Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Φραπές: Η λύση στη χοληστερίνη!

Απίστευτο!

27 Μαρτίου 2019 17:30
Φραπές: Η λύση στη χοληστερίνη!

Εάν έχεις υψηλή χοληστερίνη ή εάν τρέμεις μήπως αποκτήσεις, σίγουρα θα ψάχνεις κατά καιρούς τρόπους να τη μειώσεις μέσω της διατροφής σου ή των καθημερινών σου συνηθειών. Το ήξερες ότι μπορείς να αρχίσεις να βελτιώνεις την κατάσταση με το που ξυπνήσεις; Απλά επιλέγοντας το σωστό καφεδάκι!

Κι όμως η αγαπημένη σου πρωινή συνήθεια μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη, εξαιτίας δύο συστατικών του καφέ, την καφεστόλη και την καβεόλη. Για να αυξηθεί θα πρέπει βέβαια να πίνεις πολλούς καφέδες σε καθημερινή βάση. Πάντως, ο ιδανικός καφές για όσους έχουν -ή δεν θέλουν να αποκτήσουν- πρόβλημα με τη χοληστερίνη είναι το εθνικό μας πρωινό κρύο ρόφημα, ο φραπέ.

Αυτό γιατί έχει λιγότερη καφεστόλη από τον γαλλικό και τον ελληνικό καφέ, σύμφωνα με τον Dr. RobVan Dam, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Σε γενικές γραμμές ο στιγμιαίος καφέ περιέχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από άλλα είδη καφέ, αλλά καλό είναι να ρίχνεις και μια ματιά στον πίνακα διατροφικής αξίας στο πίσω μέρος της συσκευασίας του αγαπημένου σου καφέ. Ιδανικά θέλεις να περιέχει μόλις 27 mg καφεΐνης ανά μερίδα.

Μήπως πίνεις υπερβολικά πολύ καφέ; Έτσι θα καταλάβεις αν παίρνεις παραπάνω καφεΐνη από όση χρειάζεσαι

Συνήθως ξέρουμε πόσο αλκοόλ έχουμε καταναλώσει, αλλά όταν πρόκειται για καφεΐνη, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Σχεδόν κανείς δεν έχει ιδέα για την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνει, ή που θα έπρεπε να καταναλώνει, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε παντού γύρω μας τις παρενέρεγειες του καφέ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διαιτολόγο Sarah Schenker, ιδανική ποσότητα καφεΐνης είναι τα 400 gr, τα οποία αντιστοιχούν σε 4 με 5 φλιτζάνια καφέ. Καταναλώνοντας αυτή την ποσότητα καφέ ηξμερησίως, παρατηρείται αυξημένη εγρήγορση και συγκέντρωση, βελτιωμένες σωματικές επιδόσεις και μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου Β. Για εγκύους γυναίκες η παραπάνω συνιστώμενη ποσότητα, πέφτει στο μισό.

Μεγαλύτερη όμως κατανάλωση καφενης, μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες, αίσθημα άγχους, στομαχικές ενοχλήσεις και ταχυπαλμίες.

Πίνετε ντεκαφεϊνέ καφέ; Αυτά είναι τα μεγάλα διατροφικά οφέλη που αγνοείτε μέχρι σήμερα

Πολλοί από εκείνους που πίνουν τον καφέ τους για να ξυπνάνε, θεωρούν ότι ένας καφές χωρίς καφεΐνη όπως ο decaf δεν προσφέρει κάτι.

Για άλλους βέβαια (άτομα με υπερευαισθησία στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, με προβλήματα ύπνου, θηλάζουσες ή εγκυμονούσες γυναίκες ή ακόμα και άτομα που ακολουθούν ομοιοπαθητικές θεραπείες) αποτελεί μια αναντικατάστατη επιλογή, λόγω του ότι δεν θέλουν ή δεν πρέπει να προσλάβουν καφεΐνη.

Η αποκαφεϊνοποίηση είναι μια μέθοδος κατά την οποία αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της καφεΐνης από τον καφέ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης. Αν και όλες θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ωστόσο η πιο φυσική είναι εκείνη που γίνεται με τη χρήση νερού. Ο τρόπος αποκαφεϊνοποίησης αναγράφεται στη συσκευασία του καφέ γι’ αυτό καλό είναι πάντα να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες.

Διάβασε περισσότερες ειδήσεις για Ομορφιά και Υγεία στο Athensmagazine.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share