Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020

Έμφραγμα: Όλες οι γυναίκες πρέπει να δώσουν προσοχή στα συμπτώματα!

Σας αφορά!

25 Μαρτίου 2019 14:26
Έμφραγμα: Όλες οι γυναίκες πρέπει να δώσουν προσοχή στα συμπτώματα!

Οι γυναίκες πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στα ύποπτα συμπτώματα του εμφράγματος! Οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν τα συμπτώματα ή να ξεγελιούνται! Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να τις γλιτώσουν από έμφραγμα!

Ο πόνος στο στήθος θεωρείται - και δικαίως - το σήμα κατατεθέν για το έμφραγμα. Ωστόσο το έμφραγμα μπορεί να εκδηλωθεί στις γυναίκες και με πολλά άλλα, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν. Ακόμα, δε, κι αν εκδηλωθεί, μπορεί να μην είναι τόσο δραματικός όσο νομίζουμε.

Αντιθέτως, μπορεί να θυμίζει περισσότερο ένα αίσθημα πίεσης στο στήθος ή ακόμα και τις καούρες.

Ασυνήθιστη κούραση
Οι περισσότερες γυναίκες είναι τόσο πολυάσχολες, ώστε αναμενόμενο είναι να νιώθουν μονίμως κουρασμένες. Αυτό είναι φυσιολογικό.

Έμφραγμα γυναίκα συμπτώματα

Αν, όμως, η κόπωσή σας είναι νέα ή εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι ξέρατε έως σήμερα, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν γιατρό. Πρακτικά αυτό σημαίνει τα εξής:

* Νιώθετε ξαφνικά εξαντλημένη, έπειτα από την κλασική προπόνηση που έχετε συνηθίσει να κάνετε.

* Δεν έχετε κάνει κάτι κοπιώδες, αλλά αισθάνεστε κουρασμένη ή αίσθημα βάρους στο στήθος

* Νιώθετε εξάντληση όταν κάνετε κάτι απλό (π.χ. στρώνετε το κρεβάτι, πάτε στο μπάνιο, πηγαίνετε για ψώνια).

* Παρότι νιώθετε υπερβολικά κουρασμένη, κάνετε ανήσυχο ύπνο.

Εφίδρωση ή/και δυσκολία στην αναπνοή
Καθώς μεγαλώνουν οι γυναίκες, είναι φυσιολογικό να τις κάνει να λαχανιάζουν η καθιστική ζωή και η σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι επίσης φυσιολογικές οι εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση.

Τα ίδια συμπτώματα όμως μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα στην καρδιά, όταν συμβαίνουν υπό ορισμένες συνθήκες:

* Αιφνίδια εφίδρωση ή λαχάνιασμα δίχως να υπάρχει ταυτοχρόνως σωματική καταπόνηση

* Δύσπνοια που επιδεινώνεται με τον καιρό έπειτα από σωματική καταπόνηση

* Δύσπνοια που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε και βελτιώνεται όταν σηκώνεστε όρθια

* Αίσθημα παγωμένου ιδρώτα να κυλάει στην πλάτη σας, δίχως να υπάρχει λόγος

* Εφίδρωση ή δυσκολία στην αναπνοή που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος ή κόπωση.

Πόνος στον αυχένα, τη γνάθο ή την πλάτη
Το έμφραγμα μπορεί να ενεργοποιήσει τα νεύρα στην περιοχή της καρδιάς, αλλά μερικές φορές προκαλεί πόνο σε άλλα σημεία του σώματος.

Ο πόνος στη γνάθο (σαγόνι), την πλάτη ή τα χέρια μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα με την καρδιά. Αυτό ισχύει κυρίως όταν ο πάσχων δεν μπορεί να εντοπίσει την πηγή του (π.χ. δεν νιώθει πόνο σε ένα συγκεκριμένο μυ ή άρθρωση).

Αν ο πόνος αρχίζει ή επιδεινώνεται όταν κάνετε κάτι κοπιώδες σωματικά, αλλά σταματά όταν διακόπτετε αυτό που κάνετε, πρέπει να συμβουλευθείτε έναν γιατρό.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε τα εξής:

* Οι γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα μπορεί να αισθανθούν πόνο σε οποιοδήποτε χέρι. Οι άνδρες όμως κατά κανόνα τον νιώθουν στο αριστερό.

* Ο πόνος στην ράχη ή στη μέση που είναι ύποπτος για έμφραγμα στις γυναίκες, συχνά αρχίζει από το στήθος και εξαπλώνεται προς τα πίσω.

* Ο πόνος μερικές φορές είναι ξαφνικός, δεν οφείλεται σε σωματική καταπόνηση και μπορεί να ξυπνήσει τη γυναίκα τη νύχτα.

* Ο πόνος στη γνάθο μπορεί να εντοπίζεται στην αριστερή, κατώτερη πλευρά της.

Πόσο διαρκούν
Οι γυναίκες συχνά αναφέρουν ότι είχαν τα προαναφερθέντα συμπτώματα επί λίγες εβδομάδες έως ένα μήνα πριν πάθουν το έμφραγμα.

Αυτό σημαίνει πως είχαν το περιθώριο να απευθυνθούν στον γιατρό για να προλάβουν το επαπειλούμενο έμφραγμα. Αν, λοιπόν, εκδηλώσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, συμβουλευθείτε γρήγορα τον γιατρό σας.

Φροντίστε μόνο να καταγράψετε αναλυτικά τι νιώθετε, ώστε να του το περιγράψετε με ακρίβεια. Ενημερώστε τον επίσης αναλυτικά για το ιατρικό ιστορικό σας, το οικογενειακό ιστορικό σας και αν κάτι στρεσογόνο συμβαίνει στη ζωή σας.

Πότε να ζητήσετε επειγόντως βοήθεια
Ζητήστε αμέσως να σας μεταφέρουν στο νοσοκομείο, εάν εκδηλώσετε πόνο στο στήθος ή δυσφορία μαζί με ένα από τα εξής συμπτώματα:

* Πόνο ή δυσφορία σε άλλο τμήμα του κορμού (μπράτσα, αριστερός ώμος, αυχένας, πλάτη, γνάθος, στομάχι)

* Δυσκολίες στην αναπνοή ή δύσπνοια

* Εφίδρωση ή κρύο ιδρώτα

* Αίσθημα βάρους στο στομάχι, δυσπεψία ή αίσθημα πνιγμονής (μπορεί να μοιάζουν με έντονες καούρες)

* Ναυτία ή έμετο

* Ζάλη, ίλιγγο, ακραία αδυναμία, αγχώδη διαταραχή

  • Γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό

Διαβάστε ένα πολύ σημαντικό άρθρο που σας αφορά σίγουρα! Ποιες είναι οι πιο ανθυγιεινές τροφές στον κόσμο!

Έρευνα Χάρβαρντ: Ο αριθμός των κάμψεων αποτελεί δείκτη της υγείας των ανδρών!

Οι άνδρες που μπορούν να κάνουν πάνω από 40 κάμψεις (τα γνωστά push - ups), διατρέχουν πολύ μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο στη ζωή τους.

Κι όμως! Ο αριθμός των κάμψεων που μπορούν να κάνουν οι εκπρόσωποι του ισχυρού φύλου, είναι ενδεικτικός για την πορεία της υγείας τους, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ.

Όσα λιγότερα push - ups μπορούν να κάνουν οι άνδρες, τόσο πιο πολύ κινδυνεύουν να εκδηλώσουν κάποιο καρδιααγγειακό πρόβλημα και να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό τα επόμενα χρόνια.

Άνδρες push - up


Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Τζάστιον Γιανγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξηγεί πως με την ομάδα του έβαλαν στο μικροσκόπιο στοιχεία για 1.104 άνδρες πυροσβέστες των ΗΠΑ, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις και παράλληλα είχαν κάνει κάμψεις στο ιατρείο.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία των εθελοντών επί μία δεκαετία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των push-ups ήταν ένα πολύ καλός προγνωστικός δείκτης για μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη καλύτερος και από το τεστ κοπώσεως. Για τους άνδρες που μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από 40 push-ups, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν 96% μικρότερος σε σχέση με αυτούς που δεν μπορούσαν να κάνουν πάνω από δέκα. Για τους άνδρες που έκαναν 11 ως 20 push -ups, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν μικρότερος κατά 64%.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο Athensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share