Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ποιες είναι οι βλαβερές συνήθειες που καταστρέφουν τα μάτια μας;

Μήπως τις κάνετε και εσείς;

18 Μαρτίου 2019 15:54
Ποιες είναι οι βλαβερές συνήθειες που καταστρέφουν τα μάτια μας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν οι βλαβερές συνήθειες που έχουμε καταστρέφουν τα μάτια μας; Ποιες είναι αυτές οι βλαβερές συνήθειες που από μικρά παιδιά ακούγαμε τις μανάδες μας να μας κυνηγάνε! Για παράδειγμα η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό είναι να βρισκόμαστε μακρυά από την τηλεόραση!

Εδώ έρχεται η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας για να καταρρίψει την παραπάνω θεωρία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικά αποδεδειγμένο στοιχεί που να αποδεικνύει ότι η τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στα μάτια.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που κάνετε και που μπορούν να δημιουργήσουν λοιμώξεις ή τραυματισμούς στα μάτια σας. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε ποιες καθημερινές συνήθειες μπορούν να είναι επικίνδυνες για την όραση σας και τι πρέπει να κάνετε ώστε να μείνετε μακριά.

Κακή συνήθεια # 1: Τρίβετε τα μάτια σας

Ακόμα και αν αισθάνεστε έντονη φαγούρα στα μάτια σας, πρέπει να είστε προσεχτικοί στο πώς τα τρίβετε γιατί οι έντονες κινήσεις μπορεί να δημιουργήσουν ρήξη των αιμοφόρων αγγείων. Κάτι που δεν είναι ανησυχητικό αλλά σίγουρα δεν είναι ελκυστικό, αφού τα μάτια σας φαίνονται κόκκινα. Εκτός όμως από τη ρήξη η οποία δεν είναι επιβλαβής, μπορείτε επίσης να μεταφέρετε βακτήρια και ιούς από τα χέρια σας στα βλέφαρα σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων. Μια λύση είναι να τρίβετε γύρω από την περιοχή των ματιών.

Ποιοι είναι οι μύθοι που ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε για τα μάτια;

Κακή συνήθεια # 2: Δεν αλλάζετε όσο συχνά πρέπει τους φακούς επαφής

Με τον καιρό δημιουργούνται βακτήρια στους φακούς επαφής, τα οποία όσο περνάνε οι μέρες αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Έτσι όταν τους τοποθετείτε στα μάτια σας, τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια των φακών μπορεί να προκαλέσουν έλκος του κερατοειδούς, μια πληγή η οποία προκαλείται από μόλυνση και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, φαγούρα, ευαισθησία στο φως, και θολή όραση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με το πότε πρέπει να γίνεται η αντικατάσταση των φακών επαφής.

Κακή συνήθεια # 3: Όταν αγγίζετε τα μάτια σας πριν από το πλύσιμο των χεριών σας

Ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του σχεδόν 16 φορές την ώρα, σύμφωνα με μια μελέτη. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να έρθουν σε επαφή τα χέρια σας με τα μάτια σας και να μεταφερθούν βακτήρια ή ιοί. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων, προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας πριν πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.

Κακή συνήθεια # 4: Όταν τραβάτε τις βλεφαρίδες σας.

Μπορεί να σας ακούγετε περίεργο, όμως υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που τραβάνε τις βλεφαρίδες τους. Αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ερεθισμό και φαγούρα. Τι μπορείτε να κάνετε; Το τράβηγμα των βλεφαρίδων συνήθως προκαλείται από στρες και άγχος, οπότε αν συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ίσως σας βοηθήσει να το σταματήσετε.

Κακή συνήθεια # 5: Κολυμπάτε χωρίς γυαλιά

Τόσο το νερό της πισίνας όσο και το θαλασσινό μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς και βακτήρια, θέτοντας σε κίνδυνο τα μάτια σας. Για να είστε βέβαιοι ότι δεν θα είστε την επόμενη μέρα με κατακόκκινα μάτια, φροντίστε να φοράτε γυαλιά ή μάσκα κάθε φορά που κάνετε μπάνιο.

Επιστήμονες:Εφικτή η γρήγορη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μόνο με εξέταση των ματιών!

Έως σήμερα, η διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ συνιστά μια σοβαρή πρόκληση

καθώς ορισμένες μέθοδοι εγκεφαλικής απεικόνισης είναι ακριβές, ενώ η εξέταση του νωτιαίου μυελού ενέχει κινδύνους.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μια μη επεμβατική εξέταση των ματιών είναι δυνατό να διακρίνει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τα ίχνη της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού, εμφανίζουν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στουςασθενείς με την εν λόγω ανίατη νευροεκφυλιστική πάθηση.

Επιπλέον, οι ερευνητές του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ντιλράτζ Γκρεγκουάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Ophthalmology Retina" της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, δήλωσαν ότι η εξέταση μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στους ανθρώπους με σοβαρότερη άνοια λόγω Αλτσχάιμερ και σε εκείνους με απλώς ήπια γνωστική διαταραχή.

Έως σήμερα, η διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ συνιστά μια σοβαρή πρόκληση, καθώς ορισμένες μέθοδοι εγκεφαλικής απεικόνισης είναι ακριβές, ενώ η εξέταση του νωτιαίου μυελού ενέχει κινδύνους. Συχνά η νόσος διαγιγνώσκεται απλώς με τεστ μνήμης και με παρατήρηση των αλλαγών στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου, όμως τότε η νόσος έχει πια προχωρήσει στον εγκέφαλο. Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν νέους, γρήγορους και φθηνούς τρόπους για την ανίχνευση του Αλτσχάιμερ όσο το δυνατόν σε πιο πρώιμο στάδιο.


Η νέα μέθοδος βασίζεται στην αξιοποίηση της οπτικής τομογραφίας συνοχής-αγγειογραφίας (γνωστής και ως OCT-αγγειογραφίας), μιας μη επεμβατικής τεχνικής ακριβείας για την απεικόνιση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, που έχουν πλάτος μικρότερο και από το μισό μιας ανθρώπινης τρίχας. Επειδή ο αμφιβληστροειδής ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του εγκεφάλου, οι βλάβες στο μάτι μπορεί να αντικατοπτρίζουν εκείνες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, συνεπώς προσφέρουν ένα «παράθυρο» στην ύπαρξη Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους αμφιβληστροειδείς 39 ασθενών με Αλτσχάιμερ, 37 με ήπια γνωστική διαταραχή και 133 υγιών ανθρώπων. Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα των ασθενών με Αλτσχάιμερ εμφάνιζε διαφορές (πιο αραιό δίκτυο μικροσκοπικών αγγείων και λεπτότερο το ένα στρώμα του αμφιβληστροειδούς), σε σχέση τόσο με τη δεύτερη ομάδα (ήπια γνωστική διαταραχή), όσο και με την τρίτη (υγιείς).

Οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι στο μέλλον με την ίδια οφθαλμολογική εξέταση οι γιατροί θα μπορούν να γνωρίζουν την υγεία τόσο των ματιών, όσο και του εγκεφάλου, αλλά προς το παρόν κάτι είναι πρόωρο.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share