Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το κρέας στην κατάψυξη;

Το γνωρίζατε;

17 Απριλίου 2019 14:13
Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το κρέας στην κατάψυξη;

Γνωρίζετε πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το κρέας στην κατάψυξη;

Οι περισσότεροι βάζουμε ένα κομμάτι κρέατος ή κοτόπουλου στον καταψύκτη για να μην αλλοιωθεί στη συντήρηση του ψυγείου. Πόσες φορές έχουμε πετάξει στα σκουπίδια ένα κατεψυγμένο κομμάτι κρέατος επειδή, δεν είμαστε σίγουροι πόσο καιρό υπάρχει εκεί ή για το πόσο καιρό ο καταψύκτης μπορεί να κρατήσει τα πράγματα φρέσκα;

Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα μόρια και τα ένζυμα που υποθάλπουν τα επικίνδυνα βακτήρια κινούνται τόσο αργά ώστε τα μικρόβια αυτά είτε πεθαίνουν είτε παραμένουν αδρανή.


Έτσι, όταν ξεπαγώνουμε ένα κομμάτι κρέας κάποιους μήνες αργότερα, τα παθογόνα μικρόβια δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν, εφ ‘όσον βέβαια καταναλώσουμε το κρέας μέσα σε λίγες ώρες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα δυνητικά επιβλαβή βακτηρίδια, οι ζυμομύκητες, ακόμη και παράσιτα όπως η τριχίνη (που βρίσκονται στο χοιρινό κρέας) μπορούν να αποφευχθούν με κατάψυξη σε μηδενική θερμοκρασία, η οποία όμως θα πρέπει να διατηρηθεί ομοιόμορφα μηδενική συνεχώς.

Μια καλή ιδέα είναι επίσης να βάζετε το κρέας σε πλαστικές συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και να σημειώνετε την ημερομηνία κατάψυξης ώστε να αποφεύγετε περαιτέρω σπατάλη της τροφής.

Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει το χρόνο που μπορούν να μείνουν τα κρέατα ανάλογα με το είδος τους στην κατάψυξη χωρίς να χάσουν κάτι από την ποιότητά τους.

Χρόνοι κατάψυξης

Μαγειρεμένα πουλερικά – 4 μήνες
Ωμά κομμάτια πουλερικών – 9 μήνες

Ολόκληρα πουλερικά άψητα – 12 μήνες

Μαγειρεμένο κρέας – 2 έως 3 μήνες

Άψητα ρολά κρέατος – 4 έως 12 μήνες

Άψητες μπριζόλες ή παϊδάκια – 4 έως 12 μήνες

Ωμός κιμάς – 3 έως 4 μήνες

Kατεψυγμένα τρόφιμα- Τι δεν πρέπει να αγοράζετε!

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα στα κατεψυγμένα τρόφιμα και οι νέες μέθοδοι στιγμιαίας κατάψυξης διατηρούν σχεδόν ανέπαφα τα θρεπτικά συστατικά τους και τη φρεσκάδα τους ενώ οι σύγχρονοι καταψύκτες τα διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν όμως και τρόφιμα που είναι πολύ καλύτερα φρέσκα για πολλούς λόγους.

Δείτε μερικά και ξανασκεφτείτε το:

Κατεψυγμένα τρόφιμα για πρωινό
Οι έτοιμες βάφλες, τα πανκέικς και οι κρέπες για πρωϊνό που πωλούνται κατεψυγμένα μπορεί να βολεύουν αλλά περιέχουν πολλά περισσότερα από τα υλικά που θα βάζατε εάν τα φτιάχνατε μόνοι σας στο σπίτι. Οι σπιτικές κρέπες παραδείγματος χάρη περιέχουν αλεύρι, αυγά, γάλα, μπέικινγκ και λάδι ή βούτυρο, όλα που έχουμε συνήθως στα ντουλάπια μας. Οι κατεψυγμένες όμως περιέχουν και μερικά Ε, άλλα πρόσθετα, αλάτι και επεξεργασμένα ζάχαρα.

Κατεψυγμένα ψάρια


Τα κατεψυγμένα ψάρια είναι μια άριστη επιλογή αλλά καλό είναι να επιλέγετε ψάρια που αλιεύονται με βιώσιμους τρόπους ψαρέματος. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα ψάρια αυτά είναι πιο ακριβά.... κάντε μια έρευνα πριν επιλέξετε στα τυφλά.

Κατεψυγμένο στήθος κοτόπουλου


Έρευνα από τον Guardian κατέληξε στο ότι τα κατεψυγμένα στήθη κοτόπουλου φουσκώνονται με νερό και άλλα πρόσθετα τα οποία αποτελούν το ένα πέμπτο του βάρους τους. Παρόλο που δεν είναι παράνομο, θα πρέπει να αναφέρεται στη λίστα με τα συστατικά. Αναζητήστε στην ετικέτα αναφορές όπως 85% κοτόπουλο, νερό, αλάτι.

Κατεψυγμένα τρόφιμα: Πάνκεικς και κρέπες


Η βασική συνταγή για πανκέικ και κρέπες περιέχει τρία ουσιαστικά συστατικά, αυγά, αλεύρι και γάλα καθώς και λίγο λάδι για το τηγάνι. Τα κατεψυγμένα πάνκεικ περιέχουν δέκα και παραπάνω επιπλέον συστατικά τα οποία σίγουρα δεν θα επιλέγατε να προσθέσετε εάν τα φτιάχνατε στο σπίτι όπως συντηρητικά Ε και ζάχαρη. Φτιάξτε τα δικά σας πάνκεικς, είναι πάρα πολύ εύκολα και είναι έτοιμα σε λίγα λεπτά.

Κατεψυγμένο επεξεργασμένο κρέας


Το να τρώτε μία στις τόσες λουκάνικο ή μπέικον, δεν χάθηκε και ο κόσμος, αλλά από τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι καρκινογόνο ο ΠΟΥ προτείνει την μείωση της κατανάλωσης όλων των επεξεργασμένων κρεάτων, τόσο των φρέσκων όσο και των κατεψυγμένων. Προτιμήστε τα μη επεξεργασμένα φρέσκα κρέατα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share