδυνος μόλυνσης από αυτά τα βακτήρια, ιδίως για τους ασθενείς που νοσηλεύονται, ιδιαίτερα αν η λοίμωξη συμβαίνει από μια κατηγορία εντεροβακτηρίων που παράγουν βήτα-λακταμάσες ευρέος φάσματος. Αυτές οι μολύνσεις, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η πνευμονία και η σηψαιμία, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν από τις λοιμώξεις με βακτήρια που είναι ευαίσθητα στα συνήθη αντιβιοτικά», δήλωσε η δρ Λυν Μέουρς από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου.

«Δεδομένου ότι το 20% των ανθρώπων που ταξιδεύουν, προσβάλλονται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, η παγκόσμια εξάπλωση τους είναι πραγματικός κίνδυνος. Είναι, επομένως, ανάγκη το κοινό να ευαισθητοποιηθεί σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι μπορεί να «κουβαλάει» το βακτήριο ακόμα και έπειτα από εβδομάδες, καθώς και σε ό,τι αφορά τους κανόνες της υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση σε άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share