Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Θέλεις να αδυνατίσεις χωρίς να στερηθείς τίποτα; - Αυτές είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις!

Υγιεινές τροφές χωρίς θερμίδες!

18 Μαρτίου 2019 09:35
Θέλεις να αδυνατίσεις χωρίς να στερηθείς τίποτα; - Αυτές είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις!

Μήπως θέλεις να αδυνατίσεις κι εσύ εύκολα και γρήγορα χωρίς όμως να στερηθείς και να πεινάσεις; Εμείς σου βρήκαμε 20 τρόφιμα που δεν περιέχουν τόσες πολλές θερμίδες και άρα μπορείς να τα καταναλώσεις ελεύθερα!

Υγιεινές τροφές χωρίς θερμίδες για αδυνάτισμα και χάσιμο λίπους; Κι όμως αν αναρωτιέσαι υπάρχουν!

Η θεωρία των τροφίμων με μηδενικές θερμίδες είναι ότι το σώμα μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες μεταβολίζοντας τις τροφές, από τις θερμίδες που ήδη περιέχουν αυτές οι τροφές.

Αυτό λέγεται τροφική θερμογένεση και είναι ουσιαστικά η καύση θερμίδων πάνω από τα επίπεδα του βασικού μεταβολισμού.

Όταν καταναλώνουμε δηλαδή τροφές, ο οργανισμός μας έως και 6 ώρες περίπου μετά, αυξάνει τον μεταβολισμό του σώματος. Αυτό γίνεται ώστε να μπορέσει να πετύχει την πέψη αρχικά και στην συνέχεια την απορρόφηση και την αποθήκευση των τροφών.

Γι αυτό, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε όσες περισσότερες μπορούμε από τις συγκεκριμένες τροφές. Αυτές θα μας δώσουν πολύ ενέργεια και υγεία χωρίς θερμίδες.

Οι 20 τροφές χωρίς θερμίδες

1. Μήλα
Τα μήλα είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα στον πλανήτη.

Περιέχουν βιταμίνες C, Β, Ε, Κ και A, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχουν επίσης μια ουσία, την πηκτίνη, που οι έρευνες έδειξαν ότι μειώνει δραστικά την πείνα.

Τα μήλα είναι ιδανικά για σνακ μεταξύ του μεσημεριανού γεύματος και του βραδινού, γιατί θα μας κρατήσουν χορτάτους ενώ παράλληλα μας προσφέρουν ενέργεια.

Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, θωρακίζουν τον οργανισμό και αποτελούν ελιξίριο νεότητας.

Είναι μια πολύ σημαντική τροφή για αδυνάτισμα αφού μπορεί να μας προσφέρει -κυριολεκτικά- ένα γεύμα χωρίς θερμίδες.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 47

2. Μπρόκολο
Μια σούπερ τροφή με την ιδιότητα να καταπολεμά αρκετές ασθένειες και να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και νοσημάτων φθοράς.

Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη C, D, K, κάλιο, όπως επίσης ίνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και πρωτεΐνες. Ειδικά η λήψη βιταμίνης D είναι πολύ σημαντική, επειδή πάνω από το 75% των ανθρώπων έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Το μπρόκολο βοηθά στην μείωση οποιασδήποτε φλεγμονής, στην αντιμετώπιση του άγχους και στην αποτοξίνωση του σώματος. Όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια ουσία, την ισοθιοκινάτη, που είναι από τους πιο ισχυρούς αντικαρκινικούς παράγοντες.

Είναι προτιμότερο να το μαγειρεύεται στον ατμό για να μην χάνει πολύτιμες ουσίες και μπορεί να συνδυαστεί με πολύ μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 33

3. Σπαράγγια
Τα σπαράγγια μπορούμε να τα συνδυάσουμε με πάρα πολλές τροφές. Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε στο ατμό, ψητά και φυσικά να τα προσθέσουμε ωμά σε σαλάτες.

Έχουν αμέτρητες οφέλη για την υγεία μας και περιέχουν βιταμίνες Α, C, E, Κ, Β6, φυτικές ίνες, μέταλλα, φυλλικό οξύ, χαλκό, σίδηρο, και πρωτεΐνες.

Περιέχουν υψηλά επίπεδα αμινοξέων, τα οποία δρουν σαν διουρητικό και γι αυτό θεωρούνται αποτοξινωτική τροφή.

Είναι ιδανική τροφή για την επιτάχυνση του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού, ενώ βοηθούν στην εντερική υγεία.

Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό επιβραδύνοντας την διαδικασία της γήρανσης και την νοητική ευελιξία.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 27

4. Καρπούζι
Είναι ίσως το πιο αγαπημένο μας καλοκαιρινό φρούτο.

Ενυδατώνει τον οργανισμό όπως ένα ποτήρι νερό και έχει πολύ λίγες θερμίδες επιτρέποντας μας να το απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, C, Β6, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σελήνιο, φυλλικό οξύ και χαλκό.

Προλαμβάνει την καρδιακή προσβολή, βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες μειώνοντας την εμφάνιση του καρκίνου.

Προσέξτε βέβαια οι 2 ή 3 φέτες καρπούζι να μην μετατραπούν σε δωδεκάδα. Ένας στρατηγικός τρόπος για να φάτε καρπούζι είναι να το προτιμήσετε αντί για το δείπνο σας, για ένα άκρως υγιεινό βραδινό γεύμα.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 30

5. Αγγούρια
Ακόμη ένας διατροφικός θησαυρός χωρίς θερμίδες και μια νόστιμη θρεπτική δύναμη.

Περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τα ποσοστά καρκίνου και βιταμίνες A, B, C και E . Επειδή περιέχουν πολλές βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β5, Β7, Βιοτίνη) βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιπέδων στρες.

Επειδή τα αγγούρια αποτελούνται κυρίως από νερό (97%) και φυτικές ίνες, παρέχουν επίσης εξαιρετική υποστήριξη στην πεπτική υγεία του σώματος.

Είναι ιδανική τροφή για την αποβολή τοξινών από τον οργανισμό και βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι καταπληκτικά διουρητικά, βοηθούν στα πεπτικά προβλήματα, στο καρδιαγγειακό σύστημα και προστατεύουν ενάντια στις τοξίνες του περιβάλλοντος και των τροφίμων.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 13

6. Πορτοκάλια
Ας πούμε και για τα αγαπημένα μου πορτοκαλάκια!

Δεν θυμάμαι να έχει περάσει έστω και μια μέρα στα τελευταία περίπου 20 χρόνια, που να μην έχω φάει πορτοκάλι ή να μην ετοιμάσει κάποιο smoothie στο μπλέντερ.

Συνήθως προσθέτω και ένα γκρέιπφρουτ (έως δύο φρούτα το πολύ) και απολαμβάνω ένα υγιεινό smoothie.

Απίστευτη πηγή βιταμίνης C, ενώ είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο και νάτριο. Περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές δράσεις, όπως και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα πορτοκάλια προλαμβάνουν τον καρκίνο, μειώνουν την χοληστερίνη και την υψηλή πίεση και ανακουφίζουν σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.

Βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην απώλεια βάρους και καθυστερούν τα σημάδια γήρανσης.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 70

7. Γκρέιπφρουτ
Ακόμη μία εξαιρετική επιλογή χωρίς θερμίδες και ένα απόλυτα υγιές πρωινό.

Τα γκρέιπφρουτ σχετίζονται απόλυτα με την δίαιτα και την γρήγορη απώλεια κιλών. Έρευνες έδειξαν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση, έστω και ένα γκρέιπφρουτ, ζύγιζαν περίπου 10 κιλά λιγότερο από όσες δεν το προτιμούσαν.

Περιέχει κι αυτό μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, A και Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ και πηκτίνη που είναι ένας ισχυρότατος σύμμαχος κατά της αρτηριοσκλήρυνσης.

Το γκρέιπφρουτ βοηθά επίσης στην πρόληψη των κρυολογημάτων, προλαμβάνει την δημιουργία πέτρας στα νεφρά και καθαρίζει το συκώτι μας.

Προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη, μειώνει την χοληστερίνη και προστατεύει από την ουλίτιδα. Είναι ιδανικό για καύση του λίπους αφού ενεργοποιεί άμεσα τον μεταβολισμό.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 50

8. Σέλινο
Το μεγαλύτερο μέρος του σέλινου αποτελείται από νερό.

Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ όπως και βιταμίνες C, E, Α, Κ1, Κ2, σίδηρο, φυλλικό οξύ, φώσφορο, ίνες και ασβέστιο. Είναι εξαιρετικό διουρητικό, χωνευτικό, τονωτικό και αναζωογονητικό.

Χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης, της χοληστερίνης, σε παθήσεις της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, όπως επίσης σε ρευματικές παθήσεις.

Αναζωογονεί και αποτοξινώνει τον οργανισμό και μπορείτε να το συνδυάσετε σε χυμό με καρότο ή κάποια άλλη από τις παραπάνω τροφές.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 16

9. Ντομάτες

Από τις πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν, δίνοντας μας πολλαπλές επιλογές στην μαγειρική.

Με απίστευτη διατροφική δυναμική, οι ντομάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, Κ, Β6, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, κάλιο και φυλλικό οξύ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες λυκοπένιου το οποίο καταπολεμά τον καρκίνο και αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις. Οι ντομάτες βοηθούν στην αποτροπή του διαβήτη και του άσθματος, ενώ μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.

Επίσης, προστατεύουν το δέρμα μας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV, καταπολεμούν τα σημάδια της γήρανσης και δίνουν απαλή υφή στο δέρμα μας.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 35

10. Λάχανο
Δεν υπάρχει κανένας πιο απλός τρόπος να σας το πω… τρώτε όσο μπορείτε περισσότερο λάχανο!

Θεωρείται κι αυτό μία από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη. Ένας πολύ εύκολος τρόπος να το καταναλώνετε εκτός από σαλάτες, είναι σε χυμούς.

Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, Κ, C, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, φυτικές ίνες και θείο το οποίο δρα ενάντια στο λιπαρό δέρμα και την ακμή.

Επίσης περιέχει μια πρωτεΐνη, την κερατίνη, που είναι απαραίτητη όπως ξέρετε, για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια. Βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου, στην σωστή αρτηριακή πίεση και είναι κατά των πονοκεφάλων και του καρκίνου.

Είναι ιδανική επιλογή για δίαιτα και για απώλεια βάρους αφού έχει ελάχιστες θερμίδες και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 30

11. Καρότα
Τα καρότα είναι ακόμη μια πολύ υγιεινή επιλογή χωρίς θερμίδες.

Είναι γνωστό ότι προστατεύουν την όραση, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, βοηθούν την πέψη και διατηρούν υπό έλεγχο τις φυσικές φλεγμονές του σώματος.

Περιέχουν βιταμίνες Α, Β6, C, Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, διαιτητικές ίνες, ενώ είναι ένα φυσικό διουρητικό.

Τα καρότα μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σερβίρονται μαγειρεμένα σαν κύριο πιάτο, ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αυτόνομα σνακ. Είναι ένα απίστευτα ευπροσάρμοστο φαγητό χαμηλών θερμίδων!

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 42

12. Φρούτα του δάσους
Λέγοντας φρούτα του δάσους, αναφερόμαστε πάντα στο Blueberry, το Raspberry, το Cranberry, το Blackberry και το Φραγκοστάφυλο.

Τα φρούτα του δάσους είναι σπουδαίες πηγές βιταμινών C, A, Ε, φυτικών ινών, μαγγανίου, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, καταπολεμούν το στρες, μειώνουν την φθορά των κυττάρων του οργανισμού και διατηρούν σε καλή κατάσταση τις αρτηρίες της καρδιάς.

Είναι όλα τους μια βόμβα αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην απώλεια κιλών και στην αντιγήρανση.

Μπορούμε να τα καταναλώσουμε μόνα τους, συνοδεύοντας το γιαούρτι μας, σε μπάρες δημητριακών ή ετοιμάζοντας ένα λαχταριστό smoothie.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 35

13. Κολοκύθια
Είναι μια εξαιρετική τροφή χωρίς θερμίδες και ένα καταπληκτικό υποκατάστατο ζυμαρικών.

Πλούσια πηγή μαγνησίου, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και βιταμινών Α, Β, Κ, C, καλίου, φωσφόρου, χαλκού, και αντιοξειδωτικών. Όλα τους είναι συστατικά πολύ απαραίτητα για την διατροφή και την υγεία μας.

Τα κολοκυθάκια περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν πολλές μορφές καρκίνου.

Βοηθούν να διατηρείται χαμηλά η χοληστερίνη, διαθέτουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 33

14. Κουνουπίδι
Ακόμη ένα σημαντικό λαχανικό με παρόμοιες ιδιότητες και βιταμίνες με το μπρόκολο, είναι το κουνουπίδι.

Παρέχει στον οργανισμό μας πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη και είναι ακόμη μια πλούσια πηγή βιταμινών Κ και C. Περιέχει επίσης, 77% της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C (η μια μερίδα) και φυλλικό οξύ.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε αυτό το λαχανικό είναι να το φάτε ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό.

Είναι ένα υπέροχο γεύμα χαμηλών θερμίδων από τα τυπικά πράσινα λαχανικά και θα σας προσφέρει μια διαφορετική ποικιλία σε θρεπτικά συστατικά και οφέλη.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 30

15. Βερίκοκα
Η κατανάλωση αυτού του καλοκαιρινού φρούτου καταπραΰνει τα συμπτώματα αϋπνίας, φαρυγγίτιδας, πονοκεφάλων, δυσκοιλιότητας και εντερικών παθήσεων.

Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα υγιεινό smoothie με φρούτα (έως δύο) και λαχανικά για μέγιστη ωφέλεια.

Τα βερίκοκα περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, C, Κ, Β3, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Ρίχνουν τον πυρετό, βοηθούν σε περιπτώσεις αναιμίας, είναι ευεργετικά για την όραση και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και η περιεκτικότητα τους σε λυκοπένιο βοηθά στην προστασία του καρκίνου του προστάτη.

Η βιταμίνη Β12 που περιέχουν τα κουκούτσια του βερίκοκου έχει ανασταλτική δράση στα καρκινικά κύτταρα.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 51

16. Παντζάρια
Τι να πούμε για αυτή την επιπλέον βόμβα θρεπτικών συστατικών;

Τα παντζάρια θεωρούνται μια σούπερ τροφή και ένα φάρμακο της φύσης, σίγουρα όχι άδικα!

Περιέχουν βιταμίνες C, Α, Β1, Β2, Β6, φώσφορο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο. Το ένζυμο καταλάση που περιέχουν, είναι από τα πιο βασικά αντιοξειδωτικά ένζυμα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Τα παντζάρια βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης και αποτρέπουν την οστεοπόρωση και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, ενισχύουν την σωματική αντοχή σε αθλητές κατά 16%.

Μία πολύ καλή διατροφική επιλογή είναι ο συνδυασμός από χυμός παντζαριού με χυμό μήλου, μπρόκολου, λεμονιού και τσουκνίδας.
Θερμίδες ανά 100 γρ. = 36

17. Πράσο
Παρά το ότι δεν είναι συνήθως από τις βασικές μας επιλογές, το πράσο είναι μια καταπληκτική διατροφική επιλογή με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.

Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C, Ε, Κ, Β6, μαγγανίου, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, ψευδάργυρου, σεληνίου και αντιοξειδωτικών.

Η κατανάλωση τους έχει σχετιστεί με την μείωση εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Η ουσία κερκετίνη που περιέχουν τα πράσα βοηθά στην αναστολή καρκινικών όγκων.

Τα πράσα αναστέλλουν τον σχηματισμό θρόμβων, βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας και στην μείωση των αγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε βιολογικά πράσα για να κερδίσετε περισσότερα από την γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 61

18. Φασολάκια
Αν ο στόχος σας είναι επίπεδη κοιλιά…τότε πρέπει να εντάξετε οπωσδήποτε τα φασολάκια στην διατροφή σας.

Είναι πηγή βιταμινών Α, C, K, B, ασβεστίου, φωσφόρου, πρωτεϊνών, σεληνίου, καλίου, μαγγανίου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.

Υποστηρίζουν την μνήμη και το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ παράλληλα προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και από τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και του σακχάρου.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 24

19. Μανιτάρια
Τα αγαπημένα μου μανιτάρια αποτελούν μια πραγματική ασπίδα ζωής με σχεδόν θαυματουργές ιδιότητες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το θεωρούσαν ελιξίριο της αθανασίας.

Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, D, φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο και φυλλικό οξύ.

Τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να αποφεύγουμε ιώσεις και μολύνσεις και ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου. Βοηθούν στην διατήρηση της ελαστικότητας στις αρτηρίες και συμβάλουν στην σωστή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα για καρκίνο του προστάτη και των μαστών και βοηθούν να χάσουμε κιλά και πόντους.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 13
20. Μαρούλια
Ακόμη κι αν φάτε μεγάλες ποσότητες μαρουλιού δεν πρόκειται να προσθέσετε στην σιλουέτα σας καθόλου κιλά.

Τα μαρούλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, Κ, και C, όπως επίσης μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο και φυτικές ίνες

Είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, αφού βοηθά στον μεταβολισμό της χοληστερόλης και μπορεί να εμποδίσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, αναζωογονεί τα νεύρα του εγκεφάλου και κατευνάζει την ταχυπαλμία και το βήχα. Επιπλέον, βοηθά στην σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, στην αρτηριακή υπέρταση, στην δυσκοιλιότητα, στους ρευματισμούς και τα αρθριτικά.

Θερμίδες ανά 100 γρ. = 14

Και σίγουρα για να καταφέρεις να χάσεις τα κιλά που θες εύκολα και αποτελεσματικά πρέπει να κόψεις μαχαίρι τις τροφές αυτές που είναι «βόμβα» θερμίδων!

Τρόφιμα και καρκίνος - Τι δεν πρέπει να τρώμε;

Οι έρευνες που δημοσιεύονται καθημερινά μάς κάνουν όλους να αισθανόμαστε ευάλωτοι απέναντι στην ασθένεια .

Τι ισχύει από όσα ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά για τη σχέση συγκεκριμένων τροφίμων με τον καρκίνο; Την απάντηση δίνει η διατροφολόγος Τζέιν Κλάρκ η οποία γράφει στη Daily Mail για όλα αυτά που απασχολούν όλους μας.

Η ίδια τονίζει ότι όλα όσα βάζουμε στο σώμα μας έχουν επιδράσεις και πολλοί καρκίνοι, από του στομάχου ως του εντέρου, συνδέονται με τη διατροφή και την αύξηση του σωματικού βάρους. Τα δύο τρίτα των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν τρώγαμε, πίναμε και γενικότερα ζούσαμε πιο προσεκτικά.

Από την άλλη, η αύξηση του βάρους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου, όπως έδειξε πρόσφατη αμερικανική έρευνα. Μάλιστα, η αύξηση του σωματικού λίπους στη μέση αποδείχθηκε ότι αυξάνει, για τις γυναίκες, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στη μήτρα.

Από την άλλη πλευρά, η Μεσογειακή Διατροφή αποδείχθηκε πρόσφατα ότι μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού κατά 40%.

Ολα αυτά οδηγούν ξανά στο συμπέρασμα ότι όλα όσα τρώμε και πίνουμε -και όσα αποφεύγουμε- έχουν μεγάλη επίπτωση στην ευζωία μας και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τι όμως ισχύει από όλα όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει;

Η αλήθεια για τη σχέση δίαιτας-καρκίνου
Υπάρχουν πολλές «θαυματουργές» και «αντικαρκινικές δίαιτες» αλλά η συμβουλή της Κλαρκ είναι ότι δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε διατροφικά προγράμματα που αποκλείουν κατηγορίες τροφών.
Τέτοιες διατροφές όχι μόνο αυξάνουν το φόβο όλων μας για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου αλλά επιδεινώνουν τα αποτελέσματα της θεραπείας των ατόμων που ζουν με τη νόσο. Οι άνθρωποι καταλήγουν να υποσιτίζονται και αυτό έχει επιπτώσεις.

Παρακάτω παρουσιάζονται μύθοι και αλήθειες για τη σχέση συγκεκριμένων τροφίμων με την ανάπτυξη ή την καταπολέμηση μορφών καρκίνου

Μύθος: Το κρέας προκαλεί καρκίνο

Αλήθεια: Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος -μπέικον ζαμπόν κτλ.- συνδέονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Ωστόσο, η έρευνα αφορά κυρίως άτομα που ακολουθούν μια βαριά διατροφή με πολύ επεξεργασμένο κρέας περισσότερο και όχι άτομα που τρώνε καλής ποιότητας άπαχη μπριζόλα μια δυο φορές την εβδομάδα, κάτι το οποίο εφοδιάζει το σώμα με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται για την ανάπτυξή του (βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στο χτίσιμο υγιών οστών και στην έκκριση περισσότερων ενδορφινών).
Συνολικά, οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 50 γραμμ. επεξεργασμένου κρέας το την ημέρα (δύο φέτες ζαμπόν ή μία μπέικον) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 20%.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές είναι να καταναλώνεται μισό κιλό ή λιγότερο κόκκινο κρέας την εβδομάδα.

Μύθος: Το κρασί προστατεύει
Αλήθεια: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κρασί μπορεί να προστατεύουν ενάντια στον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί μόνο στα εργαστήρια.
Στην πραγματικότητα μελέτες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και ανάπτυξης καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος και του εντέρου. Επίσης, το αλκόολ παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται πάνω από δύο μερίδες ποτού την ημέρα και συνολικά 14 την εβδομάδα.

Μύθος: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν καρκίνο
Αλήθεια: Οι μελέτες δεν έχουν δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου, ωστόσο, μια άλλη έρευνα, που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ακόμη, δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών.
Για τον καρκίνο του μαστού τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα. Μια σύνδεση μεταξύ ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και γαλακτοκομικών προϊόντων έχει διαπιστωθεί, πιθανότατα λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν ή λόγω των περιβαλλοντικών τοξινών, ωστόσο, ξεκάθαρη σύνδεση δεν υπάρχει.
Μια άλλη θεωρία θέλει τα γαλακτοκομικά προϊόντα να προστατεύουν τις γυναίκες ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, ακριβώς λόγω του ασβεστίου που περιέχουν. Αλλά και εδώ απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Προς το παρόν η συμβουλή μου είναι να καταναλώνουμε καθημερινά γαλακτοκομικά, καθώς είναι καλή πηγή ασβεστίου. Μια τελευταία συμβουλή είναι ότι πρέπει, σε ποσοστό, να αντιστοιχούν έως, το πολύ, το 8% της καθημερινής μας διατροφής.

Μύθος: Η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο
Αλήθεια: Η ζάχαρη δεν κάνει τον καρκίνο, για όσους νοσούν, να μεγαλώνει γρηγορότερα. Ολα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένου και των καρκινικών, εξαρτώνται (ενεργειακά) από τη γλυκόζη, αλλά αυτό δεν τα κάνει και να μεγαλώνουν. Επίσης, από την άλλη, κόβοντας τη ζάχαρη δεν σταματάς την ανάπτυξή τους.

Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου -συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στο πάγκρεας, η οποία όμως ουσιαστικά συνδέεται με την αύξηση του βάρους και το διαβήτη.

Και τι πρέπει να τρώμε;
Φρούτα και λαχανικά

Ολοι έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές ότι η κατανάλωση άφθονων φρέσκων τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του στομάχου και των πνευμόνων. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων των ελευθέρων ριζών, των βλαβερών μορίων που συνδέονται με τον καρκίνο.

Μια ιδιαίτερα καλή επιλογή είναι τα παντζάρια. Το πλούσιο κόκκινο χρώμα τους οφείλεται σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη.
Επίσης καλή επιλογή είναι οι ντομάτες -όσο πιο κόκκινη η ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει. Αυτό το αντιοξειδωτικό βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη. Τα επίπεδα του λυκοπενίου αυξάνονται όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται.

Φυτικέ ίνες
Η κατανάλωση φυτικών ινών είναι σημαντική στην πρόληψη καρκίνων του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν, έτσι, τις τοξίνες στο σώμα οι οποίες μπορεί να προκαλούν αλλαγές στα κύτταρα.

Ο οργανισμός μας χρειάζεται τόσο διαλυτές φυτικές ίνες, που διασπώνται στο σώμα και οι οποίες βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, όσο και αδιάλυτες ίνες που περνούν μέσα από το σώμα αμετάβλητες και βρίσκονται μεσα δημητριακά.

Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 18 γραμμ. φυτικών ινών (μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης περιέχει περίπου 2 γραμμ., ένα μπολ μούσλι 4,5 γραμμ. και μια μπανάνα περίπου 4,2 γραμμ.).

Κουρκουμάς
Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπίστωσε ότι στις χώρες που οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότεροι κουρκουμά, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου είναι χαμηλότερα.

Η εξήγηση βρίσκεται, ίσως, στο ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τις αλλαγές των κυττάρων και μπορεί να σκοτώσει και τα καρκινικά κύτταρα. Η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή και έτσι απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν προστίθεται σε ένα γεύμα και όχι ως συμπλήρωμα διατροφής.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share