Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Λατρεύετε το αλάτι; - Μήπως όμως τρώτε πολύ παραπάνω;

Υπάρχουν σημάδια!

3 Απριλίου 2019 10:19
Λατρεύετε το αλάτι; - Μήπως όμως τρώτε πολύ παραπάνω;

Όλοι λατρεύουν το νόστιμο φαγητό και ειδικά όταν έχει πιο πολύ αλάτι μέσα! Υπάρχουν όμως φορές που το φαγητό χρειάζεται περισσότερο αλάτι γιατί δεν είναι αρκετό ή άλλες που απλά κάποιοι θέλουν να βάλουν "έξτρα"! Σημάδια όμως μαρτυρούν ότι όταν υπερκαταναλώνετε ποσότητες αλατιού δεν κάνει καλό στην υγεία μας!

Η υπερκατανάλωση οποιασδήποτε τροφής δεν κάνει καλό στον οργανισμό. Εάν χρησιμοποιείτε την αλατιέρα συχνά, τότε αυτό είναι μία συνήθεια η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Η κατανάλωση υπερβολικά μεγάλης ποσότητας άλατος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και μπορεί να σας θέσει σε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, νεφρικών νόσων και οστεοπόρωσης. Ωστόσο μπορεί να μην καταλαβαίνετε ότι καταναλώνετε υπερβολικό αλάτι αν δεν πάτε για εξέταση ούρων. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια και συμπτώματα που μπορεί κανείς να εμφανίσει μετά από κανονική κατανάλωση υπερβολικού αλατιού. Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να σας υποδείξουν να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού στη διατροφή σας.

Δείτε ακόμα: Πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με 31 διαφορετικούς τρόπους!

Οίδημα σε περίεργα μέρη

Αυτό μπορεί να σαν φαίνεται παράξενο σύμπτωμα, αλλά συμβαίνει όταν καταναλώνετε πολύ αλάτι. Αλλά η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού αυξάνει την περιεκτικότητα σε νερό στους διαφορετικούς ιστούς του σώματος και εμφανίζεται οίδημα. Αυτό οδηγεί σε διόγκωση σε διάφορα μέρη του σώματος. Μπορείτε να βιώσετε πρησμένα μάτια, πρήξιμο στα δάχτυλα, γύρω από τους αστραγάλους ή τα γόνατα. Ο μόνος τρόπος για να ελέγξετε αυτή την κατάσταση είναι να παρακολουθείτε προσεκτικά τη διατροφή σας. Μειώστε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε κάθε μέρα.

Αλλαγές στην ούρηση

Η πρόσληψη αλατιού μπορεί να αλλάξει το μοτίβο ούρησης. Το πολύ αλάτι κάνει τα νεφρά σας να «εργάζονται» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να το αφαιρέσετε από το σώμα σας. Μπορεί να αισθανθείτε επείγουσα ανάγκη να ουρήσετε. Σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε. Μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από τη συχνή ανάγκη σας για ούρηση. Μπορε ίεπίσης να εμφανίσετε μια αλλαγή στο χρώμα των ούρων. Αν και το αλάτι αποτελεί ουσιαστικό μέρος των περισσότερων ειδών διατροφής, πρέπει να βάζετε ένα μέτρο στην κατανάλωσή του.

Υπερβολική δίψα

Όταν καταναλώνετε περισσότερη ποσότητα αλατιού, αυτό διαταράσσει την ισορροπία υγρών του σώματός σας. Το υπερβολικό αλάτι θα σας κάνει να νιώθετε την ανάγκη για περισσότερο νερό. Θα διψάτε πολύ συχνά. Αλλά όσοι δεν πίνουν αρκετό νερό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να πίνετε όλο και περισσότερο νερό, διαφορετικά θα νιώσετε αφυδατωμένοι. Το νερό θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε τη γενική υγεία σας και θα σας κρατήσει φρέσκους.

Διαβάστε ακόμα: Να γιατί δεν πρέπει να κόψεις το αλάτι από το φαγητό σου!

Επιθυμείτε αλάτι

Όταν καταναλώνετε πάρα πολύ αλάτι, συνηθίζετε την γεύση του και καταλήγετε να προσθέτετε επιπλέον αλάτι σε κάθε φαγητό που τρώτε. Πιστεύετε ότι το φαγητό που τρώτε έχει λιγότερο αλάτι και καταλήγετε να προσθέτετε περισσότερο. Ζητάτε επίσης τα αλμυρά είδη διατροφής επειδή η αίσθηση της γεύσης σας εξοικειώνεται με την αλμυρή γεύση. Αρχίζετε να αναζητάτε αλμυρά είδη για να ικανοποιήσετε τις γεύσεις.

Συνεχής κεφαλαλγία

Ένα άλλο σύμπτωμα της κατανάλωσης υπερβολικού αλατιού είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι. Μπορεί νιώθετε πονοκεφάλους συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως ήπιοι. Εκτός από τη μείωση της ποσότητας αλατιού που καταναλώνετε θα πρέπει επίσης να πίνετε περισσότερο νερό για να κρατήσετε αυτούς τους πονοκεφάλους μακριά. Η κατανάλωση περισσότερου νερού είναι ένας καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των πονοκεφάλων και στη συνέχεια οδηγεί στην ανάγκη για παυσίπονο.

Σας αφορά: Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τους επικίνδυνους τύπους πονοκεφάλων!

Πηγή: youweekly.gr

Βάλτε αυτο το μείγμα κάτω από τη γλώσσα σας πριν κοιμηθείτε και το επόμενο πρωί …δείτε τι θα πάθετε!

Αλάτι: Πώς θα το ελαττώσετε με 5 απλούς τρόπους!

Το αλάτι είναι από τα βασικά αρτύματα που προσθέτουν γεύση στο φαγητό ωστόσο, η ποσότητα που καταναλώνουμε ημερησίως συνήθως υπερβαίνει αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας με ό,τι δυσάρεστο αυτό συνεπάγεται.

Πώς όμως μπορούμε να ελαττώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε στα πιάτα μας χωρίς αυτά να γίνουν άνοστα;

Το αλάτι είναι η κοινή ονομασία του χλωριούχου νατρίου (NaCl). Το νάτριο είναι μεταλλικό στοιχείο – ηλεκτρολύτης που βοηθά μεταξύ άλλων στη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού και μυικού συστήματος ενώ σε συνδυασμό με το κάλιο ισορροπεί τα επίπεδα υγρών στον οργανισμό.

Ωστόσο, η ποσότητα που χρειάζεται για αυτές τις λειτουργίες είναι ελάχιστη (1-3γρ. την ημέρα), την οποία οι περισσότεροι υπερβαίνουν.

Το σώμα μπορεί αφενός να αποβάλλει αρκετή ποσότητα νατρίου που δε χρειάζεται ωστόσο, η υπερκατανάλωση οδηγεί στην κατακράτηση υγρών, κάτι που κατ’ επέκταση συνεπάγεται και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Στις σύγχρονες κοινωνίες, η υπέρβαση της κατανάλωσης αλατιού είναι συνήθης δεδομένου ότι στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι όπως π.χ. σνακ και fast food, αλλαντικά, χυμοί και σούπες, σάλτσες, καρυκεύματα κ.ά.

Θεωρώντας δεδομένο ότι αν θέλετε να περιορίσετε το αλάτι στην καθημερινή διατροφή σας αποφεύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, στο μαγείρεμα το υποκαθιστάτε διατηρώντας τις γευστικές ισορροπίες χωρίς να υπερβείτε τις ποσότητες που χρειάζεστε.

*Χρησιμοποιείστε μπαχαρικά ή άλλα υλικά που μπορεί να προσθέσουν γεύση στα πιάτα σας όπως π.χ λεμόνι, ξίδι, κρασί, φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά, ρίζες (όπως το σκόρδο ή το τζίντζερ) κ.ά.

Μαύρο πιπέρι, κανέλα, κουρκουμάς, φρέσκος βασιλικός, πιπερίτσες τσίλι, χυμός λεμονιού, είναι μερικές μόνο επιλογές που θα εμπλουτίσουν τη γευστική σας παλέτα με λιγότερο αλάτι σε αυτή.

Δώστε βήμα στα καλά λιπαρά στον πάγκο της κουζίνας σας. Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και αβοκάντο, ελαιόλαδο, σόγια κ.ά προσθέτουν γεμάτη γεύση στα φαγητά.

Θωρακίστε και σοτάρετε τα φαγητά σας. Πρόκειται για διαδικασίες που αναδεικνύουν τη φυσική γλύκα αρκετών λαχανικών και τη γεύση κρεατικών, πουλερικών και ψαριών. Αν ωστόσο προτιμάτε το μαγείρεμα στον ατμό, στο σερβίρισμα ραντίστε το φαγητό σας με λίγο αρωματισμένο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή λάιμ.

Αν καταναλώνετε πολύσπορο ψωμί θυμηθείτε ότι περιέχει μια σεβαστή ποσότητα αλατιού όχι μόνο για ενίσχυση της γεύσης του αλλά και για να φουσκώσει η ζύμη σωστά. Οπότε, μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή συγκριτικά με το λευκό ψωμί ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη.

Προτιμήστε εποχικές πρώτες ύλες για να απολαμβάνετε τις γευστικές τους ιδιότητες στο έπακρο.

Πηγή: olivemagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα θέματα ομορφιάς και υγείας στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share