Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019

Βασανίζεστε με καούρες; Σας έχουμε πέντε λύσεις για να απαλλαγείτε!

Δώστε βάση!

14 Μαρτίου 2019 11:36
Βασανίζεστε με καούρες; Σας έχουμε πέντε λύσεις για να απαλλαγείτε!

Ένα μυϊκό δαχτυλίδι, ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ) χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι και υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργεί σαν μία «πύλη». Ο μυς χαλαρώνει όταν καταπίνετε ανοίγοντας και επιτρέποντας στο φαγητό που έρχεται από τον οισοφάγο να φτάσει στο στομάχι.

Όταν ο σφιγκτήρας συστέλλεται, η δίοδος κλείνει και έτσι οι τροφές και τα οξέα του στομάχου δεν μπορούν να επιστρέψουν στο οισοφάγο.

Στους ανθρώπους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ωστόσο, ο οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει όταν δεν θα έπρεπε ή καθίσταται αδύναμος και δεν κλείνει επαρκώς. Αυτό το πρόβλημα έχει σαν αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το πρόβλημα με τις καούρες;

Τροφές: Καφές, τσάι, κακάο, αναψυκτικά και άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη επηρεάζουν τη λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρας και διεγείρουν την παραγωγή γαστρικών οξέων. Τροφές όπως η μέντα και η σοκολάτα που συχνά σερβίρονται ως χωνευτικά μπορούν να επιδεινώσουν τα πράγματα χαλαρώνοντας τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. Τηγανιτές και λιπαρές τροφές προκαλούν επίσης καούρα. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αναφέρει πως το ίδιο αίσθημα είχαν και μετά την κατανάλωση κρεμμυδιού και σκόρδου ενώ μία άλλη ομάδα ανθρώπων είχαν προβλήματα με τις όξινες τροφές και τα παράγωγα της ντομάτας.

Αντιμετώπιση καούρας

Διατροφικά μοτίβα: Το πώς τρώτε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε. Παρακάμπτοντας το πρωινό ή το γεύμα και καταναλώνοντας ένα τεράστιο γεύμα στο τέλος της μέρας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στο στομάχι και να αυξήσει την πιθανότητα παλινδρόμησης. Επιπρόσθετα, επιλέγοντας να ξαπλώσετε σχεδόν αμέσως μετά το φαγητό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να ερεθίσει ολόκληρη τη γαστρεντερική λειτουργία. Ο καπνός αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό του στομάχου κάτι που προκαλεί την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου. Επιπλέον το κάπνισμα μπορεί επίσης να χαλαρώσει τον οισοφαφικό σφιγκτήρα.

Πλεονάζον βάρος: Το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος αυξάνει τις πιθανότητες γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Κάθε αύξηση βάρους αυξάνει παράλληλα και τον κίνδυνο συχνής εμφάνισης συμπτωμάτων όπως οι καούρες. Επιπρόσθετα τρώγοντας μεγαλύτερα γεύματα, το στομάχι διαστέλλεται επιτείνοντας την παλινδρόμηση του περιεχομένου του προς τον οισοφάγο μέσω του χαλαρού οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα ενδέχεται να ενισχύσουν την πρόκληση της καούρας. Τα αντισυλληπτικά χάπια ή οι ορμόνες που χορηγούνται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση περιέχουν προγεστερόνη και είναι γνωστοί υπαίτιοι. Η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορεί να ερεθίσουν τη στομαχική λειτουργία. Άλλα φάρμακα όπως η αλενδρονάτη, λαμβάνονται για να προστατέψουν από την οστεοπόρωση, μπορούν να ερεθίσουν τον οισοφάγο. Επιπλέον ορισμένα αντικαταθλιπτικά, βρογχοδιασταλτικά, ηρεμιστικά ή αποκλειστές διαύλων ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χαλαρώνοντας τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.

Αντιμετώπιση καούρας

Έχεις καούρες; Σου έχουμε τη λύση για να σταματήσουν!

Για να μην καταφύγετε σε κάποιο φάρμακο υπάρχει λύση και μάλιστα από την ίδια τη φύση.

Εσείς απλά θα χρειαστείτε:
χυμό από μισό λεμόνι
1 κουτ. της σούπας μέλι
¼ κουτ. του γλυκού τζίντζερ
¼ κουτ. του γλυκού πιπέρι καγιέν
¼ κουτ. του γλυκού μπαχάρι
200ml ζεστό νερό

Το λεμόνι θα συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.

Η προσθήκη των μπαχαρικών γίνεται για να βοηθήσει το λαιμό και το στομάχι να «στρώσουν», ενώ παράλληλα βοηθά και ανακουφίζει το έντερο από αέρια.Απολαύστε την απλή αλλά θαυματουργή αυτή λεμονάδα μετά το φαγητό, ή εντάξτε την στο πρωινό σας, για να «ξυπνήσετε» το σώμα σας με τον πιο υγιή και γευστικό τρόπο!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share