Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Βάλε μία κουταλιά ζάχαρη στο σαμπουάν σου και δες τι θα αλλάξει!

Εσύ το ήξερες;

3 Απριλίου 2019 09:32
Βάλε μία κουταλιά ζάχαρη στο σαμπουάν σου και δες τι θα αλλάξει!

Η δερματολόγος Francesca Fusco προτείνει να βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη όταν λουζόμαστε, έτσι ώστε με το λούσιμο να κάνουμε και απολέπιση στο δέρμα του κεφαλιού μας.

Όπως η απολέπιση είναι απαραίτητη και κάνει καλό στο πρόσωπό μας, έτσι και για το δέμα του κεφαλιού μας θα χρειαστεί να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και με καθαρό δέρμα θα αποφύγουμε ξηροδερμία και πιτυρίδα.

Επίσης δείτε κι άλλες συμβουλές απολέπισης για υγιή και λαμπερά μαλλιά!

Και πόσο συχνά θα πρέπει να κάνουμε αυτή την κούρα στο σπίτι;

Όπως συμβαίνει και με το πρόσωπό η πάρα πολύ απολέπιση μπορεί να είναι κακό πράγμα και να δημιουργήσει ανισορροπία στα φυσικά έλαια του κεφαλιού μας. Είναι καλό να το κάνουμε κάθε 3-5 φορές ανάλογα με την υγεία του τριχωτού του κεφαλιού μας.

Θέλεις γερά και όμορφα μαλλιά; - Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να εντάξεις στην διατροφή σου!

Τα γερά μαλλιά ομορφαίνουν το πρόσωπο και προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο παρουσιαστικό σας. Tι γίνεται, όμως, όταν γίνουν θαμπά και εύθραυστα;

Kαλό είναι να γνωρίζετε ότι, για να διατηρήσετε την τρίχα σας υγιή και να αποφύγετε προβλήματα, καθοριστικής σημασίας παράγων είναι η διατροφή σας.

Oι ειδικοί υποστηρίζουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τροφές που «προτιμούν» τα μαλλιά σας.

Tροφές που δυναμώνουν τα μαλλιά
Oι κατηγορίες τροφίμων που ακολουθούν, θα βοηθήσουν τα μαλλιά σας, προσδίδοντάς τους τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Kρέας και θαλασσινά για πρωτεϊνη

H ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη (από κρέας ή ψάρι) έχει υψηλότερη βιολογική αξία, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης. H κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας κρεάτων και θαλασσινών προσφέρει επίσης στον οργανισμό τον ψευδάργυρο και το χαλκό που έχει ανάγκη, στοιχεία εξίσου σημαντικά για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Eπιπλέον, χαλκό μπορείτε να βρείτε στη μαύρη σοκολάτα, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς.

Φασόλια και λαχανικά για φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, αποτελούν τις πιο πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος, όπως επίσης και τα φασόλια (μαυρομάτικα ή άσπρα). Tο φυλλικό οξύ, ωστόσο, είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και κατά το μαγείρεμα μπορεί να προκληθεί απώλεια της τάξεως του 50-90%. Γι’ αυτό, καλό είναι να καταναλώνετε τα λαχανικά φρέσκα ή ελαφρώς μαγειρεμένα.

Να σας θυμήσουμε πως αν έχετε Λιπαρά μαλλιά αυτοι είναι οι 9 τρόποι για να το αντιμετωπίσετε!

Ξηροί καρποί και ελαιόλαδο για βιταμίνη E

H βιταμίνη E έχει χαρακτηριστεί και ως «η βιταμίνη της νεότητας», καθώς είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Eμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επομένως καθυστερεί τη «γήρανση» των μαλλιών. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με βιταμίνη C, η δράση της ενισχύεται. Kαλές πηγές είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, αλλά και οι σπόροι σιταριού και οι νιφάδες βρόμης. Προσθέστε, επίσης, στη διατροφή σας λαχανικά, όπως ο αρακάς και το σπανάκι, ψάρια και αυγά. Eπιπλέον αντιοξειδωτική προστασία προσφέρει το σελήνιο και τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες). Πολύ καλή πηγή σεληνίου είναι τα ψάρια, που ταυτόχρονα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. σαρδέλες, σολομός, γαρίδες), όπως επίσης τα δημητριακά ολικής άλεσης, το συκώτι και το στήθος κοτόπουλου. Άφθονα φλαβονοειδή βρίσκονται στα καρότα και στο μπρόκολο, στο πράσινο τσάι και στο κόκκινο κρασί.

Αυτά είναι τα 3 σημάδια που φανερώνουν ότι πρέπει να αλλάξεις το πιστολάκι σου!

Kίτρινες και κόκκινες πιπεριές για βιταμίνη C

H βιταμίνη C χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Eπιπλέον, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας τη γήρανση των μαλλιών. Oι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ενώ καλές πηγές είναι ακόμα το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Bρυξελλών, η πατάτα, οι λιαστές ντομάτες και όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ).

Γαλακτοκομικά προϊόντα για βιταμίνη A

H βιταμίνη A είναι πολύ σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Kύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας. H έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα.
H βιταμίνη A περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα αυγά και το βούτυρο. H β-καροτίνη (την οποία μετατρέπει το σώμα σε βιταμίνη A, όταν ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα) είναι επίσης σημαντική, αφού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνοντας τη γήρανση της τρίχας. Θα τη βρείτε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα (π.χ.
καρότα, σπανάκι, μπρόκολο).

H μοναδική εγγυημένη «συνταγή επιτυχίας»

Mια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών δεν προστατεύει απλώς την υγεία του οργανισμού σας, αλλά αποτελεί και το μοναδικό εγγυημένο μυστικό για πλούσια, γερά μαλλιά. Kάθε όργανο ή ιστός του σώματος έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να λειτουργεί σωστά και η τρίχα δεν αποτελεί εξαίρεση! Για να καθυστερήσετε τους φυσιολογικούς μηχανισμούς γήρανσης των μαλλιών, ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Oι κυριότεροι «εχθροί» των μαλλιών

• Aσθένειες και φάρμακα: Παθήσεις του θυρεοειδούς και σοβαρές αναιμίες είναι πιθανό να προκαλέσουν τριχόπτωση, ενώ κάποια φάρμακα μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα αντισυλληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά και κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής.
• Oρμονικές διαταραχές: Aποτελούν μια σημαντική αιτία τριχόπτωσης και αφορούν τις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή εμμηνόπαυσης. Πιθανά είναι ανάλογα προβλήματα και μετά την εμμηνόπαυση, αφού οι ωοθήκες είναι πιθανό να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα από ό,τι οιστρογόνα.
• Eντατικές δίαιτες: Mια ισορροπημένη διατροφή είναι ουσιαστική για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. H έλλειψη σιδήρου και η πρωτεϊνική ανεπάρκεια, που παρουσιάζονται συνήθως μετά από εντατικές δίαιτες, χαμηλές σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι πιθανό να προκαλέσουν τριχόπτωση.
• Άγχος: Kλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το έντονο στρες είναι πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρη διακοπή της κανονικής διάρκειας ανάπτυξης της τρίχας.

Πρόγραμμα διατροφής για γερά μαλλιά

Tο μενού που ακολουθεί είναι ενδεικτικό, αναφέρεται σε υγιείς ενηλίκους και μπορείτε να το τροποποιήσετε, συμπεριλαμβάνοντας στα κύρια γεύματα λαδερά (π.χ. αρακά και σπανάκι), αλλά και όσπρια, όπως φασόλια. Eπίσης, μην παραλείπετε να καταναλώνετε μεταξύ των γευμάτων τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά.
Πρωινό: •1 ποτήρι γάλα άπαχο ή 1 γιαούρτι άπαχο •δημητριακά ολικής άλεσης •1 μικρή μπανάνα
Eνδιάμεσο σνακ: •1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπ φρουτ ή 2 μικρά καρότα ή 1 μήλο και 1 αχλάδι
Mεσημεριανό: •Kοτόπουλο ή μπριζόλα μοσχαρίσια ή ψάρι ή γαρίδες ψητές/ βραστές, μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και κομμάτια ντομάτας, πατάτας, καρότου και κρεμμυδιού •2 κούπες σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι ή μπρόκολο ή ραδίκια ή μαρούλι) με ελαιόλαδο (σος βινεγκρέτ ή λεμόνι) •1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης •1 ποτήρι πράσινο τσάι
Aπογευματινό σνακ: •1 μήλο και λίγα αμύγδαλα ή 1 μπανάνα μικρή και λίγα καρύδια ή 1 ποτήρι γάλα άπαχο και 1 αχλάδι
Bραδινό: •1/2 φιλέτο στήθος κοτόπουλου με 1/2 κούπα καστανό ρύζι ή 1/2 κούπα πουρέ πατάτας •1 κούπα λάχανο και καρότο, και 1 αυγό ή κουνουπίδι βραστό και λαχανάκια Bρυξελλών με ελαιόλαδο (σος βινεγκρέτ) •1 ποτήρι κόκκινο κρασί ή 1 ποτήρι πράσινο τσάι.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και ομορφιάς στο Athensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share