Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

5+1 ''θαύματα'' που θα συμβούν στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη!

Δες τι μπορείς να αλλάξεις!

10 Απριλίου 2019 10:52
5+1 ''θαύματα'' που θα συμβούν στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη!

Δυσκολεύτηκες ποτέ να πεις «όχι» σε μια λιχουδιά, ενώ ξέρεις ότι δεν πρέπει να τη φας; Είτε ενδίδεις σε ζυμαρικά στο δείπνο, είτε πίνεις τον καφέ ή το τσάι σου μαζί με κέικ ή μπισκότα, μια συνεχής συμπεριφορά τέτοιου είδους θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχεις εθισμό στη ζάχαρη – έστω και μικρή.

Αν και είναι σημαντική πηγή ενέργειας, επειδή είναι οικονομική και εύκολα διαθέσιμη, κρίνεται επίσης πολύ εθιστική και επικίνδυνη για την υγεία. «Το πρόβλημα είναι ότι η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από αυτή για ενέργεια. Αλλά, καθώς η ζάχαρη προσφέρει ένα δυνατό αλλά μικρής διάρκειας boost που ακολουθείται σύντομα από την πτώση των επιπέδων ενέργειας, αυτό σε κάνει να την αναζητάς πιο συχνά» τονίζει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη.
Από τα αναψυκτικά και τη σοκολάτα στις λιγότερο προφανείς αμυλούχες επιλογές, όπως το ψωμί, το ρύζι και τα δημητριακά, η ζάχαρη είναι παντού. Και συχνά αναφέρεται στις ετικέτες με διαφορετικό κάθε φορά όνομα, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο να την ανακαλύψεις. «Δεν είναι περίεργο που ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 21 κιλά ζάχαρη ανά έτος» τονίζουν οι γιατροί Kurt Mosetter, Thorsten Probost και Wolfgang Simon, συγγραφείς του βιβλίου Sugar Detox Plan.

Είτε σου είναι δύσκολο να πεις «όχι» στη ζάχαρη, είτε υποψιάζεσαι ότι καταναλώνεις περισσότερη απ’ όσο πρέπει, μια αποτοξίνωση από αυτή θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Δες το απόλυτο εγχειρίδιό τους για να αποτολμήσεις το detox των 12 εβδομάδων, αλλά και μικρότερα πλάνα αποτοξίνωσης (για τις λιγότερο τολμηρές).

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Πριν αρχίσεις να αδειάζεις το ψυγείο σου, είναι σημαντικό να καταλάβεις ακριβώς γιατί κάνεις αποχή από τη ζάχαρη. Το χρονικό όριο των 12 εβδομάδων επιτρέπει στο σώμα σου να επανεκπαιδευτεί και είναι ιδανικό γι’ αυτούς που θέλουν όντως να ακολουθήσουν έναν τρόπο ζωής χωρίς ζάχαρη για πάντα. Και για όσους χρειάζονται ακόμη χρόνο να πειστούν, έχουμε μικρότερα προγράμματα. Αλλά πρώτα, τα οφέλη.

1 Μακροπρόθεσμη βελτίωση στην υγεία:

Η εξάρτηση από τη ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσεις παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, πεπτικά προβλήματα, χρόνιο πόνο, διαταραχές του θυρεοειδούς, δερματικά προβλήματα και άλλα θέματα υγείας.

2 Καλύτερο σώμα:

Μειώνοντας την πρόσληψη ζάχαρης, θα βοηθήσεις το σώμα σου να απορρίψει την πλεονάζουσα ενέργεια που αποθηκεύεται στις λιποαποθήκες για μια πιο λεπτή σιλουέτα και υγιέστερο σώμα.

3 Μεγαλύτερη συγκέντρωση:

Εφόσον δε θα έχεις λιγούρες για ζάχαρη, δε θα έχεις και απότομα ανεβοκατεβάσματα στα επίπεδα ενέργειάς σου. Διατηρώντας τα σταθερά θα έχεις πιο οξυμένη πνευματική δραστηριότητα και σημαντική βελτίωση του ύπνου.

4 Λαμπερό δέρμα και μαλλιά:

Αντικαθιστώντας τα γλυκά με φρέσκα λαχανικά, θα προσφέρεις στο σώμα σου ένα δώρο βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και νερού για πιο υγιές δέρμα.

5 Καλύτερη πέψη:

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να κουράσει το έντερο, αποτρέποντας την αποτελεσματική λειτουργία των οργάνων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσανεξία σακχάρου αν πάσχεις από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

6 Λιγότερο στρες:

Όσο συνηθίζεις σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, δε θα έχεις τον πανικό της λιγούρας.

Νιώθετε εθισμένοι στην ζάχαρη και θέλετε απεγνωσμένα γλυκό; - Τι συμβαίνει;

Αν νιώθετε συνέχεια την ανάγκη να τρώτε γλυκά και νιώθετε εθισμένοι στη ζάχαρη δείτε τι πραγματικά σας συμβαίνει! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε διάφορα αναψυκτικά και γλυκά, μπορούν να προκαλέσουν εθισμό παρόμοιο με εκείνο που προκαλεί η χρήση κοκαΐνης ή ηρωίνης. Είναι σημαντικό να προσέχουμε την υγεία μας σε όλα τα επίπεδα λοιπόν και να αναγνωρίζουμε τα σημάδια ότι καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη!!

Γιατί συμβαίνει αυτό ;

Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη ή οποιαδήποτε τροφή περιέχει ζάχαρη (όχι απαραίτητα μόνο τα γλυκά), διεγείρεται στον οργανισμό η απελευθέρωση μιας ουσίας, της ντοπαμίνης, η οποία δρας τον εγκέφαλο χαρίζοντάς μας ένα αίσθημα πληρότητας, χαράς και απέραντης ικανοποίησης.

Όταν ο εγκέφαλος αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι πηγή της χαράς είναι η κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών, προκειμένου να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση, ζητάει ακόμα περισσότερη ζάχαρη.

Μπορεί η ζάχαρη να μην είναι μια ναρκωτική ουσία, αλλά ο εθισμός που προκαλεί καθώς και τα προβλήματα υγείας είναι εξίσου σημαντικά και επικίνδυνα, και για τον λόγο αυτό χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Παθήσεις από υπερκατανάλωση ζάχαρης

Παχυσαρκία

Διαβήτης τύπου 2

Νεφρικές βλάβες

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Καρκίνος

Υψηλή χοληστερόλη

Αυξημένα τριγλυκερίδια

Αρθρίτιδα

Ουρική αρθρίτιδα

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Κατάθλιψη

Προβλήματα στην όραση

Έντονες και συχνές ημικρανίες

Οστεοπόρωση

Τρόποι αντιμετώπισης της λαχτάρας για ζάχαρη

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, όχι μόνο για το σωματικό βάρος μας και τη σιλουέττα μας, αλλά κυρίως για λόγους υγείας, να καταφέρουμε να ελέγξουμε τη λαχτάρα για κατανάλωση ζάχαρης και το συνεχές τσιμπολόγημα γλυκισμάτων και άλλων σύνθετων υδατανθράκων.

Με μερικές χρήσιμες συμβουλές και μερικές εύκολες μεθόδους, λίγη υπομονή και καλή διάθεση, μπορούμε να καταφέρουμε να απεξαρτηθούμε από το «ναρκωτικό» με το όνομα ζάχαρη, και να καταφέρουμε να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη υγεία, με ένα όμορφο κορμί και χωρίς εξαρτήσεις.

Διακόπτουμε την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής περιέχει ζάχαρη για τουλάχιστον 4 με 5 ημέρες (φυσικά για καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να ακολουθηθεί και πιο αυστηρό προγραμμα διάρκειας 4 εβδομάδων για όσα άτομα μπορούν να αντέξουν την μακρά αποχή από τη ζάχαρη), ώστε να μπορέσει να απεξαρτηθεί ο οργανισμός και να σταματήσει να την ζητάει τόσο έντονα.

Δείτε πως η ζάχαρη μέσα σε τρία λεπτά μπορεί να καταστρέψει τον οργανισμό μας!

Μαθαίνουμε να διακρίνουμε τη ζάχαρη μέσα στα τρόφιμα για να μπορούμε να την αποφύγουμε. Η ζάχαρη δεν είναι μόνο στα γλυκά, για τον λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο για ορισμένους να κατανοήσουν πως καταναλώνουν ζάχαρη στη διάρκεια της ημέρας ακόμα και όταν δεν τρώνε γλυκά.

Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων στη διατροφή μας. Ακόμα και τα φρούτα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, περιέχουν μικρές ποσότητες ζάχαρης, με αποτέλεσμα να ξεγελούν την ανάγκη μας για γλυκό.

Μειώνουμε τις ποσότητες του φαγητού που τρώγαμε στο μισό. Τρώγοντας πλέον μισή μερίδα ή πίνοντας τη μισή ποσότητα χυμού ή αναψυκτικού, μειώνουμε σταδιακά την εξάρτηση του οργανισμού μας απέναντι στη ζάχαρη.

Λαμβάνουμε χρώμιο πριν από το κύριο γεύμα. Το χρώμιο παρουσιάζει την ικανότητα να ελέγχει και να ρυθμίζει τα επίπεδα της ινσουλίνης της γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας βουλιμικά επεισόδια.

Διατηρούμε θετική σκέψη και ψυχολογία, και εάν το επιθυμούμε ορίζουμε και ένα άτομο να μας συμπαραστέκεται κάθε φορά που νιώθουμε επιρρεπείς και να μας υπενθυμίζει τον στόχο μας.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Διαβάστε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Γιατί όλοι το πρωί πρέπει να πίνουν ζεστό νερό με λεμόνι;

Δοκιμάστε την! - Η τέλεια αποτοξίνωση για τα νεφρά και το συκώτι!

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο Athensmagazine.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share