Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πως να βελτιώσετε και να εξασκήσετε τη μνήμη σας!

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν!

2 Απριλίου 2019 19:40
Πως να βελτιώσετε και να εξασκήσετε τη μνήμη σας!

Αν ξεχνάτε εύκολα καθημερινά πράγματα όπως τηλέφωνα, διευθύνσεις αλλά και ονόματα και νιώθετε ότι η μνήμη να σας εγκαταλείπει, τότε σημαίνει ότι το μυαλό σας χρειάζεται πιο τακτική εξάσκηση για να παραμείνει σε εγρήγορση και να δουλεύει σωστά και αυτό θα το πετύχετε μόνο με εξάσκηση!

Η απώλεια της μνήμης πλήττει κυρίως αυτούς που δεν χρησιμοποιούν το μυαλό τους, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην αυτοσυγκέντρωση,τη μνήμη και τη δημιουργικότητά του μυαλού.

Nα σας θυμήσουμε για ποιο λόγο η καθαρή και σαφής ομιλία εντυπώνεται καλύτερα στη μνήμη!

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διαβάσετε ένα βιβλίο. Το διάβασμα καταφέρνει και ενεργοποιεί τους νευρώνες του εγκεφάλου και το κρατούν σε εγρήγορση.

Διατροφή

Προσέξτε τη διατροφή σας, το μυαλό αλλά και το σώμα πρέπει να παραμένει υγιές. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών. Για την τόνωση του εγκεφάλου καταναλώστε τρόφιμα που περιέχουν γλυκόζη αλλά και δημητριακά, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, ρύζι, ψωμί και πατάτες. Επίσης βιταμίνες Α, Β και Ε, αλλά και τροφές με φώσφορο,μαγνήσιο και σίδηρο τα οποία βελτιώνουν τον μηχανισμό της σκέψης.

Ύπνος

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ξεκουράζετε τον εγκέφαλό σας, για αυτό κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι ο ύπνος. Οι ώρες που θα πρέπει να ξεκουραζεται το μυαλό είναι 7 με 8 ώρες και 30 λεπτά ή 1 ώρα το μεσημέρι . Ο ύπνος ενισχύει τη μνήμη. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα ή έχουν διαταραχές στον ύπνο τους,παρουσιάζουν δυσκολίες στην αυτοσυγκέντρωση και τη μνήμη.

Παιχνίδια μνήμης

Ιδανική άσκηση για το μυαλό είναι τα παιχνίδια μνήμης,γνώσεων και παρατηρητικότητας. Τα σταυρόλεξα είναι ένα παράδειγμα το οποίο οξύνει την μνήμη ένα ακόμη παιχνίδι που βοηθάει είναι τα παζλ...

Οι αιτίες που δημιουργούν την απώλεια μνήμης είναι :

1. Το στρες και το άγχος. Bρείτε τρόπους να χαλαρώνετε από τη δουλεία και την κούραση τα οποία μπλοκάρουν τη διαύγεια του πνεύματος και εμποδίζει σημαντικά τη συγκέντρωση.

2. Το κάπνισμα. Η νικοτίνη σε μεγάλες δόσεις μπορεί να μεταβάλει τις ικανότητες αυτοσυγκέντρωσης διότι περιορίζονται τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει την οξυγόνωση του εγκεφάλου.

3. Τα οινοπνευματώδη και η καφεΐνη σε υπερβολική ποσότητα μεταβάλλουν τη μνήμη και δημιουργούν πιο εύκολα στρες και άγχος.

4. Τα φάρμακα. Τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά όπως και άλλα αναλγητικά φάρμακα μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα της μνήμης.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έρχεται φάρμακο που επαναφέρει τη μνήμη!

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Brain αποκαλύπτει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ που ενδεχομένως να καταστήσει εφικτή την αναστροφή της απώλειας μνήμης, η οποία αποτελεί κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου σε προχωρημένο στάδιο.

Η ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Buffalo ανακάλυψε ότι εστιάζοντας στη μελέτη των κληρονομήσιμων αλλαγών στην έκφραση των γονιδίων χωρίς αλλαγές στην αλληλουχία του DNA – δηλαδή εστιάζοντας στις επιγενετικές αλλαγές – μπορούσαν να αναστρέψουν την απώλεια μνήμης σε πειραματόζωα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η Zhen Yan, επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Buffaloδήλωσε: «Σε αυτή την έρευνα δεν εντοπίσαμε μόνο τους επιγενετικούς παράγοντες που επιφέρουν την απώλεια μνήμης, αλλά βρήκαμε επίσης τρόπους για την προσωρινή αντιστροφή τους».

Η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια που ήταν φορείς γονιδιακών μεταλλάξεων της νόσου Αλτσχάιμερ και σε εγκεφαλικούς ιστούς θανόντων ασθενών που έπασχαν από τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

«Διαπιστώσαμε ότι στη νόσο Αλτσχάιμερ, πολλές υπομονάδες των υποδοχέων γλουταμινικού οξέος στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου μειώνονται, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται τα σήματα διέγερσης, γεγονός που επιδρά στη μνήμη εργασίας» εξήγησε η Δρ. Yan.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια των υποδοχέων γλουταμινικού οξέος οφείλεται σε κατασταλτικές τροποποιήσεις της ιστόνης, ένα επιγενετικό μηχανισμό που παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Όπως εξήγησε η Δρ. Yan αυτή η μη φυσιολογική τροποποίηση της ιστόνης που σχετίζεται με τη νόσο καταστέλλει την έκφραση των γονιδίων, μειώνοντας τους υποδοχείς γλουταμινικού οξέος, που με τη σειρά τους οδηγούν σε απώλεια των συνάψεων μεταξύ των νευρώνων και σε ελλείμματα μνήμης.

Με δεδομένο ότι η τροποποίηση της ιστόνης ελέγχεται από ένζυμα η κατανόηση αυτού του μηχανισμού αποκάλυψε και πιθανούς στόχους φαρμάκων επισημαίνει η Δρ. Yan και συμπληρώνει:«Η μελέτη μας όχι μόνο αποκαλύπτει τη συσχέτιση μεταξύ των επιγενετικών αλλαγών και της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τη γνωστική δυσλειτουργία στοχεύοντας τα επιγενετικά ένζυμα με στόχο την αποκατάσταση των υποδοχέων του γλουταμινικού οξέος».

Στα τρωκτικά που έπασχαν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ χορηγήθηκε ενέσιμα συστατικά σχεδιασμένα να αναστείλουν το ένζυμο που ελέγχει την κατασταλτική τροποποίηση της ιστόνης.

Διαπίστωσαν δε ότι με αυτό τον τρόπο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας τους, της χωροταξικής μνήμης και της μνήμης εργασίας. Η βελτίωση αυτή διήρκεσε για μια εβδομάδα.

Οι μελλοντικές έρευνες θα εστιάσουν σε πιο δραστικά συστατικά που θα διεισδύσουν πιο αποτελεσματικά στον εγκέφαλο επομένως θα έχουν και πιο μακροχρόνια δράση.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και ομορφιάς στο AthensMagazine.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share