Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καφές πριν τον ύπνο; Κι όμως δες που βοηθάει!

Μύθος ή αλήθεια;

4 Απριλίου 2019 09:27
Καφές πριν τον ύπνο; Κι όμως δες που βοηθάει!

Ο καφές πριν τον ύπνο σε «χαλάει», γι' αυτό και τον αποφεύγεις τουλάχιστον ένα δίωρο προτού πέσεις στο κρεβάτι. Είναι μία συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι, ειδικά όσοι δεν εμφανίζουν «ανοσία» στις τονωτικές ιδιότητες του καφέ. Αν σου πω όμως πως ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις έναν υπνάκο είναι αφού πιεις τον καφέ σου, πώς θα νιώσεις; Δες που αλλόυ μπορέι να σε βοηθήσει ο καφές!
Είναι το λεγόμενο "coffee nap" σύμφωνα με την επιστήμη, το οποίο συνδυάζει καφέ και σύντομο ύπνο, διάρκειας 20-30 λεπτών, κάτι που η κοινή λογική θεωρεί σχεδόν απαγορευτικό. Τι επιτυγχάνεται; αν πιεις καφέ και κοιμηθείς απευθείας, με το που θα ξυπνήσεις, θα είσαι πολύ πιο δραστήρια και διαυγής. Η καφεΐνη επηρεάζει το μυαλό και μεγιστοποιεί την εγρήγορση.

Η ακριβής λειτουργία του είναι η εξής: αφού απορροφηθεί μέσω του λεπτού εντέρου, ο καφές θα περάσει στο αίμα και θα διασχίσει τη διαδρομή μέχρι τον εγκέφαλο. Εκεί, θα επιδράσει στους υποδοχείς, οι οποίοι θα τον υποδεχτούν με παρόμοιο τρόπο όπως και την αδενοσίνη, μια βιοχημική ένωση που αποτελεί τον σημαντικότερο φορέα βιολογικής ενέργειας και διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στον μεταβολισμό. Αυτό που κάνει η καφεΐνη ακριβώς σ' αυτή τη φάση είναι να εμποδίσει τους υποδοχείς να δεχθούν την αδενοσίνη σε υψηλά επίπεδα, κι αυτό οδηγεί στη μείωση της κούρασης. Παράλληλα, ο ύπνος είναι μία λειτουργία που έτσι κι αλλιώς «καθαρίζει» τον εγκέφαλο από την αδενοσίνη. Το «ταξίδι» της καφεΐνης μέχρι τον εγκέφαλο παίρνει τουλάχιστον 20 λεπτά, τα οποία αρκούν τόσο ώστε να εισέλθει ο εγκέφαλός σου στα βαθύτερα στάδια του ύπνου όσο και για να αποβάλλει την αδενοσίνη. Είναι θέμα χημείας και σωστού timing. Δείτε τι ώρα πρέπει να πίνετε καφέ σύμφωνα με του επιστήμονες

Οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα πίνουν «νερό» στ' όνομα του καφέ πριν τον ολιγόλεπτο ύπνο κι αυτό γιατί σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως πράγματι, όσοι ήπιαν καφέ, κοιμήθηκαν λίγο και αφού σηκώθηκαν, έριξαν νερό στο πρόσωπό τους, έκαναν λιγότερα λάθη, σημείωναν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, έδειχναν πιο φρέσκοι και ένιωθαν λιγότερο κουρασμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Πριν τη σιέστα λοιπόν, ψήσε έναν καφέ.

Πως να ξυπνάτε πιο εύκολα το πρωί...6 τρόποι που θα σας βοηθήσουν!

Το να ξυπνάς γρήγορα και να βγαίνεις από το κρεβάτι το πρωί μπορεί συχνά να είναι ένας αγώνας.Όσο και να αγαπάτε τον ύπνο σας, γνωρίζετε επίσης ότι το να ξυπνήσετε και να κάνετε άλλα πράγματα είναι πολύ σημαντικό.

Για να ξυπνήσετε αποτελεσματικά νωρίς, θα πρέπει να αναπτύξετε τις πρώτες συνήθειές σας και να γίνετε περισσότερο πρωινά άτομα από ότι είστε. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε γρήγορα και να νιώσετε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την ημέρα σας.

1.Ρυθμίστε το ξυπνητήρι στην πιο δυνατή ρύθμιση. Ο έντονος θόρυβος, ενώ είναι δυσάρεστος, διεγείρει την παραγωγή αδρεναλίνης. Επίσης, τοποθετήστε το ξυπνητήρι σας μακριά, έτσι ώστε να πρέπει να βγείτε από το κρεβάτι για να το απενεργοποιήσετε. Ακόμα καλύτερα,χρησιμοποιήστε την τεχνολογία ως βοήθημα. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε στο τηλέφωνό σας και να σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε γρήγορα αλλά και να αποφύγετε την παγίδα της αναβολής. Κατεβάστε μια εφαρμογή που που απαιτεί να ανακινήσετε έντονα τη συσκευή σας πριν κλείσει η δόνηση και ο ήχος από το ξυπνητήρι σας.

Να σας θυμήσουμε Έρευνα: Για ποιο λόγο χάνουν τον ύπνο τους όσοι ταξιδεύουν!

2.Αφήστε το φυσικό φως μέσα στο δωμάτιο. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε βαριές περσίδες ή κουρτίνες που εμποδίζουν το φυσικό φως να μπει στην κρεβατοκάμαρά σας.Ανοίξτε τις κουρτίνες και αφήστε το φως να σας χτυπήσει αμέσως μόλις ξυπνήσετε.Το φυσικό φως στέλνει σήματα στο νευρικό σύστημα για την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και τη μείωση της ποσότητας της μελατονίνης που προκαλεί ύπνο στην κυκλοφορία του αίματος.

3.Μόλις ξυπνήσετε, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Όλη τη νύχτα το σώμα συχνά αφυδατώνεται, έτσι ώστε να νιώθετε το σώμα σας βαρύ και κουρασμένο.

4.Φάτε ένα υγιεινό πρωινό. Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, τρώγοντας ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό, μπορείτε να καταπολεμήσετε την κούραση και να βελτιώσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας. Επιλέξτε κάτι με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες. Παρόλο που οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν το σώμα με την απαραίτητη ενέργεια, οι απλοί υδατάνθρακες που βρίσκονται σε πολλές τροφές πρωινού όπως ντόνατς ,καταναλώνονται γρήγορα από το σώμα και σας αφήνουν να νιώθετε κουρασμένοι. Ένα πρωινό από σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με πρωτεΐνες θα σας κάνει να νιώσετε πιο γεμάτοι για περισσότερο χρόνο.

5.Πιείτε ή μύριστε τον καφέ. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι μόνο το άρωμα του καφέ μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου .Επίσης, τα αιθέρια έλαια,η μέντα, ο ευκάλυπτος και το δενδρολίβανο μπορούν να βελτιώσουν την εγρήγορση σας.

6.Τέλος, κάντε ένα κρύο ντους. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ξύπνιοι και γεμάτοι ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και ομορφιάς στο AthensMagazine.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share