Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

6+1 μυστικά για να συνδυάζεις τις τροφές ώστε να είναι πιο ωφέλιμες στην υγεία!

Εσύ τα ήξερες;

4 Απριλίου 2019 10:10
6+1 μυστικά για να συνδυάζεις τις τροφές ώστε να είναι πιο ωφέλιμες στην υγεία!

Οι συνδυασμοί τροφών με σκοπό την τέρψη- το λεγόμενο food pairing- είναι γνωστό στη γαστρονομία. Ωστόσο, πέρα από την απόλαυση, υπάρχει και το χρήσιμο του πράγματος. Οι παρακάτω συνδυασμοί τροφών έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως κάνουν καλό στην υγεία και μάλιστα σε συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού.

Μήλο & κόκκινα μούρα
Το ένα φρούτο συμπληρώνει το άλλο και τα δυο μαζί συνθέτουν ένα πανίσχυρο αντικαρκινικό δίδυμο, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στην Αμερικανική Επιθεώρηση της Διατροφής. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μήλου ολοκληρώνονται από εκείνες των μούρων και το αποτέλεσμα πλήττει τα καρκινικά κύτταρα. Επίσης εσύ ξέρεις πιο γάλα σου κάνει καλό;

Κρεμμύδι & ρεβίθια
Για φοβερή ενέργεια. Σύμφωνα με μελέτη του 2010 στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ενώσεις θείου στα κρεμμύδια, το σκόρδο συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου και ψευδάργυρο από σπόρους και όσπρια, όπως είναι τα ρεβίθια. Ο σίδηρος εμπλέκεται στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, οπότε μια ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Γι' αυτό ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι τόσο πολύτιμος.

Tofu & jalapenos
Μία ένωση με πανίσχυρη αντιφλεγμονώδη δράση. Επιστήμονες στην Κορέα διαπίστωσαν πως η γενιστίνη, μια ισοφλαβίνη που εντοπίζεται στα προϊόντα σόγιας, όταν συνδυάζεται με την αντιοξειδωτική καψαϊκίνη των καυτερών jalapenos, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου και τις καρδιακές παθήσεις.

Πράσινο τσάι & χυμός λεμονιού
Αντιοξειδωτικά στο φουλ, χάρη στις κατεχίνες του τσαγιού και τη σύσταση των εσπεριδοειδών. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία με 40.000 συμμετέχοντες έδειξε πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με φυσικό λεμόνι βοηθάει στην ταχύτερη απορρόφηση των κατεχινών από τον οργανισμό. Είσαι στα 30; Αυτές τις συνήθειες πρέπει να τις ακολουθήσεις!

Σολομός & σουσάμι
Συνδυασμός που μειώνει δραστικά τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Η βιταμίνη D του σολομού (μία μερίδα καλύπτει σημαντικό μέρος της ημερήσιας ανάγκης σου) βρίσκει το ασβέστιο του σουσαμιού και ο πόνος περνάει πιο εύκολα. Αν δε θες σουσάμι, τρως τον σολομό με kale ή με αμύγδαλα (αντί για γαλακτοκομικά που δεν ταιριάζουν καθόλου γευστικά).

Γιαούρτι & μπανάνα
Το καλύτερο γεύμα που μπορείς να φας μετά την προπόνηση. Η σωματική άσκηση καίει τη γλυκόζη, οπότε τα υπογλυκαιμικά επεισόδια είναι πιο συνηθισμένα τότε. Ρίχνοντας μια μπανανούλα μέσα σε γιαούρτι, αναπληρώνεις ενέργεια με υδατάνθρακα και νιώθεις πληρότητα με πρωτεΐνη.

Ψάρι & κρασί
Τερπνό κι ωφέλιμο το ψαράκι με το λευκό κρασί, αφού σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές οι γυναίκες που τα προτιμούν σε συνδυασμό (ειδικά όταν το ψάρι είναι σαρδέλα, σολομος ή πέστροφα), έχουν υψηλότερα ποσοστά Ω3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους και λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης ωχράς κηλίδας (η κυριότερη αιτία τύφλωσης). Οι πολυφαινόλες του κρασιού συμβάλλουν στην απορρόφηση των Ω3 από τον οργανισμό. Στην υγειά σου λοιπόν

6+1 λόγοι που κάνουν καλό όταν μουλιάζουμε τα αμύγδαλα!

Είναι γνωστό πως πολλοί ξηροί καρποί θεωρούνται διατροφικοί - θησαυροί και ειδικά τα αμύγδαλα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο θρεπτικές τροφές, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωμέγα 3 και άλλα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και πολλά άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό στοιχεία. Και οι διατροφολόγοι τονίζουν πως ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις τα μέγιστα από τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά των αμυγδάλων, είναι να τα μουλιάζεις σε νερό.
Αυτό θα συμβεί στο σώμα σας εάν τρώτε 12 αμύγδαλα κάθε μέρα
Οι ειδικοί εξηγούν πως καλό είναι να μουλιάζουμε τα αμύγδαλα όπως κάνουμε και με τα φασόλια ή τους γίγαντες. Δηλαδή να βυθίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ με καθαρό νερό και να τα αφήνουμε να μουλιάσουν για ώρες πριν τα καταναλώσουμε (μπορείτε για παράδειγμα να τα βάλετε στο νερό το βράδυ για να τα φάτε την άλλη μέρα).

Δείτε μια λίστα η οποία παραθέτει τα οφέλη που έχουν τα αμύγδαλα που έχουν μουλιάσει σε νερό.

1 Είναι πιο εύπεπτα

Εάν αφήσεις τα αμύγδαλα σε νερό για όλη τη νύχτα, απελευθερώνουν ένα ένζυμο που περιέχεται στη φλούδα του. Αυτό το ένζυμο κάνει το αμύγδαλα πιο εύπεπτο ενώ τα θρεπτικά συστατικά του απελευθερώνονται και απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό. Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες που είναι σημαντικές για την κινητικότητα του εντέρου.

2 Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης

Τα αμύγδαλα είναι πολύ πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Όταν τα αμύγδαλα είναι σε νερό, απελευθερώνουν τη βιταμίνη Ε και τα μονοακόρεστα λιπαρά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα διάφορα συστήματα του σώματος.

3 Διατηρούν την υγεία της καρδιάς

Εκτός από τη μείωση της κακής χοληστερόλης, τα αμύγδαλα στο νερό απελευθερώνουν επίσης θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση, η οποία εμποδίζει πολλές καρδιακές παθήσεις που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες. Τα υψηλά επίπεδα καλίου και τα χαμηλά επίπεδα νατρίου συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης

4 Tονώνουν τον εγκέφαλο

Τα αμύγδαλα στο νερό απελευθερώνουν λιπαρά που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, όπως η μνήμη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση 4-6 αμύγδαλα καθημερινά ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σου.

5 Ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αμύγδαλα στο νερό, επειδή ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

6 Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών σε διατηρούν πιο χορτάτο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας έτσι την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση βάρους.

7 Σου προσφέρουν υγιές δέρμα

Όλες οι θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στα αμύγδαλα, προάγουν την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος και βελτιώνουν την υφή του δέρματος. Ειδικότερα, η βιταμίνη Ε αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό και απομακρύνοντας οποιεσδήποτε ελεύθερες ρίζες που θα προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και νέα από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στοAthensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share