Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

Υπόθεση σταφυλόκοκκος: Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε!

Δώστε προσοχή γιατί είναι ύπουλος ιός!

21 Μαρτίου 2019 08:08
Υπόθεση σταφυλόκοκκος: Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε!
Follow us on Google News

Η υπόθεση του σταφυλόκοκκου είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα υγείας που θα πρέπει να είμαστε όλοι ενημερωμένοι για αυτό και να ξέρουμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε! Πάρα πολλοί άνθρωποι μεταφέρουν βακτήρια σταφυλόκοκκου, αλλά ποτέ δεν αναπτύσσουν λοιμώξεις από τον ιό. Αν βέβαια αναπτύξετε μια μόλυνση από σταφυλόκοκκο, πολύ πιθανό είναι αυτή να προέρχεται από βακτήρια που έχετε στο σώμα σας εδώ και αρκετό καιρό ή να το δέρμα σας να είναι πολύ ευαίσθητο και επιρρεπές στις μολύνσεις! Πρέπει να προσέχουμε όμως γιατί όταν κάποιος έχει σταφυλόκοκκο τα βακτήρια μπορούν επίσης να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο.

Πρέπει να προσέχουμε το πως καθαρίζουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο μας γιατί αν δεν το πλένουμε σωστά ο ιός παραμένει στην επιδερμίδα και σιγά σιγά πολλαπλασιάζεται και η μόλυνση χειροτερεύει!

Ο σταφυλόκοκκος, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποβεί θανατηφόρος για τον ασθενή αν τα βακτήρια αυτά εισβάλλουν βαθύτερα στο σώμα του και εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, τις αρθρώσεις, τα οστά, τους πνεύμονες και την καρδιά του. Επειδή τα βακτήρια σταφυλόκοκκου είναι τόσο ανθεκτικά, μπορούν να ζήσουν σε άψυχα αντικείμενα, όπως μαξιλαροθήκες και πετσέτες αρκετό καιρό για να μεταφέρει στο επόμενο πρόσωπο που τα αγγίζει.

Είναι πολύ σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι εκεί που εκδηλώνεται η ακμή στο σώμα δηλώνει και κάτι!

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά και αποστράγγιση της μολυσμένης περιοχής. Ωστόσο, ορισμένες λοιμώξεις σταφυλόκοκκου δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα κοινά αντιβιοτικά.

Σταφυλόκοκκος


Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε μολυνθεί από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου
Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να εκδηλωθεί με μια ποικιλία συμπτωμάτων που κυμαίνονται από μικρά προβλήματα του δέρματος μέχρι και ενδοκαρδίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς (ενδοκάρδιο). Ως εκ τούτου, τα σημάδια και τα συμπτώματα των λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με τη θέση (σημείο του σώματος) και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

  1. Λοιμώξεις του δέρματος.Οι λοιμώξεις του δέρματος που προκαλεί ο σταφυλόκοκκος περιλαμβάνουν:

Σπυράκια με πύον: Ο πιο κοινός τύπος της μόλυνσης στρεπτόκοκκου είναι τα σπυράκια με πύον που μπορεί να αναπτυχθούν σε ένα θύλακα τρίχας ή σε κάποιον σμηγματορροϊκό αδένα του δέρματος (οι αδένες που εκκρίνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας). Το δέρμα πάνω από τη μολυσμένη περιοχή γίνεται συνήθως κόκκινο και πρήζεται. Αυτά τα σπυράκια εμφανίζονται πιο συχνά κάτω από τα χέρια ή γύρω από τη βουβωνική χώρα ή στους γλουτούς.

Μολυσματικό κηρίο: Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική και, συχνά, επώδυνη λοίμωξη του δέρματος που μπορεί να προκληθεί μεταξύ άλλων και από βακτήρια σταφυλόκοκκου. Το μολυσματικό κηρίο εκδηλώνεται συνήθως με μεγάλες φουσκάλες που μπορεί να στάζουν υγρό και να δημιουργήσουν ένα σκούρο επικάλυμμα.

Κυτταρίτιδα: Η κυτταρίτιδα (λοίμωξη του στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος) προκαλεί ερυθρότητα και πρήξιμο στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι επίσης πιθανό να προκληθούν πληγές (έλκη), ή να σχηματιστούν στο δέρμα περιοχές του στάζουν. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις κνήμες και τα πόδια.

2. Τροφική δηλητηρίαση

Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου συντελούν μία από τις πιο κοινές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα, συνήθως μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Ωστόσο, εξαφανίζονται εξίσου γρήγορα, αφού σπανίως διαρκούν πάνω από μισή ημέρα.

Μια τέτοια μόλυνση συνήθως δεν προκαλεί πυρετό. Τα σημάδια και τα συμπτώματα που μπορείτε να περιμένετε με αυτό το είδος της λοίμωξης περιλαμβάνουν:

Ναυτία και έμετο
Διάρροια
Αφυδάτωση
Χαμηλή αρτηριακή πίεση

3. Βακτηριαιμία

Είναι μια ασθένεια που είναι γνωστή και ως δηλητηρίαση του αίματος. Η βακτηριαιμία συμβαίνει όταν ο σταφυλόκοκκος εισέλθει στο αίμα ενός ατόμου. Ο πυρετός και η χαμηλή πίεση του αίματος είναι τα πιο βασικά σημάδια της βακτηριαιμίας. Τα βακτήρια μπορεί να ταξιδέψουν σε περιοχές βαθιά μέσα στο σώμα σας και να προκαλέσουν λοιμώξεις που επηρεάζουν:

Εσωτερικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά ή οι πνεύμονες
Οστά και μυς

Χειρουργικά εμφυτευμένες συσκευές, όπως τεχνητές αρθρώσεις ή βηματοδότες καρδιάς

4. Σύνδρομο τοξικού σοκ

Είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της λοίμωξης που προκαλεί ο σταφυλόκοκκος. Προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από ορισμένα στελέχη βακτηρίων και εκδηλώνεται ξαφνικά και γρήγορα με:

Υψηλό πυρετό

Ναυτία και έμετο

Εξανθήματα στις παλάμες και τα πέλματα που μοιάζουν με ηλιακό έγκαυμα

Σύγχυση

Μυϊκούς πόνους

Διάρροια

Κοιλιακό άλγος

5. Σηπτική αρθρίτιδα

Η σηπτική αρθρίτιδα προκαλείται όταν βακτήρια σταφυλόκοκκου φτάνουν στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων, του αστραγάλου, του ισχίου, των καρπών, των αγκώνων, των ώμων και της σπονδυλικής στήλης. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της σηπτικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

Πρήξιμο στις αρθρώσεις

Έντονο πόνο στην προσβεβλημένη άρθρωση

Πυρετό

Δώσε βάση: Έτσι θα εξαφανιστούν τα σπυράκια στην πλάτη και στο στήθος!

Τώρα που ανοίγει ο καιρός και σιγά σιγά θα βγάλουμε τα μαγιό και τα μπλουζάκια προβληματιζόμαστε με την επιδερμίδα μας καθώς πολλές από μας έχουμε σπυράκια στην πλάτη και στο στήθος.

Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιον ειδικό προκειμένου να σου χορηγήσει μία σσε περίπτωση που τα έχεις πολύ καιρό και δε λένε να φύγουν. Αν είναι παροδικό το πρόβλημα τότε σας έχουμε τη λύση.

Μία σπιτική μάσκα θα σας σώσει και τα σπυράκια θα αποτελέσουν παρελθόν. Θα χρειαστείτε 5-7 χαπάκια ασπιρίνης, λίγο αποσταγμένο νερό και 1 κουταλιά της σούπας μέλι.

Σταφυλόκοκκος

Θα ρίξετε σε ένα μπολ την ασπιρίνη κι όσο νερό χρειάζεται για να γίνει πάστα. Στην συνέχεια προσθέστε μέλι, έτσι ώστε η μάσκα να μην προκαλέσει ξηρασία στο δέρμα σας, αντιθέτως να την ενυδατώσει.

Μετά πάρτε μία μικρή ποσότητα κι αλείψτε στα προβληματικά σημεία. Αφήστε τη μάσκα να δράσει για περίπου 10-15 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα. Αν παρόλα αυτά έχετε ακμή και στο πρόσωπο και στο σώμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το δερματολόγο σας.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και ομορφιάς στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share