Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

5+1 λόγοι που πεινάμε και δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος!

Τι πρέπει να προσέχουμε;

7 Απριλίου 2019 20:20
5+1 λόγοι που πεινάμε και δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος!

Το αίσθημα πείνας είναι ο φυσικός τρόπος να μας πει το σώμα μας πως χρειάζεται ενέργεια. Η πείνα έρχεται όμως με συμπτώματα που δεν είναι μόνο το άδειο στομάχι, αλλά πονοκέφαλοι, νεύρα και αδυναμία συγκέντρωσης! Αν ανήκεις στους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, το γεγονός πως πεινάς συνέχεια παίζει ρόλο και στο χάσιμο βάρους! Φαγόπυρο: To νέο superfood! Αν δεις τα ωφέλη του θα θες να το φας τώρα!

Είναι μία κοινή ψευδαίσθηση πως με περισσότερη άσκηση και λιγότερη τροφή θα έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο σώμα μας. Για τις θερμίδες ισχύουν οι αριθμοί, όμως το κάθε σώμα χρειάζεται διαφορετικά πράγματα και πάνω από όλα ισορροπημένη διατροφή. Έτσι αν καταναλώνεις λάθος τροφές γρήγορα θα έχεις λιγούρες και πιθανότατα αύξηση του βάρους!

Ελεονώρα Μελέτη: Μας αποκαλύπτει την τέλεια δίαιτά της! - Πώς έχασε τα 10 κιλά της εγκυμοσύνης!

Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι σημαντική για τον έλεγχο της πείνας. Έχει ιδιότητες που τρέφουν τους μυς και μειώνουν τις λιγούρες! Με την κατανάλωση αυγών, φυτικών πρωτεϊνών και κρέατος αυξάνονται οι ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις σε ενέργεια.

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Ο ύπνος είναι το φάρμακο για πολλά πράγματα που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος. Κυρίως όμως κατά τη διάρκεια του ύπνου βελτιώνονται οι λειτουργίες του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης που μας κάνει να πεινάμε περισσότερο. Αντίθετα αν κοιμάσαι αρκετά, η ορμόνη λεπτίνη απελευθερώνεται στον οργανισμό κρατώντας τις λιγούρες μακριά. Χοληστερίνη: Yπάρχει τρόπος να τη ρίξετε μέσα σε μόλις δύο μήνες!


Τρως επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες βρίσκονται σε πολλές τροφές όπως τα μακαρόνια και το ψωμί αλλά και τα γλυκά. Ενώ η επιλογή φυτικών ινών κάνει το αντίστροφο, όταν επιλέγεις τις λάθος τροφές η πέψη γίνεται πιο γρήγορα. Επιπλέον η ινσουλίνη ανεβαίνει απότομα και ξεκινάει μία διαδικασία από την οποία προκαλούνται πείνα και λιγούρες. Εδώ η επιλογή φρούτων και λαχανικών καθώς και φυτικών ινών θα σε βοηθήσει να ελέγξεις την πείνα σου.

Δες επίσης 3 Λόγοι που έχουμε λιγούρες για γλυκά και τι μπορούμε να κάνουμε!

Πίνεις ποτά με πολλές θερμίδες
Το αθώο smoothie που αγοράζεις κάθε μέρα έχει μεν πολλές βιταμίνες αλλά παράλληλα σε γεμίζει με θερμίδες. Όμως και τα light αναψυκτικά που καταναλώνεις, σε μεγάλες ποσότητες, θα σου δώσουν πολλές θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά. Φτιάξε τα δικά σου smoothie και πιες περισσότερο νερό και τσάι για να χάσεις βάρος

.

Έχεις πολύ άγχος
Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει πολύ άγχος λόγω του τρόπου ζωής και των γρήγορων ρυθμών. Το άγχος είναι εμπόδιο στο χάσιμο κιλών γιατί προκαλεί περισσότερη πείνα, αλλά και επηρεάζει ορμόνες που σχετίζονται με την υγεία και το αδυνάτισμα. Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες με μία ελαφριά άσκηση κάθε μέρα, τεχνικές χαλάρωσης και σωστό ύπνο μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

Δες επίσης Πώς το στρες επηρεάζει τις ορμόνες και αυξάνει το βάρος!

Οι κακές διατροφικές συνήθειες

Ποιο είδος γάλακτος κάνει τελικά καλό στην υγεία;

Μπορεί να προσπαθείς να τρως σωστά αλλά να εξακολουθείς να έχεις συνεχώς λιγούρες. Κάποιες συνήθειες την ώρα που τρώμε επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τις τροφές. Αν για παράδειγμα τρως πολύ γρήγορα, δεν πίνεις αρκετό νερό, ή ασχολείσαι με κάτι άλλο την ώρα που τρως, είναι πιθανό να μην αισθάνεσαι πληρότητα ακόμα και μετά από ένα σωστό γεύμα.

Με αυτές τις 5 έξυπνες αλλαγές μπορείς να χάσεις τα περιττά κιλά!

Ήρθε η πολυπόθητη Δευτέρα, αυτή που (μετά από πολλές αναβολές) θα είναι η αρχή στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος. Ξεκινάς τη γυμναστική σου και αποφασίζεις να προσέξεις τη διατροφή σου για να δεις τον δείκτη στη ζυγαριά σου να κατεβαίνει, χωρίς υπερβολές και χωρίς στερήσεις. Αρκεί να κάνεις μερικές μικρές, απλές, όχι ριζικές, αλλά πολύ ουσιαστικές αλλαγές που θα σε βοηθήσουν στην φυσιολογική απώλεια βάρους.

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Ξεκίνα ταπεινά, εφαρμόζοντας αυτές τις αλλαγές, μέσω των οποίων θα περιορίσεις τις θερμίδες που λαμβάνεις, χωρίς φυσικά να αλλάξεις άρδην τις διατροφικές σου συνήθειες, ούτε και τη λίστα σου στο σούπερ μάρκετ. Αυτές είναι οι πιο ανθυγιεινές τροφές στον κόσμο!

Βρήκαμε, λοιπόν, τη λύση για να μην αφαιρέσεις το ψωμί από την διατροφή σου. Απόλαυση χωρίς στερήσεις και ενοχές.

Σοκολάτα υγείας αντί για γάλακτος


Ακόμη κι αν έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις διατροφή, δεν υπάρχει καμία περίπτωση (ούτε μία στο εκατομμύριο) να μην σου έρθει ποτέ μια λιγούρα για γλυκό. Εδώ πρέπει να είσαι προσεκτική. Μην πλακώσεις τις πάστες, τις τούρτες και τα σιρόπια. Μπορείς να φας ένα - δύο κομματάκια σοκολάτας.

Και εδώ ερχόμαστε στο νόημα όλου του άρθρου. Πιθανότατα το έχεις ακούσει/διαβάσει εκατομμύρια φορές: αντικατέστησε τη σοκολάτα γάλακτος με σοκολάτα υγείας και θα δεις διαφορά. Περιέχει περισσότερο κακάο, λιγότερα πρόσθετα συστατικά και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Ψητά λαχανικά αντί για πατάτες τηγανητές


Κάθε τροφή είναι μοναδική, αυτό είναι μια αλήθεια. Έτσι είναι και οι πατάτες, που οι περισσότεροι από εμάς τις λατρεύουμε ιδιαίτερα τηγανητές. Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι μας φορτώνουν με θερμίδες εξαιτίας των υδατανθράκων που περιέχουν. Ωστόσο, μπορείς να ευχαριστηθείς τη γεύση και την υφή του τηγανητού με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις τις τηγανητές πατάτες με ψιλοκομμένα καρότα ή άλλα λαχανικά της αρεσκείας σου, τα οποία θα ψήσεις στο φούρνο με λίγο λάδι και μυρωδικά. Και θα έχεις ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα, το οποίο θα σε κάνει να ξεχάσεις τις τηγανητές πατάτες

Πριν βιαστείς να πεις "αποκλείεται" απλά δοκίμασέ το και θα δεις!

Λάδι αντί για βούτυρο


Βούτυρο, αγαπημένο συστατικό τόσο σε φαγητά όσο και σε γλυκά. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά, δεν το καθιστά ιδανική επιλογή για εκείνους που προσέχουν τη διατροφή και την υγεία τους. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές, όπως είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι ο θησαυρός της ελληνικής γης και θεωρείται αποτελεσματικό υποκατάστατο του βουτύρου στις σάλτσες, στον πουρέ και σε πολλά ακόμη, ενώ είναι και πλούσιο σε υγιή ακόρεστα λιπαρά.

Προσοχή: Το ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείται με τη σειρά του με μέτρο. Καθημερινά, συστήνεται στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής η κατανάλωση 2-3 κουταλιών της σούπας.

Φρούτα και ξηροί καρποί αντί για πατατάκια και σνακς


Άσε γρήγορα κάτω τα πατατάκια. Ναι, οκ είναι νόστιμα τα άτιμα, όπως νόστιμο είναι και το ποπ κορν του σινεμά με το αλάτι και το βούτυρο, όμως αν θες να χάσεις βάρος, διατηρώντας παράλληλα και την αγαπημένη σου συνήθεια για τσιμπολόγημα, υπάρχει λύση. Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Μια μικρή χούφτα ξηροί καρποί συμπληρώνει τη δίαιτά σου με χορταστικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά και όχι μόνο. Αποτελούν το ιδανικό σνακ για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος και μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους. Πρόσθεσέ τους στο πρωινό, στο γιαούρτι ή την σαλάτα σου ή πάρτους μαζί στη δουλειά για να μπορείς να "τσιμπάς" όταν η λιγούρα σου "χτυπά την πόρτα" και παράλληλα να επωφελείσαι από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Extra tip: Μπορείς να απολαύσεις το ποπ κορν στο σπίτι χωρίς τύψεις. Φτιάξε ένα μπολάκι ποπ κορν στο σπίτι με καλαμπόκι και λίγο ελαιόλαδο, χωρίς αλάτι. Θα το φας και δεν θα το μετανιώσεις μετά.

Χυμοί αντί για αναψυκτικά


Το βασικό όταν αποφασίζεις να προσέχεις τη διατροφή σου αλλά και να χάσεις βάρος είναι να πίνεις πολύ νερό. Υπάρχουν όμως και οι στιγμές που θα θες κάτι διαφορετικό. Μην πέσεις στην παγίδα των αναψυκτικών. Μπορείς να αντικαταστήσεις τα αγαπημένα σου αναψυκτικά με κάτι αναζωογονητικό όπως ένας χυμός από φρούτα ή λαχανικά ή και έναν συνδυασμό των δύο. Απολαυστικά και πολύ καλύτερα από τα αναψυκτικά, η κατανάλωση των οποίων είναι ο σύμμαχος της παχυσαρκίας.

Απλές, εφικτές και απολαυστικές λύσεις που μπορούν να έχουν μια θέση στις καθημερινές διατροφικές σου συνήθειες, ειδικά στην περίπτωση που επιθυμείς να χάσεις βάρος. Δοκίμασε το food twist και δεν θα βγεις χαμένη.

Είσαι στα 30; Αυτές τις συνήθειες πρέπει να τις ακολουθήσεις!

"Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός". Σύμφωνοι. "Είσαι όσο νιώθεις". Παραπάνω κι από σύμφωνοι. "Σημασία δεν έχει η ηλικία αλλά η καλή φυσική κατάσταση". Κι εδώ πολύ σύμφωνοι. Γιατί όλες τρελαίνονται μόλις πατήσουν τα 30; Αλήθεια τώρα, νομίζετε ότι θα έχει καμία φοβερή διαφορά; Μήπως είναι αυτό το "-άντα" που σε κάνει να λακίζεις; Δεν ξέρω τι ακριβώς φταίει και βλέπω σε όλες τις γυναίκες "30 παρά κάτι" ένα άγχος, μία μόνιμη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Κορίτσια σε περίπτωση που δεν το έχετε παρατηρήσει, οι γυναίκες "30 και κάτι" δεν το συζητάνε καν. Γιατί δεν έχουν τίποτα απολύτως να συζητήσουν. Ούτε κι εγώ έχω να σου πω τίποτα για την ηλικία των 30. Μπορώ μόνο να σου πω 8 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις σε αυτή τη δεκαετία της ζωής σου. Και γιατί σε αυτή τη δεκαετία; Γιατί επιτέλους είσαι πιο συνειδητοποιημένη, ξέρεις τι σου γίνεται, δεν κάνεις εκπτώσεις (γενικά και ειδικά) και μπορείς να δεις με την πρέπουσα σοβαρότητα κάποια θέματα. Αλλά κυρίως επειδή αγαπάς τον εαυτό σου και θέλεις να τον φροντίσεις. Να μια σπουδαία αλλαγή που γίνεται στα 30! Και είναι ίσως η πιο σημαντική! Γιατί κατά τ΄άλλα μην περιμένεις να τα έχεις όλα τακτοποιημένα. Ούτε καν.

1. Μάθε να ετοιμάζεις τα γεύματά σου. Αγαπημένο, λατρεμένο ταπεράκι που πλέον απενοχοποιείται! Το έκανε η μαμά σου για σένα, τώρα το κάνεις εσύ για σένα. Και πριν βιαστείς να σκεφτείς "Θεέ μου, γίνομαι η μαμά μου σιγά σιγά", θα σου πω ότι οι μαμάδες ξέρουν. Ετοιμάζοντας το γεύμα σου στο σπίτι ξέρεις ακριβώς τι καταναλώνεις. Ελέγχεις 100% τις πρώτες ύλες, το ψήσιμο ή τον τρόπο μαγειρέματος, την ποσότητα, τα πάντα. Είσαι σίγουρη για όλα. Έτσι κάνεις πιο υγιεινές επιλογές, αποφεύγεις εντελώς όλα τα επεξεργασμένα ή αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντα και κάνεις και οικονομία. Και κάτι επιπλέον: άλλη χάρη το σπιτικό φαγητάκι. Σου δίνει μια αίσθηση ζεστασιάς, όπως και να το κάνουμε!

2. Σταμάτα τις αυξομειώσεις βάρους. Φυσικά δεν μιλάμε για την περίπτωση που συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, όπως ορμονικά θέματα. Είσαι αρκετά ώριμη πλέον να μπορείς να καταλάβεις ότι οι δίαιτες αστραπή μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Κανένα από τα νέα διατροφικά trends δεν μπορεί να σου δώσει το αποτέλεσμα που θα σου εξασφαλίσει ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Ξεκίνα να τρέφεσαι υγιεινά και φυσιολογικά και προσπάθησε να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό, χωρίς αυξομειώσεις.

3. Να κάνεις μικρά συχνά γεύματα. Δουλεύεις ή έχεις αναλάβει άλλες υποχρεώσεις, επομένως έχεις κι ένα πιο σταθερό πρόγραμμα. Κι αν δεν είναι σταθερό, τότε σίγουρα είναι "πνιγμένο". Μην αφήνεις να περάσει η μισή μέρα χωρίς να έχεις φάει. Μην αφήνεις να περάσουν πέντε ώρες χωρίς να έχεις "τσιμπήσει" έστω ένα σνακ, ένα φρούτο, μία μπάρα δημητριακών, ένα γιαούρτι, κάτι τέλος πάντων. Το στομάχι δεν πρέπει να μένει άδειο για πολλές ώρες σε καμία ηλικία. Απλά στην ηλικία που βρίσκεσαι τώρα μπορείς να το καταλάβεις.

4. Βάλε σε προτεραιότητα τη φροντίδα του εαυτού σου. Δεν είναι εγωιστικό, είναι απαραίτητο. Πώς θα καταφέρεις να στηρίξεις και άλλους εάν δεν έχεις στηρίξει πρώτα τον εαυτό σου; Η αλήθεια είναι ότι αυτή η δεκαετία της ζωής σου είναι τόσο γεμάτη που μπορεί τη φροντίδα του εαυτού σου να την έχεις βάλει σε δεύτερη (αν όχι σε τελευταία) μοίρα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Κάνε μέσα στην ημέρα πράγματα που σε ευχαριστούν, σε χαλαρώνουν, σε αναζωογονούν, σε κάνουν να παίρνεις τα πάνω σου. Χωρίς ενοχές. Να το βάλεις στο πρόγραμμα, είναι κι αυτό ένα από τα σημαντικά tasks της ημέρας. Θα δεις πόσο πιο εύκολα θα κυλάει η καθημερινότητά σου μετά και πόσο πιο πολλή ενέργεια θα έχεις!


5. Ανέπτυξε μία υγιή σχέση με το σώμα σου. Εάν όχι τώρα, πότε; Είσαι αρκετά ώριμη ώστε να καταλάβεις ότι εάν το σώμα σου το τιμωρείς θα σε τιμωρήσει κι αυτό. Εάν του φέρεσαι άσχημα θα αντιδράσει. Εάν το αγαπάς και το φροντίζεις θα στο ανταποδώσει. Αποδέξου το, είναι μοναδικό και είναι δικό σου, και αγάπησέ το. Και κακόμαθέ το! Το έχει ανάγκη πού και πού!

6. Φτιάξε μία πρωινή ρουτίνα. Η ρουτίνα είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη λέξη. Την ακούς και αυτόματα έρχονται στο μυαλό σου οι λέξεις "βαριέμαι", "πάλι τα ίδια", "καμία αλλαγή". Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η "ρουτίνα" μπορεί να σε σώσει, ειδικά το πρωί. Δεν ξέρω ποιοι μηχανισμοί ενεργοποιούνται και τι έχει να πει η ψυχολογία για αυτό, όταν όμως ξυπνάς το πρωί και κάνεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα σε βοηθάει να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη. Ίσως επειδή δεν χρειάζεται να σκεφτείς τι πρέπει να κάνεις (η ρουτίνα είναι συγκεκριμένη οπότε οι κινήσεις γίνονται μηχανικά κατά κάποιον τρόπο). Ίσως επειδή νιώθεις ότι έχεις μια σταθερά. Ειλικρινά δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι σε βοηθάει να ξεκινήσεις την ημέρα σου ήρεμα και δυναμικά ταυτόχρονα. Πρόσθεσε και στη ρουτίνα σου μερικές όμορφες σκέψεις και δεν θα χάσεις!

7. Βάλε την άσκηση στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Ακόμα κι αν δεν έχεις γυμναστεί ποτέ έως τώρα, είναι πολύ καλή ηλικία για να ξεκινήσεις. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη γυμναστικής που σίγουρα θα βρεις κάτι να σου ταιριάζει! Και εάν μέχρι τώρα δεν είχες πειστεί για τα οφέλη της άσκησης να σου πω ότι υπάρχουν είδη γυμναστικής που προλαμβάνουν την οστεοπόρωση. Φυσικά και δεν θα εμφανιστεί στην ηλικία των 30, ούτε των 40. Είναι όμως μία καλή ηλικία για να ξεκινήσεις να χτίζεις υγιεινές συνήθειες που θα σε "σώσουν" αργότερα.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για Υγεία και Ομορφιά στο Athensmagazine.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share