Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τριχόπτωση- Έξι αιτίες για την εμφάνιση της!

Τα μαλλιά είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο βαρόμετρο για ό,τι συμβαίνει στο σώμα!

19 Μαρτίου 2019 08:48
Τριχόπτωση- Έξι αιτίες για την εμφάνιση της!

Μπορούν, να μας προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα άλλο σύμπτωμα νόσου.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει καθώς τα μαλλιά δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Έτσι, όταν χρειάζεται ο οργανισμός να διαλέξει ανάμεσα στην διατήρησή τους ή στην συντήρηση ενός ζωτικού οργάνου, επιλέγει να τα θυσιάσει.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και αρκετοί άντρες παρουσιάζουν απρόσμενη τριχόπτωση.

Σε ποιες αιτίες μπορεί να οφείλεται; Δείτε τις επικρατέστερες:

Φυσικά αφού διαβάσετε τι σας το προκαλέι, μπορείτε να δείτε Βάλε τέλος στην τριχόπτωση με απλά και εύκολα βήματα!

Ανεπάρκεια σιδήρου

Πρόκειται για τη συνηθέστερη αιτία. Αν χάνετε 40-120 τρίχες την ημέρα, είναι φυσιολογικό. Εάν χάνετε περισσότερο, πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα σας.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Πρόκειται για τη δεύτερη συχνότερη αιτία τριχόπτωσης. Χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη έμμηνο ρύση, αυξημένο σωματικό βάρος, ακμή και αυξημένη επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα που προκαλούν έντονη τριχοφυΐα στο σώμα και τριχόπτωση, η οποία αποκαλείται ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.

Γρήγορες δίαιτες

Τα πολύ αυστηρά προγράμματα που υπόσχονται ταχύτατη απώλεια βάρους και στερούνται πρωτεϊνών, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσουν την τριχόπτωση.

Υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός

Προκαλούν λέπτυνση των μαλλιών και να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Όταν ο θυρεοειδής ρυθμιστεί η τριχόπτωση αντιστρέφεται.

Έντονο στρες

Μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια απώλεια των μαλλιών, ενώ το χρόνιο στρες που οφείλεται σε κάποιο μεγάλο ψυχικό σοκ μπορεί να προκαλέσει μια ειδική μορφή τριχόπτωσης που λέγεται γυροειδής αλωπεκία.

Δερματολογικές παθήσεις

Βαριά σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, εκζέματα κ.λ.π. μπορεί να οδηγήσουν σε θραύση ή απώλεια των μαλλιών και αραίωσή τους. Με την αντιμετώπισή τους το πρόβλημα διορθώνεται.

Οι 7 τροφές που σταματούν την τριχόπτωση!

Aν χτενίζεσαι και παρατηρείς ότι η βούρτσα γεμίζει τριχούλες, αν κάθε φορά που λούζεσαι σου μένουν τουφίτσες στο χέρι, αν τα μαλλιά σου είναι αδύναμα και εύθραστα, τότε όλα τα παρακάτω σε αφορούν προσωπικά.

Η τριχόπτωση δεν καταλήγει μόνο σε εμφανή αραίωση. Το μαλλί σου μπορεί να χάνει τη δύναμή του και τελικά να πέφτει πιο εύκολα αν δεν τρως σωστά. Δεν είναι μόνο το άγχος και η έλλειψη ύπνου η πιο συνηθισμένες μη κλινικές αιτίες τρίχοπτωσης.

Σολομός


Ως πρωτεϊνική ίνα που είναι, η τρίχα απαιτεί επιπλέον πρωτεΐνη ώστε να παραμένει δυνατή. Ο σολομός είναι μια καλή πρωτεϊνική τροφή, με διπλό όφελος, αφού διαθέτει και Ω3 λιπαρά, τα οποία είναι επίσης ευεργετικά για το μαλλί σου και την παραγωγή κερατίνης.

Μέλι


Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια πάθηση με συμπτώματα όπως ο κνησμός και η απώλεια μαλλιών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το καλύτερο φυτικό γιατρικό για την πάθηση αυτή είναι μασάζ με μέλι και λίγο νερό. Το μέλι είναι πολυτιμο, κάτι ήξερε η Κλεοπάτρα προφανώς.

Ξηροί Καρποί/ Σπόροι


Καρυδάκια, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος και σουσάμι είναι σημαντικές πηγές Ω3 και Ω6 λιπαρών με αντιοξειδωτική δράση. Οι έρευνες αναφέρουν μείωση της τριχόπτωσης κατά 90% μέσα σε 6 μήνες.

Σπανάκι


Σίδηρος, βιταμίνη D2 και C είναι τα συνώνυμα του σπανακιού. Συνδύασέ το σε σαλάτα με βραστά αυγά και μανιτάρια για ακόμα μεγαλύτερη δράση κατά της τριχόπτωσης.

Στρείδια


Δεν είναι μόνο αφροδισιακά, συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση των μαλλιών σου χάρη στον ψευδάργυρο που διαθέτουν, όπως άλλωστε και τα καρύδια, το σπανάκι, τα αυγά, οι ηλιόσποροι, τα μπιζέλια, οι φύτρες σιταριού, η βρώμη και τα ρεβίθια.

Σπορέλαιο Κολοκύθας


Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε για 24 εβδομάδες σε άτομα με αλωπεκία, το λάδι που βγαίνει από τους σπόρους της κολοκύθας συμβάλλει μέχρι και 40% στην αύξηση των μαλλιών. Επίσης, το λάδι καρύδας και εκείνο του δεντρολίβανου έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην τρίχα μας. Προτίμησε τα προϊόντα που το περιλαμβάνουν στη σύστασή τους.

Φύκια


Πιο γερά μαλλιά, θεραπεία για τυχόν φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής και όπλο κατά της πιτυρίδας τα χόρτα της θάλασσας. Πρόσθεσέ τα στη σαλάτα σου λοιπόν.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share