Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

5+1 λόγοι για να δεις ότι το πρωινό ξύπνημα κάνει καλό!

Μηπώς να ξυπνάς νωρίτερα;

4 Απριλίου 2019 11:50
5+1 λόγοι για να δεις ότι το πρωινό ξύπνημα κάνει καλό!

Το πρωινό ξύπνημα είναι μία ευλογημένη συνήθεια που πρέπει να κάνεις τρόπο ζωής. Η προσαρμογή θα είναι δύσκολη αλλά μετά από μία εβδομάδα θα αναρωτιέσαι γιατί το έκανες αυτό στον εαυτό σου τόσα χρόνια. Τα οφέλη του πρωινού ξυπνήματος είναι πολλά κι εσύ είσαι μία απόφαση μακριά. Δες επίσης: Καφές πριν τον ύπνο; Κι όμως δες που βοηθάει!
Τρως ένα καλό πρωινό

To ήμισυ του παντός ή αλλιώς ένα καλό πρωινό πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Οι επιστήμονες της διατροφής τονίζουν συνεχώς τη σημασία ενός καλού πρωινού και επιμένουν στο γεγονός ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε αυτό το γεύμα της ημέρας. Από μελέτες διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν συνήθως χαμηλότερη πρόσληψη ημερήσιας ενέργειας, βιταμινών (π.χ. Α, C, Ε, D, Β6, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος) και μετάλλων (π.χ. ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου), απ' όσους έτρωγαν πρωινό.

Απολαμβάνεις τον καφέ σου

Ξυπνώντας νωρίτερα έχεις αυτομάτως την ευκαιρία να σε «περιποιηθείς». Κάθισε στη βεράντα και απόλαυσε την κάθε γουλιά χωρίς να βιάζεσαι να προλάβεις. Πιες με ηρεμία και χαλάρωσε. Άσε την έντονη γεύση του καφέ να ξυπνήσει το μυαλό και το σώμα σου, να σε φέρει κοντά με νέες εμπειρίες καθώς ξετυλίγεται το πλούσιο άρωμα αυτού του ξεχωριστού χαρμανιού.

Μαζεύεις το σπίτι
Θα μου πεις τώρα αυτό είναι απαραίτητο; Θα σου απαντήσω ειλικρινά πως είναι μία από τις συνήθειες που θα βελτιώσει την καθημερινότητά σου. Το πρωί έχεις ενέργεια γι' αυτό και καλό είναι να μαζέψεις το σαλόνι, να στρώσεις το κρεβάτι σου και να πλύνεις τα πιάτα που βρίσκονται στον νεροχύτη. Μόλις επιστρέψεις κατάκοπη από τη δουλειά όλα θα είναι έτοιμα και το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι να ξαπλώσεις στον τακτοποιημένο σου καναπέ για να πάρεις μία ανάσα.

Διαβάζεις βιβλίο-περιοδικό-ειδήσεις

Χαλάρωση και ταυτόχρονη ενημέρωση. Μία γρήγορη ματιά στις ειδήσεις της ημέρας, ίσως και λίγες σελίδες από το βιβλίο που έχεις ξεκινήσει εδώ και ένα τρίμηνο και είναι ακόμα στα μισά. Πέρα από το ότι θα ενημερωθείς για το τι συμβαίνει στον κόσμο θα έχεις το χρόνο να καθαρίσεις το μυαλό σου και να νιώσεις πως κάνεις κάτι για εσένα. Το ξεφύλλισμα θα σε βοηθήσει να μπεις σιγά σιγά σε ρυθμούς καθημερινότητας.Έχετε άγχος; 7+1 μυστικά για να απαλλαγείτε από την αϋπνία!

Κάνεις γυμναστική
Θα μου πεις πως είναι δύσκολο και θα συμφωνήσω μαζί σου. Νιώθεις όμως μία απόλυτη ευεξία που δε συγκρίνεται με 15 λεπτά παραπάνω ύπνου. Δεν είπαμε να ανέβεις στο διάδρομο αλλά να κάνεις ένα χαλαρό τρεξιματάκι στη γειτονιά.

Η συνήθεια θα σε κάνει να εξελιχθείς και να θέλεις και κάτι παραπάνω. Οι σκάλες είναι μία πολύ καλή λύση και τα αποτελέσματα σε μηρούς και γλουτό θα είναι εμφανή.

Πως να ξυπνάτε πιο εύκολα το πρωί...6 τρόποι που θα σας βοηθήσουν!

Το να ξυπνάς γρήγορα και να βγαίνεις από το κρεβάτι το πρωί μπορεί συχνά να είναι ένας αγώνας.Όσο και να αγαπάτε τον ύπνο σας, γνωρίζετε επίσης ότι το να ξυπνήσετε και να κάνετε άλλα πράγματα είναι πολύ σημαντικό.

Για να ξυπνήσετε αποτελεσματικά νωρίς, θα πρέπει να αναπτύξετε τις πρώτες συνήθειές σας και να γίνετε περισσότερο πρωινά άτομα από ότι είστε. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε γρήγορα και να νιώσετε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την ημέρα σας.

1.Ρυθμίστε το ξυπνητήρι στην πιο δυνατή ρύθμιση. Ο έντονος θόρυβος, ενώ είναι δυσάρεστος, διεγείρει την παραγωγή αδρεναλίνης. Επίσης, τοποθετήστε το ξυπνητήρι σας μακριά, έτσι ώστε να πρέπει να βγείτε από το κρεβάτι για να το απενεργοποιήσετε. Ακόμα καλύτερα,χρησιμοποιήστε την τεχνολογία ως βοήθημα. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε στο τηλέφωνό σας και να σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε γρήγορα αλλά και να αποφύγετε την παγίδα της αναβολής. Κατεβάστε μια εφαρμογή που που απαιτεί να ανακινήσετε έντονα τη συσκευή σας πριν κλείσει η δόνηση και ο ήχος από το ξυπνητήρι σας.

Να σας θυμήσουμε Έρευνα: Για ποιο λόγο χάνουν τον ύπνο τους όσοι ταξιδεύουν!

2.Αφήστε το φυσικό φως μέσα στο δωμάτιο. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε βαριές περσίδες ή κουρτίνες που εμποδίζουν το φυσικό φως να μπει στην κρεβατοκάμαρά σας.Ανοίξτε τις κουρτίνες και αφήστε το φως να σας χτυπήσει αμέσως μόλις ξυπνήσετε.Το φυσικό φως στέλνει σήματα στο νευρικό σύστημα για την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και τη μείωση της ποσότητας της μελατονίνης που προκαλεί ύπνο στην κυκλοφορία του αίματος.

3.Μόλις ξυπνήσετε, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Όλη τη νύχτα το σώμα συχνά αφυδατώνεται, έτσι ώστε να νιώθετε το σώμα σας βαρύ και κουρασμένο.

4.Φάτε ένα υγιεινό πρωινό. Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, τρώγοντας ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό, μπορείτε να καταπολεμήσετε την κούραση και να βελτιώσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας. Επιλέξτε κάτι με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες. Παρόλο που οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν το σώμα με την απαραίτητη ενέργεια, οι απλοί υδατάνθρακες που βρίσκονται σε πολλές τροφές πρωινού όπως ντόνατς ,καταναλώνονται γρήγορα από το σώμα και σας αφήνουν να νιώθετε κουρασμένοι. Ένα πρωινό από σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με πρωτεΐνες θα σας κάνει να νιώσετε πιο γεμάτοι για περισσότερο χρόνο.

5.Πιείτε ή μύριστε τον καφέ. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι μόνο το άρωμα του καφέ μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου .Επίσης, τα αιθέρια έλαια,η μέντα, ο ευκάλυπτος και το δενδρολίβανο μπορούν να βελτιώσουν την εγρήγορση σας.

6.Τέλος, κάντε ένα κρύο ντους. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ξύπνιοι και γεμάτοι ενέργεια.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί ξυπνάτε το πρωί με πονοκέφαλο;

Αν έχετε νιώσει πως τώρα τελευταία ο βραδινός ύπνος δεν σας αρκεί, και πολλές φορές ξυπνάτε με πονοκέφαλο, ενώ δεν έχει προηγηθεί άγρια νύχτα με χανγκόβερ, τότε πρέπει να ψάξετε την αιτία που σας συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Πιθανή αιτία θα μπορούσε να είναι η έλλειψη ύπνου ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, κάποιων ημερών. Μια ακόμη εξήγηση θα μπορούσε να είναι πως κατά τη διάρκεια του ύπνου σας έχετε πολλές στιγμιαίες διακοπές στην αναπνοή σας όταν κοιμάστε- η λεγόμενη υπνική άπνοια.

Μήπως τρίζετε τα δόντια σας το βράδυ; Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε αλλά είναι πιθανόν να σας έχει πει κάτι τέτοιο ο σύντροφός σας. Είναι μια συνήθεια που λόγω στρες, πολλοί άνθρωποι έχουν την συνήθεια να πιέζουν και να τρίζουν την κάτω γνάθο επάνω στην άνω γνάθο. Αυτό φέρνει πόνους στη γνάθο και το κεφάλι.

Ακόμη είναι πιθανόν απλώς να πάσχετε από κάποια αλλεργία - (να έχετε αλλεργία στη σκόνη στο δωμάτιο), ακόμη και μια εποχική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, λόγω της συμφόρησης των ρινικών κόλπων.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και ομορφιάς στο AthensMagazine.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share