Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αλτσχάιμερ: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε - 10 μύθοι για την νόσο που τελικά δεν ισχύουν!

Εσείς τα γνωρίζατε;

18 Μαρτίου 2019 15:47
Αλτσχάιμερ: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε - 10 μύθοι για την νόσο που τελικά δεν ισχύουν!

Τι γνωρίζουμε για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ποια είναι τα συμπτώματά της και ποιοι οι μύθοι που τελικά καταρρίπτονται;

Πώς όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τη νόσο Αλτσχάιμερ είτε από την πλευρά του ανθρώπου που εμφανίζει την ασθένεια, είτε από τη θέση του φροντιστή ενός ατόμου με άνοια, είτε ως μέλη μιας κοινωνίας που επιδιώκει να εξασφαλίσει μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ας καταρρίψουμε 10 μύθους που τελικά δεν ισχύουν!

1. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι συνώνυμο της άνοιας.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άνοια είναι νόσος και την ταυτίζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στην πραγματικότητα, η άνοια είναι ένας περιγραφικός όρος που αναφέρεται σε μία σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζουν τα άτομα με παθήσεις που καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, όπως είναι οι διαταραχές στη μνήμη, την κρίση, το λόγο και τη συμπεριφορά. Αντίθετα, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία συγκεκριμένη ασθένεια, η οποία ευθύνεται για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις άνοιας.

2. Αν κάποιος ξεχνά, τότε είναι βέβαιο ότι έχει νόσο Αλτσχάιμερ.

Πράγματι, οι διαταραχές μνήμης, είναι ένα από τα πρώτα και ίσως το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της νόσου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος ξεχνά έχει Αλτσχάιμερ. Μία ήπια διαταραχή της μνήμης που δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα λειτουργικά προβλήματα μπορεί να αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διεργασίας της γήρανσης, ενώ σε νεότερους σε ηλικία ανθρώπους τα προβλήματα μνήμης συχνά προκύπτουν δευτερογενώς ως συνέπεια των υψηλών επιπέδων άγχους. Σε κάθε περίπτωση, μία επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να καθορίσει την αιτία των συμπτωμάτων.

3. Η νόσος Αλτσχάιμερ αφορά μόνο τους ηλικιωμένους.

Παρά το γεγονός ότι η νόσος Αλτσχάιμερ εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε άτομα άνω των 65 ετών, οι μελέτες δείχνουν ότι ένα 5% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο είναι ηλικίας 40 έως 60 ετών. Πρόκειται για τη λεγόμενη πρώιμης έναρξης νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία έχει σαφές κληρονομικό υπόβαθρο.

4. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι κληρονομική.

Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι κληρονομική. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η κληρονομική μονογονιδιακή μορφή της νόσου είναι αρκετά σπάνια και εμφανίζεται σε νεώτερες ηλικίες. Η σποραδική μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία αφορά στο 95% των περιπτώσεων, έχει πολύπλοκη αιτιολογία. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν γονίδια η παρουσία των οποίων σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ωστόσο η ύπαρξή τους δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά εμφάνιση της νόσου, αλλά αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσής της.

5. Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι θανατηφόρος.

Η φυσική πορεία της ασθένειας οδηγεί τελικά τους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ στο θάνατο. Η εκφύλιση του εγκεφάλου αρχικά περιορίζεται σε δομές που σχετίζονται με τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες γενικότερα. Στη συνέχεια όμως επεκτείνεται σταθερά σε ευρύτερες περιοχές του εγκεφάλου, επηρεάζοντας σταδιακά όλες τις λειτουργίες και τα συστήματα του σώματος.

6. Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή που να θεραπεύει ριζικά τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα φάρμακα που έχουμε στη διάθεσή μας ελέγχουν εν μέρει τα συμπτώματα της νόσου και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με νόσο Αλτσχάιμερ, δεν μπορούν όμως να σταματήσουν τη διαδικασία εκφύλισης του εγκεφάλου, η οποία ακολουθεί τη φυσική εξέλιξή της.

7. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ βασίζεται αποκλειστικά στη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε στη διάθεσή μας μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που ενισχύουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των φαρμάκων. Χάρη στην ευελιξία τους, προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε ατόμου και διαφοροποιούνται σε επίπεδο στόχων, μέσων και μορφής ανάλογα με το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκεται ο κάθε άνθρωπος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης / γνωστικής αποκατάστασης, η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η θεραπεία πρόκλησης ευχάριστων αναμνήσεων, η θεραπείες τέχνης, η φυσιοθεραπεία κ.α.

8. Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους.

Ορισμένοι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ αντιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον τους, ενώ άλλοι όχι. Αυτό εξαρτάται τόσο από το στάδιο της νόσου, όσο και από τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει το κάθε άτομο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στα προχωρημένα στάδια της νόσου που η ικανότητα αντίληψης και ερμηνείας των όσων διαδραματίζονται είναι περιορισμένη, οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ εξακολουθούν να προσλαμβάνουν τα συναισθήματα των αγαπημένων τους προσώπων και να επηρεάζονται από αυτά, γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους.

9. Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ δεν μπορούν να έχουν μία φυσιολογική ζωή.

Πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με νόσο Αλτσχάιμερ καταφέρνουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις προκλήσεις της πάθησής τους και να έχουν για πολλά χρόνια μία φυσιολογική ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση, η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και η αξιοποίηση της βοήθειας και της υποστήριξης που παρέχεται από τις υπάρχουσες υπηρεσίες, συμβάλλουν στη διατήρηση μίας ικανοποιητικής ποιότητας ζωής τόσο για τον άνθρωπο που νοσεί, όσο και για την οικογένειά του.

10. Δεν υπάρχει πρόληψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία ασθένεια πολυπαραγοντική. Αυτό σημαίνει ότι τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Και μπορεί για τους πρώτους να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι, γνωρίζουμε όμως ότι υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα να εμφανίσουμε τη νόσο ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε σημαντικά την εμφάνισή της. Η συστηματική σωματική και διανοητική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η φροντίδα της υγείας μας (τακτικός έλεγχος πίεσης, σακχάρου και χοληστερίνης, διακοπή του καπνίσματος, θεραπεία της κατάθλιψης) είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που έχουν αποδεδειγμένη προστατευτική δράση ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μήπως έχετε κονδυλώματα πρωκτού; Δείτε εδώ τα συμπτώματα!

Αντιμετωπίστε μόνοι σας τα δερματικά κονδυλώματα (μυρμηγκιές)!

Έχετε και εσείς δερματικά κονδυλώματα; Ή όπως την γνωρίζει ο κόσμος μυρμηγκιές; Σας βρήκαμε πως να αντιμετωπίσετε φυσικά τα δερματικά κονδυλώματα!

Αν έχετε βγάλει μυρμηγκιά, σημαίνει ότι πάσχετε από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος έχει εισχωρήσει στο δέρμα σας πιθανόν από κάποια μικρή αμυχή. Ο HPV είναι ένας γενικός όρος για πολλά στελέχη του ιού ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα. Ορισμένοι τύποι θηλωμάτων παρουσιάζονται άλλοτε μεμονωμένα, άλλοτε σε συστάδες. Σε γενικές γραμμές, εμφανίζονται ως ένα ανοιχτόχρωμο εξόγκωμα στο δέρμα με τραχιά επιφάνεια.

Τι μπορείτε να κάνετε

• Καλύψτε τη μυρμηγκιά με ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας. Κόψτε ένα κομμάτι που θα καλύπτει μόνο τη μυρμηγκιά και αφήστε το εκεί για 6 ημέρες. Όταν αφαιρέσετε την ταινία, βυθίστε την περιοχή σε νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια χάρτινη λίμα ή ελαφρόπετρα για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα. Αφήστε τη μυρμηγκιά ακάλυπτη κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύψτε τη ξανά το πρωί. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς.

• Αλέστε μερικές ταμπλέτες βιταμίνης C, ανακατέψτε τις με αρκετό νερό μέχρι να φτιάξετε μια αλοιφή και τρίψτε τη πάνω στη μυρμηγκιά. Καλύψτε το μέρος με έναν επίδεσμο ή ταινία. Επειδή οι ταμπλέτες είναι πολύ όξινες, βοηθούν να εξαφανιστεί η μυρμηγκιά ενώ ταυτόχρονα καταπολεμούν και τον ίδιο τον ιό.

• Σιγουρευτείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά τη μυρμηγκιά αφού την πλύνετε για να μειώσετε την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε κάποιον άλλο. Όταν είναι βρεγμένη, είναι πιο μεταδοτική.

• Μην ξύνετε ή τρίβετε τη μυρμηγκιά, διότι είναι πιθανό να μεταφέρετε τον ιό σε περίπτωση που ξύσετε άλλες περιοχές του δέρματος.

• Απλώστε φρέσκο λιωμένο σκόρδο απευθείας πάνω στη μυρμηγκιά και καλύψτε τη με έναν επίδεσμο. Οι καυστικές ιδιότητες του σκόρδου θα δημιουργήσουν φουσκάλα και η μυρμηγκιά θα πέσει σε μόλις μία εβδομάδα. Επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά, αποφεύγοντας την επαφή με το υγιές δέρμα γύρω της (θα σας βοηθήσει η επάλειψη της γύρω περιοχής με βαζελίνη).

• Πάρτε ένα επίθεμα ή ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με ξίδι και τυλίξτε το πάνω στη μυρμηγκιά με ελαστικό επίδεσμο για τουλάχιστον 1 ή 2 ώρες καθημερινά.

• Σπάστε το κοτσάνι μιας πικραλίδας και βάλτε μια μικρή ποσότητα από το χυμό του πάνω στη μυρμηγκιά. Επαναλάβετε την εφαρμογή καθημερινά. Ο χυμός θα διεγείρει το ανοσοποιητικό σας σύστημα προκειμένου να τη θεραπεύσει. Μην χρησιμοποιείτε πικραλίδες που έχουν ψεκαστεί προηγουμένως με ζιζανιοκτόνα.

• Αν μπορείτε να βρείτε ένα κομμάτι από φλοιό σημύδας, βρέξτε τον με νερό και τυλίξτε τον με την εσωτερική πλευρά του φλοιού πάνω στο δέρμα σας. Ο φλοιός περιέχει σαλικυλικά, τα οποία βρίσκονται σε πολλές φαρμακευτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της μυρμηγκιάς.

• Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα τσάι από σκόνη φλοιού σημύδας, την οποία μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη σκόνη φλοιού σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό για 10 λεπτά, αφήστε το να κρυώσει και εφαρμόστε το πάνω στη μυρμηγκιά με ένα πανί.

• Τυλίξτε πάνω στη μυρμηγκιά ένα κομμάτι μπανανόφλουδας με την εσωτερική της πλευρά προς το δέρμα πριν πάτε για ύπνο. Μια χημική ουσία που περιέχεται στη φλούδα μπορεί να τη διαλύσει σιγά σιγά. Δοκιμάστε να κάνετε το ίδιο με ένα κομμάτι φλούδας λεμονιού. Ένα έλαιο στη φλούδα φαίνεται ότι βοηθά στην αντιμετώπισή της.

• Η παπάγια περιέχει ένζυμα που απορροφούν τον νεκρό ιστό. Κάντε μικρές εγκοπές στην επιφάνεια μιας άγουρης παπάγιας, βγάλτε τον χυμό και αφήστε τον να πήξει. Ανακατέψτε τον παχύρρευστο χυμό με νερό κι απλώστε τον πρωί και βράδυ.

• Μια κοινή παραδοσιακή θεραπεία είναι να τρίψετε μια φρεσκοκομμένη φέτα ωμής πατάτας πάνω στη μυρμηγκιά.

• Λιώστε ένα φρέσκο φύλλο βασιλικού και τυλίξτε το πάνω στη μυρμηγκιά με αδιάβροχο χανσαπλάστ (ή κανονική κολλητική ταινία). Τα φύλλα βασιλικού περιέχουν ενώσεις που εξοντώνουν τον ιό. Επαναλάβετε τη διαδικασία με φρέσκο βασιλικό καθημερινά έως και μία εβδομάδα.

• Εφαρμόστε πολλές φορές την ημέρα βάμμα υδραστίδας. Το βότανο αυτό περιέχει ενώσεις που καταπολεμούν τα βακτήρια και τους ιούς.

• Τρίψτε καστορέλαιο πάνω στη μυρμηγκιά καθημερινά. Το έλαιο μπορεί να την εξαφανίσει διατηρώντας το σημείο εκείνο νωπό, έτσι ώστε τα κύτταρα του δέρματος να διαχωριστούν.

• Η βιταμίνη Ε θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μυρμηγκιάς. Μία φορά την ημέρα, τρυπήστε μια κάψουλα βιταμίνης Ε και επαλείψτε το περιεχόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή.

• Αν μπορέσετε να βρείτε ένα φυτό αλόης βέρα, κόψτε ένα φύλλο και πιέστε μερικές σταγόνες από το ζελέ πάνω στη μυρμηγκιά. Επαναλάβετε καθημερινά.

• Η μυρμηγκιά πελμάτων είναι επώδυνη κι εμφανίζεται στο κάτω μέρος των ποδιών. Είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες αν βρέχετε τα πόδια σας σε ζεστό νερό (από 43 οC ως 45 οC) για περίπου 15 λεπτά την ημέρα. Αυτή η θεραπεία δημοσιεύτηκε σε ιατρικό περιοδικό το 1960. Για επιπλέον θετικά αποτελέσματα, προσθέστε 1 μέρος ξύδι σε 4 μέρη ζεστού νερού.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share