Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μπορείτε να φάτε άφοβα πια αυγά! - Τι να προσέξετε όμως για να μην ανεβάσετε χοληστερίνη!

Σας αφορά!

30 Μαρτίου 2019 15:48
Μπορείτε να φάτε άφοβα πια αυγά! - Τι να προσέξετε όμως για να μην ανεβάσετε χοληστερίνη!

Μην φοβάστε πια να φάτε αυγά και να σκέφτεστε αν θα ανέβει η χοληστερίνη σας! Αν προσέχετε η χοληστερίνη μπορεί να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα!

Αν είστε λάτρεις του αυγού, τότε είστε και εσείς από εκείνους που μετράνε καθημερινά το πόσα αυγά καταναλώνουν, προκειμένου να μην το παρακάνουν και εκτοξεύσουν την χοληστερίνη στο αίμα τους

Παρά το γεγονός ότι οι φόβοι για το σημαντικό ποσό της χοληστερόλης που βρίσκεται στα αυγά και του κινδύνου καρδιακής νόσου που αυτό προκαλεί έχουν από καιρό διαψευσθεί, ένα σάντουιτς με τηγανητό αυγό, μπέικον και τυρί εξακολουθεί να μην είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να φάτε αυγό.

Χοληστερίνη και κόκκινο κρέας: Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 72 θερμίδες, 4,8 γραμμάρια λίπους, 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, και 186 mg χοληστερόλης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στον κρόκο του.

Υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι ώστε να καταναλώνετε περισσότερα αυγά την εβδομάδα χωρίς τις βλαβερές συνέπειες της χοληστερίνης.

Ο τρόπος μαγειρέματος κάνει τις περισσότερες φορές όλη τη διαφορά. Δείτε τις παρακάτω συμβουλές και... καλή σας όρεξη!

Το καλύτερο φάρμακο κατά της χοληστερόλης και της υψηλής πίεσης του αίματος

Βράστε καλά το αυγό

Μπορεί το να βράσει κανείς ένα αυγό να ακούγεται το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, αλλά πολλές φορές γίνονται λάθη στην παρασκευή του. Αν το παραβράσετε, θα παρατηρήσετε ένα πράσινο δακτύλιο γύρω από τον κρόκο που μπορεί να αφήσει μία γεύση θείου στο στόμα σας. Φροντίστε τα αυγά να είναι πάντα φρέσκα και να μην τα έχετε στο ψυγείο για πάνω από μία εβδομάδα. Το πλεονέκτημα με το βραστό αυγό είναι ότι μπορείτε, εφόσον το επιθυμείτε, να μην φάτε ολόκληρο τον κρόκο που έχει την περισσότερη χοληστερίνη. Ο κρόκος σκληραίνει και μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε όσο θέλετε.

Ομελέτα πλήρης

Για δύο έως τέσσερις μερίδες, χρησιμοποιήστε τέσσερα ολόκληρα αυγά, ένα τέταρτο φλιτζάνι γάλα, αλάτι, πιπέρι, και δύο κουταλάκια του γλυκού μαργαρίνη. Αποφύγετε το βούτυρο για χάρη της υγιεινής διατροφής. Για ένα πλήρες γεύμα σερβίρετε μαζί με φρούτα και λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης και άπαχο ζαμπόν.

Ομελέτα με ασπράδια αυγών

Ο καλύτερος τρόπος παρασκευής για να αποφύγετε εντελώς τους κρόκους. Αυτού του τύπου οι ομελέτες είναι απλές και μπορούν να συνοδευτούν με πολλά συστατικά όπως σπανάκι, ζαμπόν, ντομάτες, κρεμμύδια και πιπεριές. Αφότου ξεχωρίσετε τον κρόκο από το ασπράδι συνεχίστε κανονικά το μαγείρεμα της ομελέτας.

Προσοχή: Κατά τη διάρκεια κάθε μεθόδου παρασκευής αυγού, βεβαιωθείτε ότι τα δύο ασπράδια και ο κρόκος είναι πολύ καλά ψημένα για να προστατευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από το βακτήριο της σαλμονέλας.

Χοληστερίνη: Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει η μέτρηση για να προληφθεί το έμφραγμα;

Σας βρήκαμε τη λύση: Aυτοί είναι οι 4 τρόποι για να ρίξετε τη χοληστερίνη με διατροφή!

Πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να θέσουν υπό έλεγχο την ανεβασμένη χοληστερίνη τους απλώς και μόνο κάνοντας μερικές αλλαγές στη διατροφή τους.

Για παράδειγμα, για όσους καταναλώνουν φανατικά κόκκινο κρέας, η αντικατάστασή του μερικές φορές την εβδομάδα με άπαχο λευκό κρέας και με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερίνης κατά 25% ή και περισσότερο.

Επίσης, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών –τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και στα γαλακτοκομικά– και των τρανς λιπαρών –αναφέρονται ως «(μερικώς) υδρογονωμένα έλαια» στις ετικέτες των τροφίμων– μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερίνης κατά 5-10%.

Τέσσερα βήματα μείωσης της χοληστερίνης

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνιστούν τέσσερις απλές στρατηγικές μείωσης της χοληστερίνης με τη… δύναμη της σωστής διατροφής:

1.Περιορισμός των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών και κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών
Τα περισσότερα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά. Καλά λιπαρά δίνουν επίσης τροφές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ορισμένα λαχανικά.

2. Αύξηση της πρόσληψης διαλυτών ινών

Διαλυτές ίνες βρίσκονται για παράδειγμα στη βρόμη και στα φρούτα. Το συγκεκριμένο είδος φυτικών ινών βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

3. Τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες

Οι στερόλες και οι στανόλες είναι σύνθετες ουσίες φυτικής προέλευσης που μοιάζουν δομικά με τη χοληστερίνη. Όταν εισέρχονται στον οργανισμό βοηθούν ώστε να απορροφάται μικρότερη ποσότητα χοληστερίνης. Οι στερόλες και οι στανόλες βρίσκονται μεταξύ άλλων σε χυμούς, γιαούρτια και προϊόντα επάλειψης.

4. Δίαιτα που ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού

Μπορεί να τύχει να σας πει ένας φίλος ή συγγενής ότι κατάφερε να ρίξει τη χοληστερίνη τους ακολουθώντας την τάδε ή τη δείνα δίαιτα. Είναι λογικό να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε κι εσείς τη συγκεκριμένη δίαιτα, είναι όμως πιθανό να μην καταφέρετε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στις δίαιτες –είτε λόγω γενετικού υποβάθρου είτε βιολογικών διαφορών– κι έτσι ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές μέχρι να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και ομορφιάς στο Athensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share