Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μεγάλη προσοχή: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ!

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!

16 Απριλίου 2019 11:33
Μεγάλη προσοχή: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ!

Εσείς άραγε γνωρίζετε ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ, στα οποία πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή καθώς είναι σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!

Συνήθως, το πρώτο σύμπτωμα στη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι η έκπτωση στην πρόσφατη μνήμη, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με:

επανάληψη ερωτήσεων και ιστοριών από τον ασθενή

χάσιμο πραγμάτων, που ακολουθείται συχνά από εκνευρισμό και σημαντική αναστάτωση

αδυναμία απόκτησης καινούργιων γνώσεων

αδυναμία εκμάθησης γεγονότων που συνέβησαν

Συχνά, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι οι διαταραχές του λόγου.

Οι ασθενείς έχουν δυσκολία στην εύρεση της κατάλληλης λέξης, περιγράφουν μια λέξη σωστά, αλλά δεν μπορούν να την ονοματίσουν και ο λόγος τους γίνεται λιγότερο αυθόρμητος σε σχέση με παλιά και πιο φτωχός.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της νόσου οι ασθενείς αποπροσανατολίζονται χρονικά και αργότερα χωρικά. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τους συγγενείς γιατί δεν ξέρουν τι μέρα της εβδομάδος είναι, πόσο του μήνα έχουμε, τι μήνα και τι έτος.

Συνήθως ο χωρικός αποπροσανατολισμός έπεται του χρονικού.

Στα διαγνωστικά κριτήρια της άνοιας συμπεριλαμβάνεται η απραξία, δηλαδή η αδυναμία να κάνει κάτι παρά τη διατήρηση της κινητικότητας και η αγνωσία, δηλαδή η αδυναμία προσδιορισμού αντικειμένου παρά τη μη προσβολή του αισθητηριακού μηχανισμού.

Πέρα από τα παραπάνω, πολλές φορές συνυπάρχει μια μεταβολή στο χαρακτήρα των ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία συχνά προηγείται της εκδήλωσης των άλλων συμπτωμάτων της νόσου κατά αρκετά χρόνια.

Το ίδιο συμβαίνει και με διαταραχές της συγκέντρωσης, οι οποίες αποτελούν πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Το πρόβλημα με τα συμπτώματα αυτά είναι πως είναι μη ειδικά και συνήθως αποδίδονται από το περιβάλλον στην ηλικία, το άγχος ή και την πεσμένη διάθεση.

Τέλος, μη γνωσιακά συμπτώματα, κυρίως κατάθλιψη, μπορεί να αποτελούν το βασικό σύμπτωμα στην έναρξη της άνοιας.

Στα αρχικά στάδια της νόσου οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ζουν μόνοι, χρειάζεται όμως ένα υποστηρικτικό δίκτυο, σε οργανωτικά κυρίως ζητήματα, προκειμένου να μείνουν όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται ανεξάρτητοι.

Παράλληλα, διαβάστε εδώ στο AthensMagazine.gr τα «αθώα» σημάδια που αγνοείτε για τον καρκίνο στο πάγκρεας!

Πως να μειώσετε και να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας!

Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη ή στην σκόνη πιθανότατα να έχετε αναπτύξει ήδη μια ρινική καταρροή.Για πολλούς οι αλλεργίες από την άνοιξη προκαλούν ήπιο φτέρνισμα, φαγούρα στα μάτια,ακόμη και σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, τα οποία διαρκούν μήνες.

Δέντρα, χόρτα και ζιζάνια απελευθερώνουν γύρη στον αέρα για να αναπαραχθούν. Υπάρχει μια σειρά τεχνικών για την πρόληψη των αλλεργιών κατά την άνοιξη, είτε είστε σε εξωτερικούς χώρους είτε στο σπίτι. Αν σας ταλαιπωρεί η αλλεργία σας μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα για να προστατευτείτε από αλλεργίες από εδώ και στο εξής...

Να σας θυμίσουμε οτι αν Κρυώσατε! 6 τρόποι για να καταλάβετε αν είναι κρύωμα ή αλλεργία!

1.Αποφύγετε να πηγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους όταν η μέτρηση της γύρης είναι σε υψηλά επίπεδα. Η μέτρηση των γύρων συνήθως κορυφώνεται τα πρωινά, οπότε είναι καλύτερα να παραμείνετε κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους μεταξύ 5 π.μ. και 10 μ.μ.

2. Κρατήστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας όταν οδηγείτε κλειστά. Κατά την περίοδο αιχμής, το αεράκι είναι φορτωμένο με αλλεργιογόνα. Χρησιμοποιήστε τον κλιματισμό για να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες σταθερές. Αυτό θα εμποδίσει το μεγαλύτερο μέρος της γύρης, της σκόνης και της μούχλας να εισέλθουν στο αυτοκίνητό σας.
3. Αλλάξτε τα ρούχα σας και πλύνετε τα μαλλιά σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι .Τα μαλλιά σας είναι σημαντικός φορέας σωματιδίων γύρης. Αλλάξτε και τα ρούχα σας, καθώς η γύρη μπορεί να προσκολληθεί στο ύφασμα και να συνεχίσει να παράγει συμπτώματα πολύ καιρό μετά.

4. Αν έχετε περάσει από όλα τα προληπτικά μέτρα και εξακολουθείτε να υποφέρετε από αλλεργίες, εξετάστε το ενδεχόμενο να παίρνετε τακτικά αντιισταμινικά. Πάρτε το τριάντα λεπτά πριν βγείτε έξω για να αποφύγετε τα συμπτώματα αλλεργίας. Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη φαρμάκων και σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τις σωστές οδηγίες δοσολογίας.

5.Καταναλώνετε πράγματα που περιέχουν κουερσετίνη. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει και να ανακουφίσει τις εποχιακές αλλεργίες. Επίσης η κερκετίνη βρίσκεται σε ποικίλες πηγές, όπως κρεμμύδια, μήλα, σκούρα μούρα,κεράσια, κόκκινο κρασί και τσάι.

6. Αν ψάχνετε για ανακούφιση από την αλλεργία στην κουζίνα, σκεφτείτε να μαγειρέψετε λίγο πιο πικάντικα από ότι συνήθως. Τα ζεστά και πικάντικα τρόφιμα όχι μόνο προσθέτουν περισσότερη γεύση, αλλά μπορούν να μειώσουν τις εκκρίσεις βλέννας. Οι ειδικοί συστήνουν τα μπαχαρικά όπως το πιπέρι καγιέν, το τζίντζερ και το σκόρδο.

7.Τελος, περιορίστε τα τρόφιμα που κάνουν τις αλλεργίες χειρότερες. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες όπως πεπόνι, μπανάνα, αγγούρι, ηλιόσπορους και χαμομήλι.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share