Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κιρσοί: Συμπτώματα, συμβουλές, κίνδυνοι, χειρουργείο, θεραπεία (Εικόνες)

Σας αφορά!

18 Μαρτίου 2019 12:00
Κιρσοί: Συμπτώματα, συμβουλές, κίνδυνοι, χειρουργείο, θεραπεία (Εικόνες)

Πολλοί από εμάς ψάχνουμε για την υγεία μας θέματα στο ίντερνετ για να μας λυθούν οι απορίες! Οι κιρσοί είναι ένα από αυτά τα θέματα και εμείς σας βρήκαμε ποια είναι τα συμπτώματα, οι συμβουλές, οι κίνδυνοι, ότι αφορά το χειρουργείο καθώς και τη θεραπεία!

Τι είναι οι κιρσοί

Οι κιρσοί χαρακτηρίζονται από τη μόνιμη παθολογική διαστολή των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων, σε συνδυασμό με αλλοίωση του τοιχώματος τους. Όσον αφορά την αιμοδυναμική, υπάρχει μια βαλβιδική δυσλειτουργία η οποία μεταφράζεται σε παλινδρόμηση του αίματος στην όρθια στάση, το οποίο αντί να επιστρέφει πίσω στην καρδιά, λιμνάζει στις παθολογικές αυτές φλέβες.

Σε συνάρτηση με το μέγεθος τους διακρίνονται σε κιρσούς > 3mm, σε δικτυωτούς κιρσούς και σε ευρυαγγείες (τηλεαγγειεκτασίες).

Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση. Μετά από την ηλικία των 40 ετών, 50% του πληθυσμού εμφανίζει δικτυωτούς κιρσούς και/ή ευρυαγγείες και περίπου το 15% κιρσούς σοβαρής μορφής.

Άιτια

Ποιοί είναι οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των κιρσών
Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης των κιρσών είναι οι ακόλουθοι:

To γυναικείο φύλο. Οι κιρσοί αφορούν πιο συχνά τις γυναίκες από τους άνδρες.
Η κληρονομικότητα. Βρίσκουμε συχνά στο οικογενειακό ιστορικό κάποιο περιστατικό που παρουσίαζε κιρσούς.
Η εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει συμπίεση των λαγόνιων φλεβών από τη μήτρα και φλεβική υπερπίεση των κάτω άκρων, ευαισθησία του φλεβικού τοιχώματος οφειλόμενη στις ορμονικές μεταβολές και αύξηση του όγκου του αίματος.
Η ηλικία. Η συχνότητα των κιρσών αυξάνει με την ηλικία.
Η παρατεταμένη ορθοστασία, κυρίως λόγω επαγγέλματος.
Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών
Οι δικτυωτοί κιρσοί και οι ευρυαγγείες αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα και είναι συνήθως ασυμπτωματικοί.

Οι υπόλοιποι κιρσοί συνιστούν όχι μόνο αισθητικό πρόβλημα για τους ασθενείς αλλά συνδέονται με συμπτώματα και κλινική εικόνα μεταβλητής βαρύτητας. Δεν υπάρχει όμως πάντοτε συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της φλεβικής ανεπάρκειας και της κλινικής της εικόνας:

Αίσθηση πρηξίματος, βάρους στα πόδια
Αίσθηση φαγούρας και καύσου.
Μυϊκές κράμπες.
Πόνοι και οίδημα, που επιτείνονται από την ορθοστασία.
Ωχρά δερματίτιδα, έκζεμα, έλκος.
Τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά το τέλος της ημέρας και σε περιόδους ζέστης.

Δείτε ποια τρόφιμα είναι καρκίνος και δεν πρέπει να τρώμε γιατί επηρεάζουν την υγεία μας!

Κίνδυνοι

Οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την παρουσία των κιρσών
Απουσία θεραπείας οι κιρσοί χειροτερεύουν σε αριθμό και σε μέγεθος και μπορεί να ευθύνονται για επιπλοκέςμεταβλητής σοβαρότητας:

Επιπολής φλεβική θρόμβωση. Αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος στην περίπτωση των κιρσών εξαιτίας της φλεβικής στάσης. Γενικά πρόκειται για μια επιπλοκή που δεν είναι σοβαρή. Εντούτοις υπάρχουν περιγεγραμμένες περιπτώσεις προέκτασης στο εν τω βάθει δίκτυο (κίνδυνος εν τω βάθει θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής).
Αιμορραγία. Οι κιρσοί μπορούν να σπάσουν είτε αυθόρμητα είτε έπειτα από μικρό τραυματισμό. Η αιμορραγία ενδέχεται να είναι θεαματική αλλά είναι εύκολο να σταματήσει με συμπίεση και ανύψωση του κάτω άκρου.
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: οίδημα, ωχρά δερματίτιδα, έκζεμα, λευκή ατροφία, φλεβικό έλκος.

Διάγνωση

Απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση και την υπόδειξη της θεραπείας
Το υπερηχογράφημα-doppler (triplex) είναι η εξέταση επιλογής για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και για να κατευθυνθεί η θεραπεία. Συνδυάζει τον υπέρηχο που επιτρέπει τη μορφολογική μελέτη και το doppler που πραγματοποιεί την αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού δικτύου.

Είναι μια εξέταση αξιόπιστη, επαναλήψιμη και μη επεμβατική. Επιτρέπει την ακριβή περιγραφή των φλεβών των κάτω άκρων, την υλοποίηση μιας αυθεντικής χαρτογράφησης και την έρευνα φυσιοπαθολογικών ανωμαλιών.

θεραπεία

Ποιές είναι οι θεραπείες των κιρσών
Η συντηρητική θεραπεία στηρίζεται στην εφαρμογή κατάλληλης ελαστικής συμπίεσης σε συνδυασμό με ενδεχόμενη λήψη φλεβοτονικών φαρμάκων. Επιτρέπει να ανακουφιστεί η συμπτωματολογία αλλά όχι να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Οι κύριες επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας είναι οι εξής:

Η χειρουργική εκρίζωση της παθολογικής σαφηνούς φλέβας (τεχνική stripping).
Η αιμοδυναμική συντηρητική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας (τεχνική C.H.I.V.A.*).
Η επιλεκτική αφαίρεση των κιρσών υπό τοπική αναισθησία (τεχνική A.S.V.A.L.**).
Οι ελάχιστα-επεμβατικές ενδοαυλικές θεραπείες με ραδιοσυχνότητα (radiofrequency) ή laser, επιτρέπουν την ενδοαγγειακή εξάλειψη της μείζονος σαφηνούς φλέβας. Μπορούν να συνδυαστούν με φλεβεκτομές.
Η σκληροθεραπεία προορίζεται κυρίως για τη θεραπεία των ευρυαγγειών και των δικτυωτών κιρσών.

Χειρουργική θεραπεία ‘stripping par invagination’

Η χειρουργική αφαίρεση της παθολογικής σαφηνούς φλέβας με την τεχνική stripping, γίνεται με την πραγματοποίηση δύο μικρών τομών. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται υπό τοπική, περιοχική ή γενική αναισθησία και συνδυάζεται συνήθως με την εκρίζωση των υπολοίπων εμφανών κιρσών.

Το “stripping par invagination” συνίσταται στο να αποσύρει τη σαφηνή φλέβα με τη βοήθεια ενός ειδικού καθετήρα (stripper) αναστρέφοντάς την στο δικό της στόμιο και αυλό. Αυτή η τεχνική δίνει άριστα αποτελέσματα καθώς ο εγκολεασμός προκαλεί ελάχιστα τραύματα στους γειτονικούς ιστούς. Έτσι υπάρχουν λίγες μετεγχειρητικές εκχυμώσεις και καθόλου ερεθισμός στο σαφηνές νεύρο που είναι δίπλα στη φλέβα.

Ελάχιστα-επεμβατική ενδοαυλική θεραπεία με ραδιοσυχνότητα ή laser

Οι ελάχιστα-επεμβατικές θεραπείες με ραδιοσυχνότητα ή laser ενδοφλεβίως, επιτρέπουν την ενδοαγγειακή εξάλειψη της παθολογικής σαφηνούς φλέβας.

Οι δύο τεχνικές βασίζονται στην ίδια αρχή: ένας καθετήρας εισάγεται διαδερμικά μέσα στη φλέβα και απελευθερώνει ενέργεια η οποία προκαλεί τη θερμική καταστροφή και την ινώδη συστολή της φλέβας. Η θεραπευμένη σαφηνής φλέβα μειώνεται σταδιακά σε διάμετρο μέχρι την πλήρη απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Οι ενδοφλεβικές θεραπείες πραγματοποιούνται υπό τοπική αναισθησία και μπορούν να συνδυαστούν με αισθητικές φλεβεκτομές σε περίπτωση παρουσίας παράπλευρων κιρσών. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας τους επιτρέπει στους ασθενείς την σχεδόν άμεση επιστροφή τους στις επαγγελματικές τους ασχολίες και στα χόμπι τους.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Οι χειρουργικές ή ενδοαυλικές επεμβάσεις απαιτούν νοσηλεία μικρής διάρκειας. Οι ασθενείς βγαίνουν από το νοσοκομείο τη μέρα της επέμβασης ή την επομένη. Το βάδισμα επιτρέπεται αμέσως. Είναι αναγκαία η εφαρμογή μιας προσαρμοσμένης ελαστικής κάλτσας για δύο έως τρεις εβδομάδες. Η επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να ξεκινήσει 1 με 4 ημέρες μετά από την επέμβαση.

Είναι σημαντικό να ακολουθηθούνε μετεγχειρητικά ορισμένες συμβουλές:Ευρυαγγείες

Αποφύγετε την παρατεταμένη όρθια στάση χωρίς να κινήστε. Ευνοήστε μια δραστηριότητα όπως το τακτικό περπάτημα.

Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια και την έκθεση στη θερμότητα (π.χ. σάουνα).

Φορέστε ειδικές ελαστικές κάλτσες.

Οι καλύτερες θεραπείες για την εξάλειψη των ευρυαγγειών

Τα καλυτέρα αποτελέσματα για τη θεραπεία των ευρυαγγειών αποκτώνται από τοσυνδυασμό της μικροσκληροθεραπείας και του laser.

Η μικροσκληροθεραπεία συνίσταται στην έγχυση ενός ειδικού υγρού στις τηλεαγγειεκτασίες προκαλώντας έτσι την απόφραξη τους. Στη συνέχεια οι τηλεαγγειεκτασίες θα απορροφηθούν αργά από τον οργανισμό.

Το laser Nd:Yag 1064 nm μεταφέρει έντονη φωτεινή ενέργεια που απορροφάται από τις τηλεαγγειεκτασίες. Στη συνέχεια οι τηλεαγγειεκτασίες απορροφούνται από τον ίδιο τον οργανισμό.

Ο αριθμός των αναγκαίων συνεδριών εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των ευρυαγγειών. Γενικά η θεραπεία ξεκινάει με μερικές συνεδρίες μικροσκληροθεραπείας και συνεχίζεται από συνεδρίες laser.

Πηγή: nikosparaskevas.gr

Πως να καταλάβετε αν πάσχετε από διπολική διαταραχή και πώς να τη διαχειριστείτε…

Η διπολική διαταραχή είναι ένας τύπος διαταραχής της διάθεσης που επηρεάζει περίπου κάθε δύο στους 100 ανθρώπους και εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους αυξημένης διάθεσης ,γνωστών ως μανία. Αυτά τα μανιακά επεισόδια εναλλάσσονται σε μια καταθλιπτική διάθεση. Η διπολική διαταραχή έχει συχνά μια πρώιμη έναρξη. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν εσείς ή τα άτομα που σας ενδιαφέρουν μπορεί να έχετε διπολική διαταραχή. Κατανοήστε τα σημάδια ενός υπομανιακού επεισοδίου. Είναι μια ανώμαλη και επίμονα αυξημένη διάθεση που διαρκεί τέσσερις ημέρες. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ευερεθιστότητα και άλλα συμπτώματα. Tα συμπτώματα είναι τα εξής :

–Τα συναισθήματα του ενθουσιασμού.
–Ευερεθιστότητα.
–Φουσκωμένη αυτοεκτίμηση ή μεγαλοπρέπεια.
–Μειωμένη ανάγκη ύπνου.
–Ομιλία υπό πίεση (ομιλία που είναι γρήγορη και έντονη).

Πιο αναλυτικά…

1. Ψάξτε για δραστικές αλλαγές διάθεσης. Η διπολική διαταραχή είναι γνωστό ότι έχει ως αποτέλεσμα πολύ εμφανείς αλλαγές διάθεσης. Πόσο διαρκούν αυτές οι διαθέσεις και πόσο ισχυρές είναι αυτές εξαρτώνται από το πόσο ισχυρή είναι η διπολική διαταραχή. Εάν παρατηρήσετε ακραίες αλλαγές στη διάθεσή σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να ανακαλύψετε εάν μπορεί να έχετε διπολική διαταραχή.

2. Μια μανιακή κατάσταση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε εξαιρετικά χαρούμενος, κοινωνικός και πιθανώς ευερέθιστος. Παρουσιάζεται ακραία ευερεθιστότητα και ανυπομονησία με τους άλλους.

3. Ένα άτομο που βρίσκεται σε μια μανιακή κατάσταση θα είναι πιθανώς υπερυψωμένο, υπερβολικά σίγουρο και μπορεί να ξεκινήσει πολλά μεγάλα έργα με διάσπαρτο τρόπο.
Επίσης παρουσιάζεται μια απερίσκεπτη συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου, ένα άτομο μπορεί να κοιμάται με πολλούς ανθρώπους και να μην χρησιμοποιεί προστασία. Μπορεί να παίξει μεγάλα χρηματικά ποσά ή να προβεί σε επικίνδυνες επιχειρηματικές επενδύσεις. Ένα άτομο μπορεί επίσης να δαπανήσει χρήματα για μεγάλα, ακριβά αντικείμενα, να εγκαταλείψει μια δουλειά.

4. Από την άλλη μια καταθλιπτική κατάσταση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λυπημένοι, απελπισμένοι και να χάσετε το ενδιαφέρον σας για τα πράγματα που σας αρέσουν.

5. Να κοιμάστε περισσότερο από το κανονικό και να αισθάνεστε κουρασμένοι και υποτονικοί όλη την ώρα. Λαμβάνοντας βάρος και έχοντας αλλαγές στην όρεξη.Σημειώστε ότι η διπολική κατάθλιψη συχνά μοιάζει πολύ με τη Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή. Μόνο ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας μπορεί να διαφοροποιήσει τις δύο διαταραχές.

Πως να αντιμετωπίσετε τα άτομα με διπολική διαταραχή…

Δημιουργήστε κάποιες στρατηγικές για να μειώσετε τις επιπτώσεις σε σας και στους γύρω σας. Για όσους πλησιάζετε σε ένα διπολικό πρόσωπο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να οδηγήσετε τα κύματα τους όσο καλύτερα μπορείτε, ενώ συνεχίζετε με τη δική σας ζωή! Αν θέλουν να είναι μόνοι, ας είναι. Αντιμετωπίστε τους ως ενήλικες. Μην κατηγορείτε τη διαταραχή για όλα όσα κάνουν Εάν το άτομο με διπολική συμπεριφορά συμπεριφέρεται κατά τρόπο καταχρηστικό ή με άλλο τρόπο εκφοβισμό, τα αντιμετωπίζετε σαν να μην υπάρχει η διπολική διαταραχή. Ζητήστε τους να φύγουν, για παράδειγμα. Θα τους κάνετε μια χάρη καθώς μαθαίνουν από την ανατροφοδότηση από την απάντησή σας σε αυτά.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share