Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μεγάλη προσοχή: Γιατί κινδυνεύετε εάν βάζετε τα πόδια σας στο ταμπλό του αυτοκινήτου!

Τι θα πρέπει να προσέξετε!

2 Απριλίου 2019 17:44
Μεγάλη προσοχή: Γιατί κινδυνεύετε εάν βάζετε τα πόδια σας στο ταμπλό του αυτοκινήτου!

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε από εδώ και πέρα όταν βάζετε τα πόδια σας στο ταμπλό του αυτοκίνητου καθώς οι κίνδυνοι που διατρέχετε είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που πιστεύετε για την υγεία σας!

Οι εικόνες που θα δείτε είναι σίγουρα σκληρές, αλλά ίσως αποτρέψουν αρκετούς από το να βάζουν τα πόδια τους εκεί που δεν πρέπει όταν είναι στο αυτοκίνητο.

Είναι της μόδας τελευταία να κυκλοφορείς στον δρόμο και να βλέπεις, κυρίως γυναίκες αλλά και άνδρες, να βάζουν τα πόδια τους, είτε στο ταμπλό του αυτοκινήτου, είτε ακόμα και στην άκρη του παράθυρου.

Η συγκεκριμένη συνήθεια, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο μόνο, καθώς συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου, όμως όσοι το κάνουν πρέπει να το σταματήσουν, καθώς ούτε η ζώνη, ούτε ο αερόσακος μπορεί να τους προσφέρει την προβλεπόμενη ασφάλεια.

Δείτε για παράδειγμα τι έπαθε μία 35χρονη κοπέλα στην Μεγάλη Βρετανία.

Η Grainne Kealy λοιπόν είχε τα πόδια της στο ταμπλό, όταν το τζιπ του συντρόφου της, ενεπλάκη σε ένα τροχαίο.

Το άνοιγμα του αερόσακου, έφεραν με δύναμη τα γόνατά της στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Πολύ σοβαρά για την ακρίβεια...

Έχασε δύο δόντια, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τον εγκέφαλό της και για δύο χρόνια της αφαιρέθηκε ένα μεγάλο κομμάτι από το μέτωπό της, το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με κεραμικό.

«Σπαράζει η καρδιά μου που ελάχιστος κόσμος αναγνωρίζει τον κίνδυνο του να βάζεις εκεί τα πόδια σου.

Η αποθεραπεία μου αποδείχθηκε πολύ δύσκολη, καθώς λόγω των επιπλοκών που παρουσιάστηκαν από το 2007, ακόμα παλεύω.

Ήταν μακρύς ο δρόμος. Δεν θυμάμαι τίποτα από το ατύχημα, τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν, αλλά και τον έναν που ακολούθησε.

Η πρώτη μου ανάμνηση είναι να κοιτάζομαι στον καθρέφτη και να μην αναγνωρίζω το πρόσωπο που έβλεπα.

Ακόμα και σήμερα χάνω λέξεις πάνω σε μία συζήτηση. Μπορεί να μου συμβεί ακόμα και 20 φορές την ημέρα.

Με πιάνει πονοκέφαλος όταν μιλάνε πολλοί άνθρωποι τριγύρω μου, ενώ δεν μπορώ να κουβεντιάσω όταν υπάρχει δυνατή μουσική», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δείτε τι κινδύνους κρύβει για την υγεία μας η χρήση του αλουμινόχαρτου στα φαγητά!

Εσύ το γνώριζες; - Tι κίνδυνος υπάρχει στις πατάτες που πρασινίζουν;

Έχετε σίγουρα ακούσει ότι οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, αλλά, τελικά, είναι τόσο κακό αν αυτό δεν τηρηθεί;

Άλλωστε, αν διατηρείτε τις πατάτες κάπου με υγρασία, ή με αρκετό φως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη γεύση τους. Αυτό είναι σωστό, αλλά μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σας.

Όταν διατηρείτε τις πατάτες σε κάποιο πολύ υγρό ή πολύ ζεστό περιβάλλον, πιθανώς να έχετε προσέξει κάτι ιδιαίτερο που συμβαίνει: έχουν την τάση να βγάζουν φύτρες και να παίρνουν μια πρασινωπή απόχρωση.

Σίγουρα μπορείτε απλά να κόψετε αυτές τις φύτρες και να μαγειρέψετε την υπόλοιπη πατάτα, αλλά αυτό δεν συνιστάται. Το σώφρον είναι να πετάξετε τελείως κάθε πατάτα που έχει πάρει πράσινη απόχρωση σε κάποιο σημείο της.

Τι είναι η σολανίνη στις πατάτες

Αναρωτιέστε γιατί; Επειδή, αν έχει συμβεί αυτό, τότε έχει παραχθεί μέσα στην πατάτα ένα δηλητήριο που ονομάζεται σολανίνη. Πρόκειται για μία πολύ τοξική ουσία, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Η σολανίνη δημιουργείται στις πατάτες, όταν διατηρούνται σε “λάθος” περιβάλλον για πάρα πολύ καιρό (όπως είπαμε, κάπου που υπάρχει υγρασία, φως και ίσως και ζέστη). Αν καταναλωθεί, αυτή η σολανίνη μπορεί να σας προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα.
Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι ένα άτομο 45 κιλών (πχ ένα παιδί) θα πρέπει να καταναλώσει 450 γραμμάρια πράσινης πατάτας, για να αρρωστήσει ουσιαστικά. Έτσι, με μια απλή μπουκιά, για παράδειγμα, αν και δεν συνιστάται, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πάθετε κάτι.

Είναι λογικό, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι θάνατοι από σολανίνη έχουν καταγραφεί σε περιόδους πείνας, όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε ό, τι μπορούν για να αποφύγουν την πείνα – ακόμα κι αν είναι πράσινες πατάτες.

Σύμφωνα με την ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο τρόπος για να καταλάβετε αν έχετε πάρει επικίνδυνη ποσότητα σολανίνης είναι εάν αισθανθείτε πόνο στο στομάχι και υπνηλία, μετά την κατανάλωση πατάτας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορείτε να κόψετε και να πετάξετε τα κομμάτια της πατάτας που είναι πράσινα και να φάτε την υπόλοιπη, αλλά αν η πατάτα έχει πικρή γεύση, τότε πετάξτε την αμέσως!

Για περισσότερα θέματα υγείας και ομορφιάς του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share