Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Υπόθεση μαστίτιδα: Πώς θα καταφέρετε να την αντιμετωπίσετε;

Σας αφορά!

11 Απριλίου 2019 12:25
Υπόθεση μαστίτιδα: Πώς θα καταφέρετε να την αντιμετωπίσετε;

Ακούτε γυναίκες να ταλαιπωρούνται από μαστίτιδα και δεν ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν; Σας βρήκαμε και θα σας παρουσιάσουμε τους τρόπους ώστε να την αντιμετωπίσετε άμεσα και να μην ταλαιπωρείστε όσο θηλάζετε!

Πρόκειται για μια επιπλοκή του θηλασμού που πρέπει να θεραπεύεται άμεσα! Μάθετε τι να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε ή και να την προλάβετε!

Τι είναι η μαστίτιδα;

Η μαστίτιδα αποτελεί φλεγμονή του στήθους , η οποία μπορεί να παρουσιαστεί στον ένα ή και στους δύο μαστούς, συνήθως λίγο μετά τη γέννα. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες φάσεις του θηλασμού, ακόμα και σε περιπτώσεις που η μητέρα είχε φτάσει κοντά στον απογαλακτισμό του μωρού της. Σπανιότερα περιστατικά μαστίτιδας έχουν παρατηρηθεί έως και 2 χρόνια μετά τη διακοπή του θηλασμού.

Η μαστίτιδα είναι μία φλεγμονή του μαστού της μητέρας που θηλάζει και συνήθως συμβαίνει τις πρώτες μέρες ή τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Να σας θυμίσουμε: «Μπορεί το περπάτημα να επισπεύσει τον τοκετό;» - Τι απαντά ο γυναικολόγος;

Πρόκειται για μια νόσο η οποία αν δεν προληφθεί ή αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως απειλείται η υγεία της μητέρας και η διακοπή του θηλασμού. Δείτε τα συνηθέστερα συμπτώματα, τι πρέπει να κάνετε αλλά και τι μπορεί να σας προκαλέσει η καθυστέρηση ή η διακοπή της θεραπείας.

Να σας θυμίσουμε: Τα σημαντικά οφέλη του θηλασμού στην μητέρα! - Τι αναφέρει νέα έρευνα

Η μαστίτιδα μπορεί να προκληθεί από τρεις κυρίως παράγοντες:

Αδυναμία του στήθους να αδειάσει εντελώς.

Είσοδος κάποιου μικροβίου στους γαλακτικούς πόρους (συνήθως λόγωεπικοισμού του δέρματος από σταφυλόκοκκο και συνοδό μικροτραυματισμό) μέσα από κάποια πληγή της θηλής.

Μειωμένη αντοχή της μητέρας λόγω έντασης ή κόπωσης, εξασθένησης από τον καθημερινό φόρτο εργασιών!

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι τοπικά. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, σκληρότητα, κοκκινίλα, αίσθημα αυξημένης θερμοκρασίας τοπικά και πρήξιμο του στήθους. Παράλληλα, βέβαια, μπορούν να υπάρχουν και συστηματικά συμπτώματα, όπως γενικευμένες ενοχλήσεις τύπου γρίπης, πόνοι σε όλο το σώμα, ρίγη και πυρετός( από 38,5 και πάνω). Αυτά είναι σημαντικό να τα αναφέρετε ταχύτατα στον γιατρό σας, γιατί απαιτούν άμεση ιατρική θεραπεία.

Ποια λάθη οδηγούν σε μαστίτιδα; 1.Αν δεν θηλάζει συχνά και δεν αδειάζει συχνά το στήθος

2.Αν αφήνει μεγάλα μεσοδιαστήματα χωρίς θηλασμό ιδίως τη νύχτα

3.Αν το μωρό έχει μικτή διατροφή, δηλαδή μητρικό θηλασμό και ξένο γάλα και δεν αδειάζει καλά το στήθος.

4.Αν έχει κακή τεχνική θηλασμού, το μωρό δεν τοποθετείται σωστά στη θηλή, δημιουργούνται ραγάδες και εισχωρούν μικρόβια από το δέρμα.

5. Αν φοράει πολύ σφιχτό στηθόδεσμο και πληγώνεται το στήθος, από τραυματισμό όπως και από εξωτερικό χτύπημα.

6.Αν η μητέρα κουράζεται υπερβολικά, δεν κοιμάται όσο έχει ανάγκη και πέφτει η άμυνα του οργανισμού της. Πως να αντιμετωπίσω τη μαστίτιδα;

1. Αποφύγετε τις κουραστικές δουλειές. Η ξεκούραση είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης της μαστίτιδας.

2. Αποφύγετε τα στενά, συνθετικά ρούχα και εσώρουχα.

3. Μην ταλαιπωρείτε το στήθος σας βγάζοντάς το για να θηλάσετε μέσα από στενά ντεκολτέ και σκληρά λάστιχα, (αλλά ξεκουμπώστε σωστά το σουτιέν θηλασμού, φορέστε ειδικές μπλούζες θηλασμού, ανοίξτε όλα τα κουμπιά της μπλούζας σας, κοκ).

4. Μη βγάζετε μόνο ένα τμήμα του στήθους για να θηλάσετε. Θηλάστε με ολόκληρο το στήθος έξω από τα εσώρουχα και τα ρούχα σας.

5. Μην παραλείπετε γεύματα. Εάν κάνετε δίαιτα αδυνατίσματος, σταματήστε την μόλις αισθανθείτε κουρασμένη. Επίσης, φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 3 λίτρα νερό το 24ωρο, ειδικά σε δύσκολες μέρες (ταξίδι, κλπ). Όταν είστε πολύ κουρασμένη, πιείτε περισσότερο

6. Μην κοιμάστε μπρούμυτα.

7. Βάζετε το μωρό να θηλάσει από το πονεμένο στήθος και, αν είναι δυνατόν, με το πηγούνι του στραμμένο προς το πονεμένο σημείο.

8. Χρησιμοποιήστε ζεστές κομπρέσες ή θερμοφόρα ή ζεστό ντους για να μαλακώσουν οι αδένες και να ρέει το γάλα καλύτερα.

9. Ξεκινήστε το θηλασμό από τον υγιή μαστό ώστε να μην πονάει και να παράγονται οι απαραίτητες ορμόνες.

10. Τοποθετήστε το μωρό στο στήθος σε διαφορετικές στάσεις και θέσεις ώστε να αδειάζουν όλες οι περιοχές του μαστού.

Θηλασμός: 5 περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου!

Είναι ένα δώρο που προσφέρει η ζωή στον άνθρωπο από την στιγμή που ανοίγει τα μάτια του στον κόσμο.

Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που αναπτύσσει δεσμούς μεταξύ της μητέρας και του μωρού και συνέχεια της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ της γυναίκας και του νεογνού καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι μια διαδικασία φυσική που όμως έχει την δική της τεχνική για να γίνεται καλύτερα. Ο θηλασμός προσφέρει στο μωρό πνευματική και ψυχική ανάπτυξη, συμβάλλει στην προστασία του από λοιμώξεις και αλλεργίες, ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα με μακροχρόνια οφέλη για την υγεία του.

Για τη μητέρα ο θηλασμός είναι επίσης ένα δώρο καθώς μελέτες δείχνουν ότι συνδράμει στην προστασία της από τον καρκίνο του μαστού και την οστεοπόρωση αλλά και απώλεια βάρους της.

Κατά την διάρκεια της περιόδου του θηλασμού μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στο σώμα της μητέρας. Ακολουθούν 6 πράγματα που η ίδια δεν θα περίμενε να της συμβούν:

1) Πόνοι στην πλάτη και τον λαιμό: Η στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να δημιουργήσει μυϊκούς πόνους. Χρειάζεται προσπάθεια ώστε κατά τη διάρκεια του θηλασμού να μην ξεχνάτε να έχετε μια πιο όρθια στάση ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους ενοχλήσεις.

2) Μπορεί να δημιουργηθούν πληγές στις θηλές: Παρατηρείται συχνά ωστόσο δεν θα πρέπει να ανησυχεί μια γυναίκα. Η ευαισθησία που δημιουργείται είναι από την λανθασμένη τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Μια κρέμα φυσική και υποαλλεργική μπορεί να βοηθήσει.

3) Μεγαλώνει το στήθος: Κατά τη διάρκεια του θηλασμού το πιο πιθανό είναι η γυναίκα να αλλάξει νούμερο στηθόδεσμου καθώς το στήθος μεγαλώνει λόγω των ορμονών που παράγονται.

4) Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαθεί το επιπλέον βάρος που άφησε η εγκυμοσύνη. Ο θηλασμός μπορεί να κάψει ημερησίως 300 με 500 θερμίδες. Αυτό βέβαια διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Αν δεν αυξήσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε ημερησίως, το πιο πιθανό είναι να δείτε σημαντική διαφορά στο βάρος σας.

5) Το στήθος στάζει: Χωρίς προειδοποίηση και μόνο στο άκουσμα του κλάματος του μωρού ή ακόμα και στη σκέωη, η γυναίκα παρατηρεί μια μικρή «διαρροή» από τις θηλές της.

Πηγή: bovary.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share