Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ποιο είδος γάλακτος κάνει τελικά καλό στην υγεία;

Ακούμε τόσα τι ισχύει;

3 Απριλίου 2019 13:42
Ποιο είδος γάλακτος κάνει τελικά καλό στην υγεία;

Είναι η πρώτη τροφή που βάζουμε στο στόμα μας από τη στιγμή που ερχόμαστε στη ζωή και αυτή που ορισμένοι συνεχίζουν να την καταναλώνουν καθημερινά για πάντα, ενώ άλλοι την περιορίζουν ή απέχουν από αυτή μετά την εφηβεία.

Μέχρι πριν μια δεκαετία (μπορεί και λίγο λιγότερο), αυτό που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον μας ήταν το αγελαδινό. Τα trend από το εξωτερικό όμως κατέφτασαν και έβαλαν στη ζωή μας μερικά ακόμα είδη, λίγο πιο άγνωστα από αυτά που είχαμε συνηθίσει. Γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και πολλά ακόμα. Πόσα είδη όμως υπάρχουν; Πόσες θερμίδες έχουν και ποια τα χαρακτηριστικά τους; Επίσης δείτε γιατί πρέπει να πίνουμεγάλα μετά την προπόνηση!

Αγελαδινό Γάλα:
Το αγελαδινό γάλα αποδίδει 148 θερμίδες σε ποσότητα 1 φλιτζανιού και μας χαρίζει το 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σε ασβέστιο στην ίδια ποσότητα, παρέχοντάς μας, επίσης, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, βιταμίνη Β6, αλλά και μαγνήσιο, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών και στην πρόληψη αναιμίας από ανεπάρκεια Β12.

Τα λιπαρά του φτάνουν τα 8 γραμμάρια και η πρωτεΐνη του το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Το αγελαδινό συνδέεται με τις περισσότερες περιπτώσεις αλλεργίας, ενώ περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα λακτόζης, δημιουργώντας πρόβλημα σε όσους έχουν δυσανεξία.

Γάλα Αμυγδάλου:

Το γάλα αμυγδάλου είναι μια άριστη επιλογή ανάμεσα στα φυτικά προϊόντα γάλακτος, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά, αλλά και σε πρωτεΐνη. Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και λακτόζη, ενώ μας παρέχει σελήνιο, μαγγάνιο και βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτική δράση. Το ασβέστιό του είναι χαμηλό, γι’ αυτό είναι και αυτό συχνά εμπλουτισμένο. Γιατί ΔΕΝ πρέπει να βάζετε γάλα στον καφέ σας!

Γάλα Σόγιας:

Παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας, τα οποία μουλιάζουν σε νερό και δίνουν το γάλα που κυκλοφορεί στην αγορά. Το 1 φλιτζάνι φτάνει τις 131 θερμίδες, τα 4 γραμμάρια λιπαρά και τα 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, σχεδόν αντίστοιχη με το αγελαδινό γάλα, ενώ έχει λίγο ασβέστιο, αν και είναι συχνά εμπλουτισμένο και με ασβέστιο και με βιταμίνη D. Μας παρέχει το 15% του μαγνησίου που χρειαζόμαστε και το 10% της βιταμίνης Β6 και είναι καλή λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και για τους χορτοφάγους ή vegan, αλλά ενέχει κινδύνους, καθώς η σόγια είναι κοινό αλλεργιογόνο.

Γάλα Καρύδας:

Το γάλα καρύδας είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες, αφού ξεπερνούν τις 500 σε ποσότητα ενός φλιτζανιού, αλλά και σε λιπαρά, φτάνοντας τα 57 γραμμάρια στην ίδια ποσότητα, με τα κορεσμένα να κυριαρχούν. Μας παρέχει ελάχιστο ασβέστιο, ενώ είναι πιο πλούσιο σε μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Όπως είναι φανερό, η κατανάλωσή του θέλει έλεγχο, λόγω των θερμίδων και των λιπαρών του, ενώ καλό είναι να επιλέξετε γάλα χωρίς πρόσθετα και καραγενάνη (η οποία, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό).

Γάλα Βρώμης:

Παρασκευάζεται από βρώμη ολικής άλεσης και μας παρέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών και κάποια ποσότητα ασβεστίου και σιδήρου. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, λιπαρά και θερμίδες, αποδίδοντας περίπου 140 σε ένα μέσο φλιτζάνι και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά και είναι μια καλή επιλογή για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους. Μας παρέχει, επίσης, πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και Α, όπως και φυτοχημικά, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν ενάντια σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και κάποια είδη καρκίνου.

Το γάλα φυτικής προέλευσης μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη διατροφή, καθώς αποτελεί μια ευέλικτη εναλλακτική πρόταση για όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα ζωικής προέλευσης. Το επιλέγουν επειδή έχει ήπια γεύση και είναι εύκολο στην πέψη.

Το πιο δημοφιλές ίσως γάλα φυτικής προέλευσης, είναι το γάλα αμυγδάλου, το οποίο θεωρείται το πιο θρεπτικό από όλα.

Η καλύτερη υπερτροφή είναι από την Ελλάδα!

Περισσότεροι από 1000 εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι πήραν μέρος στην έρευνα για το ποιες προβλέπουν να είναι οι σούπερ τροφές για το 2018 και 2019. Όταν τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν υπήρχαν μερικές εκπλήξεις, τόσο για την πτώση μιας πολύ δημοφιλούς μέχρι σήμερα υπερτροφής, όσο και για το ποια τροφή φιγουράρισε στην πρώτη θέση και μάλιστα είναι ελληνικής προέλευσης!

Δείτε επίσης πως η στεναχώρια εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Οι μεγάλες εκπλήξεις

Σύμφωνα λοιπόν με τους διαιτολόγους το πολύ γνωστό kale (είδος λαχανίδας), που τα τελευταία χρόνια εθεωρείτο το Άγιο Δισκοπότηρο της διατροφής δεν μπήκε καν στη λίστα με τα 10 πρώτα, κάτι που πολλοί το θεώρησαν μεγάλη έκπληξη. Η άλλη μεγάλη ανατροπή ήταν η κατηγορία τροφίμων που κατέκτησε την πρώτη θέση. Πρόκειται για τα λεγόμενα τρόφιμα ζύμωσης, στα οποία δεσπόζουν το κεφίρ και το ελληνικό γιαούρτι. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα πιο άγνωστα για εμάς: kombucha (είδος ζυμωμένου τσαγιού), sauerkraut (ξινολάχανο), τέμπε (tempeh, ζυμωμένο προϊόν σόγιας), κιμτσί (kimchi, κορεάτικο τουρσί λαχανικών) και miso (πάστα ζυμωμένης σόγιας παραδοσιακή στην Ιαπωνική και Κινέζικη κουζίνα).

Ποια είναι η τοπ 10άδα των υπερτροφών

Οι ειδικοί σκέφτηκαν, ψήφισαν και κατέληξαν ότι αυτές είναι οι υπερτροφές που αποτελούν πολύτιμο βοηθό για την υγεία μας.

1. Τρόφιμα ζύμωσης, γιαούρτι ελληνικού τύπου και κεφίρ.

2. Αβοκάντο.

3. Σπόροι

4. Δημητριακά ολικής άλεσης

5. Εξωτικά φρούτα όπως τα ακάι και τα χρυσά μούρα (golden berries)

6. Μύρτιλα (Blueberries)

7. Παντζάρια

8. Ξηροί καρποί

9. Προϊόντα καρύδας

10. Φυτικά γάλατα τύπου γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης κ.ά

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και νέα από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στοAthensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share