Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Υπάρχουν όργανα στο σώμα μας που μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά!

Εσείς το ξέρατε;

5 Απριλίου 2019 11:34
Υπάρχουν όργανα στο σώμα μας που μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά!

Άχρηστα" όργανα - Τα μέρη του σώματος που μπορείτε να ζήσετε χωρίς
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς πολλά όργανα του σώματος τους. Πνεύμονες, μάτια, νεφρά: από ότι φαίνεται ότι δεν τα χρειαζόμαστε τελικά! Δεν είναι έτσι ακριβώς βέβαια αλλά μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς πολλά σημαντικά όργανα. Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς τα μάτια; Ή να ζείτε χωρίς αναπαραγωγικά όργανα; Από ότι φαίνεται, είναι δυνατόν. 10 σημάδια ότι τα νεφρά σας «κραυγάζουν» για βοήθεια

"Άχρηστα" όργανα - Χοληδόχος κύστη


Αυτό το μικρό όργανο αποθηκεύει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ και η οποία βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τα λιπαρά τρόφιμα.

Άχρηστα" όργανα - Χοληδόχος κύστη


Είναι σημαντική για την πέψη, αλλά η χοληδόχος κύστη δεν είναι 100% απαραίτητη. Τα έντερα επαρκούν μέχρι ενός σημείου για τη δουλειά αυτή και γλυτώνουμε και από τη δυσάρεστη πιθανότητα της χολολιθίασης.

"Άχρηστα" όργανα - Σπλήνας


Ο σπλήνας αποτελείται από λεμφικό ιστό και φαγοκύτταρα και συμμετέχει στη μη ειδική και ειδική άμυνα του οργανισμού. Παράγοντας ουσίες, όπως οι οψωνίνες, βοηθά στην απομάκρυνση των μικροβίων από την κυκλοφορία. Αμέσως μετά τη γέννηση ενός μωρού, η σπλήνα αρχίζει να καταστρέφει τα επιβλαβή κύτταρα στον οργανισμό.

Άχρηστα" όργανα - Σκωληκοειδής απόφυση
Το όργανο παράγει ανοσοσφαιρίνες, οι οποίες βοηθούν σε κάποιες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Άχρηστα" όργανα - Σκωληκοειδής απόφυση
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα όργανα τα οποία παράγουν παρόμοια αντισώματα. Σε περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας, η απόφυση αφαιρείται καθώς η επέμβαση αυτή δεν προκαλεί διαταραχή στην άμυνα του οργανισμού.

"Άχρηστα" όργανα - Νεφροί
Νεφροί: αυτά τα παράξενα σε σχήμα όργανα απομακρύνουν τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

"Άχρηστα" όργανα - Πνεύμονες
Οι πνεύμονες είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο ανθρώπινο σώμα. Στην πραγματικότητα, η επιφάνεια των πνευμόνων έχει το ίδιο μέγεθος με ένα γήπεδο τένις.

Καρκίνος στο πάγκρεας: τα «αθώα» σημάδια που αγνοείτε!

Ο πόνος στο στομάχι, η δυσπεψία, η ανεξήγητη απώλεια βάρους και τα κόπρανα που επιπλέουν αντί να βυθίζονται στο τουαλέτα μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια της δυνητικά θανατηφόρας νόσου καρκίνου του πάγκρεας, αναφέρει ο οργανισμός Pancreatic Cancer UK!

Σε μια δημοσκόπηση του εν λόγω οργανισμού βρέθηκε, ότι το 35% των ενηλίκων δεν θα ανησυχούσαν εάν παρουσίαζαν μερικά από τα σημάδια της νόσου, όπως ο πόνος στο στομάχι, η δυσπεψία, η ανεξήγητη απώλεια βάρους και η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου.

Να σας θυμήσουμε την Ελληνίδα ερευνήτρια αποκαλύπτει νέα οπλά κατά του καρκίνου!

Γνωρίστε τα σημάδια

Επί του παρόντος, μόλις περίπου το 10% όσων διαγιγνώσκονται με την πάθηση επιβιώνει πέραν των πέντε ετών.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολύ περιορισμένες.

Ο Alex Ford, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Pancreatic Cancer UK, δήλωσε: «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πανικοβληθούν εάν έχουν κάποια ή όλα αυτά τα συμπτώματα, επειδή οι περισσότεροι δεν θα έχουν καρκίνο του παγκρέατος. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μάθουν περισσότερα για αυτή την ασθένεια και να μιλήσουν στον γιατρό τους εάν έχουν κάποιες ανησυχίες. Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί ο καρκίνος στο πάγκρεας, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορεί να χειρουργηθεί. Και αυτό είναι μία θεραπεία που μπορεί να σώσει ζωές».

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:


Πόνος στο στομάχι και στην πλάτη
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Δυσπεψία
Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων και κοπράνων που επιπλέουν αντί να βυθίζονται στην τουαλέτα.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Απώλεια της όρεξης
Ίκτερος (κίτρινο δέρμα, ή μάτια, ή και φαγούρα στο δέρμα)
Αίσθημα σαν να είστε άρρωστοι
Δυσκολία στην κατάποση
Πρόσφατα διαγνωσμένος διαβήτη

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και ομορφιάς στο Athensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share