Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γι αυτήν την άσκηση θες και συνταγή γιατρού!

Δείτε και θα καταλάβετε!

3 Απριλίου 2019 15:04
Γι αυτήν την άσκηση θες και συνταγή γιατρού!

Η συνταγογράφηση της άσκησης αποτελεί ένα νέο και καινοτόμο ιατρικό «όπλο» στην βελτίωση της υγείας των ασθενών

Στο εξωτερικό η παρουσία της συνταγογράφησης θεωρείται δεδομένη στο θεραπευτικό γενικό πλάνο, ωστόσο ήρθε επίσημα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα με την επίσημη σφραγίδα του Ελληνικού Κράτους.

Η σωματική άσκηση είναι δεδομένο ότι προάγει την υγεία και θωρακίζει λειτουργίες του οργανισμού σε γενικότερο πλαίσιο. Η συνταγογράφηση της άσκησης για την υγεία έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα, συγκρίσιμα με τις φαρμακευτικές ουσίες. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι προλαμβάνει την εκδήλωση πολλών σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με έναν μη υγιή τρόπο ζωής. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι η άσκηση είναι κλειδί πρόληψης για τα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν και άλλες μελέτες που δείχνουν ότι η πρόληψη των ασθενειών και η μείωση υποτροπών από χρόνια νοσήματα, μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας την συνταγή άσκησης.

Να σας θυμίσουμε επίσης το πρώτο αντικαταθλιπτικό σε σπρέι

Σήμερα, υπάρχουν διάφορα προγράμματα άσκησης που συνταγογραφούνται ανάλογα με την πάθηση και ορίζουν το είδος της άσκησης, την έντασή της, τη διάρκεια, καθώς και το πόσες φορές την εβδομάδα θα πρέπει να πραγματοποιείται. Για παράδειγμα ένας ασθενής με ΧΚΑ (Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια) λαμβάνει συνταγογράφηση για ασκήσεις χαμηλής έντασης και διάρκειας 15-60 λεπτών με ενδιάμεσες παύσεις, με συχνότητα 3-5 φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις αντοχής, ενδυνάμωσης και συνδυασμό ασκήσεων για τους αναπνευστικούς μύες, όπως χαλαρό τρέξιμο, περπάτημα, ποδηλασία και αεροβική.

Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πρόληψης και θεραπείας για καρδιαγγειακά νοσήματα (αθηροσκλήρωση, σακχαρώδη διαβήτη, διαταραχή αγγειακού τόνου, φλεγμονώδεις καταστάσεις μυοκαρδίου, βαλβιδοπάθειες κ.α.), για νευρολογικά νοσήματα (νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, νευροπάθειες κ.α.), ρευματοπάθειες και πολλές άλλες χρόνιες και εκφυλιστικές παθήσεις. Σκοπός γενικά, είναι η μείωση των φλεγμονών, της υποτροπής και – ει δυνατόν – η πλήρης θεραπεία. Ωστόσο δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε νόσημα είναι ξεχωριστό, προέρχεται από διαφορετικά αίτια ή συνδυαστικά με άλλες παθήσεις και βάσει αυτού θα πρέπει να ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο και προσέγγιση.

Κατά την συνταγογράφηση λαμβάνονται υπόψιν η ηλικία, η παθολογία, η ψυχολογία, το περιβάλλον, οι βιολογικές προσαρμογές, η ικανότητα ανταπόκρισης του θεραπευόμενου, ο τρόπος ζωής κ.α. Παρατηρούμε, βέβαια, ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για ένα πρόγραμμα άσκησης, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για αποστολή ειδικών επιστημόνων.

Σε κάθε θεραπευτική προσέγγιση, έτσι και εδώ, σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, μέσω της βελτίωσης των βιολογικών λειτουργιών ανεξάρτητα από την πάθησή τους, του περιβάλλοντος εμπιστοσύνης θεραπευτή / θεραπευόμενου και της ψυχολογικής ανάτασης του ασθενούς.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις ομορφιάς και υγείας στο Athensmagazine.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share