Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ποιες είναι οι παγίδες της νηστείας;

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι που κρύβει η νηστεία!

14 Μαρτίου 2019 10:08
Ποιες είναι οι παγίδες της νηστείας;

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν νηστεία είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε για λόγους σωστής διατροφής! Η αλήθεια είναι ότι η νηστεία αποτελεί έναν καλό λόγο για να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες!

Θετική επίδραση έχει η νηστεία τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να τονισθεί όμως ότι οι Έλληνες έχουν μια λανθασμένη άποψη ότι κατά την περίοδο της νηστείας μπορείς να χάσεις κιλά. Οι πολλοί υδατάνθρακες και οι τροφές όπως τα θαλασσινά, ο ταραμάς, οι ελιές, είναι πλούσια σε θερμίδες. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένας καλύτερος καταμερισμός των γευμάτων και έξυπνους συνδυασμούς τροφών. Μην ανησυχήσετε αν δείτε τη ζυγαριά να …τραβά την ανηφόρα. Τα νηστίσιμα γεύματα δεν δημιουργούν κορεσμό για πολλή ώρα, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί).

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική αφού η μη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών ισοδυναμεί με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών παρέχει στον οργανισμό μια αφθονία φυτικών ινών φυτοχημικών ουσιών και αντιοξειδωτικών.

Ένα πολύ σημαντικό όφελος για την υγεία μας κατά την διάρκεια της νηστείας είναι η αποτοξίνωση του οργανισμού. Η νηστεία ενισχύει τους μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μας επιτρέπουν να απαλλαγούμε από τις συσσωρευμένες τοξίνες, που επιβαρύνουν τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική μας υγεία.

Όσοι θέλουν να κάνουν νηστεία θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικό αν είναι έγκυες ή θηλάζουσες καθώς και παιδιά που έχουν αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Η νηστεία σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι απαγορευτική, απαιτείται όμως ο σχεδιασμός με τη βοήθεια διατροφολόγου ώστε να είναι πλήρης και ισορροπημένη.

Είναι σημαντικό να προσέξουμε όταν κάνουμε νηστεία (ποιες είναι οι παγίδες) :

Να ελέγχουμε την ποσότητα του ελαιόλαδου που χρησιμοποιούμε. Αρκούν 1-2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα. Να θυμόμαστε ότι 1 κουταλιά δίνει 135 θερμίδες.

Προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και λαδερά, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και προκαλούν ευκολότερο κορεσμό.

Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, διότι περιορίζουν τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, που μας κάνουν να πεινάμε γρηγορότερα.

Τρώμε μικρές ποσότητες χαλβά, γιατί δίνει αρκετές θερμίδες. Μία λεπτή φέτα (~60 γρ.) έχει περίπου 300 θερμίδες. Καλό είναι να αποφεύγουμε και τις προσμείξεις του με άλλα συστατικά, όπως η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί, που προσθέτουν επιπλέον θερμίδες.

Προτιμάμε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς από τους αλατισμένους.

Καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα (μαζί με τις ίνες τους) αντί να πίνουμε συσκευασμένους χυμούς, που έχουν πολλή ζάχαρη.

Την αύξηση της χοληστερίνης. Επειδή τα θαλασσινά είναι πλούσια σε χοληστερίνη, συστήνεται να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους. Το καλό είναι ότι δεν μας επιβαρύνουν πολύ, επειδή δεν συνοδεύονται από κορεσμένα λιπαρά.

Τα θαλασσινά, οι ελιές, το ψωμί και τα τουρσιά είναι πλούσια σε νάτριο (αλάτι), γι’ αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο από όλους και ειδικά από όσους υποφέρουν από υπέρταση. Για τις ελιές, που διατηρούνται σε άλμη, πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο καλά κι αν τις πλύνουμε, πάντα απορροφούν ορισμένη ποσότητα αλατιού. Επίσης, είναι σκόπιμο είναι να περιορίσουμε το αλάτι και κατά το μαγείρεμα.

Εάν θέλετε να γνωρίζετε ποιοι είναι οι σύμμαχοι σας στην νηστεία σας αναλύουμε παρακάτω:

Ασβέστιο: Οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας , πιτυρούχα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ασβέστιο υποκαθιστούν τα γαλακτοκομικά.

Πρωτεΐνη: Τα όσπρια ιδιαίτερα σε συνδυασμό με ρύζι, σουσάμι, ταχίνι,δημητριακά , θαλασσινά, μανιτάρια, πλιγούρι, φαγόπυρο, κεχρί και κινόα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη και σίδηρο υποκαθιστούν το κρέας και το ψάρι.

Σίδηρος: Τα κρεμμύδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η σόγια, το σπανάκι, οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το ψωμί, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Χρήσιμη Συμβουλή! Για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου από αυτές τις τροφές καταναλώστε τις σε συνδυασμό με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως ντομάτες, ακτινίδια, πορτοκάλια, γκρέιπ –φρουτ, λεμόνια.

Είναι σημαντικό όμως να μην ψάχνετε κάθε μέρα και να αγωνιάτε ποιο θα είναι το γεύμα της ημέρας τώρα που είναι νηστεία! Θα σας προτείνουμε μερικά νηστίσιμα γεύματα για εσάς και την οικογένειά σας:

1)Σπανακόρυζο

2)Αγκινάρες μαγειρεμένες και ελιές και μια φέτα ψωμί σικάλεως

3)Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα με: κρεμμύδι- μαϊντανό- αλάτι – πιπέρι- 1 κουταλιά ελαιόλαδο – 1 ντομάτα μικρή- μισό φλιτζάνι πράσινη πιπεριά- ελιές και μια φέτα ψωμί σικάλεως και 1 μανταρίνι

4)Λαχανόρυζο

5)Ψάρι και χόρτα βραστά με μπρόκολο και κουνουπίδι

6)Μακαρονάκι κοφτό και χταπόδι

7)Σουπιές με σπανάκι

Μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμα:

Σουπιά με μπρόκολο

Τονοσαλάτα

Μαρίδα με χόρτα (αντίδια- ραδίκια)

Φασολάδα 1 φλιτζάνι με μισό φλιτζάνι σέλινο και μισό φλιτζάνι κρεμμυδάκι και μια κουταλιά ελαιόλαδο και 1 φέτα ψωμί σικάλεως

Μπακαλιάρος φούρνου με 1 πατάτα και χορταρικά

Ταραμοκεφτέδες

Γεμιστά κολοκυθάκια με ρύζι

Μπριάμ ( με 2 μικρές πατάτες – κρεμμυδάκι – σπανάκι – 1 πράσο – 3 καρότα μικρά – μαϊντανό και 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Σούπα λαχανικών από: καρότο – ασπρολάχανο – λαχανάκια Βρυξελλών – κολοκυθάκια και 1 φέτα ψωμί σικάλεως

Γαρίδες ψητές με λαχανάκια Βρυξελλών

Καραβίδες ψητές με λαχανάκια Βρυξελλών

Χταπόδι ψητό με λαχανάκια Βρυξελλών

Γεμιστές κόκκινες πιπεριές ( 2 μεγάλες)

Γλώσσα ψητή και κουνουπίδι βραστό ή μπρόκολο ή λαχανίδα ή ραδίκια

Πέρκα ψητή και κουνουπίδι βραστό ή μπρόκολο ή λαχανίδα ή ραδίκια

Σαρδέλα ή γαύρος και 3 πιπεριές Φλωρίνης

Τσιπούρα ψητή και σαλάτα λάχανο – καρότο

Ριζότο με αρακά και καρότα ή μαρούλι καρότο

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτη φάβα με καλαμαράκια ψητά!

Είπαμε να παντρέψουμε την αφράτη τη φάβα μας, αλλά όχι με ότι κι ότι…

Με τρυφερά καλαμαράκια έγινε η παντρειά και πέτυχε. Της δώσαμε και προίκα κρεμμύδια τσιγαριαστά κι όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

Υλικά

2 φλιτζάνια φάβα
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
8 καλαμαράκια μέτρια, καθαρισμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
2-3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κόκκινα μεγάλα, σε ροδέλες
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
λίγα φυλλαράκια ρίγανη φρέσκια
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ξεπλένετε τη φάβα σε σουρωτήρι και την αφήνετε να στραγγίξει.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίχνετε τη φάβα και την ανακατεύετε καλά να πάει το λάδι παντού.

Προσθέτετε στην κατσαρόλα όσο ζεστό νερό χρειάζεται ώστε να καλύπτεται κατά 4εκ. περίπου και τη σκεπάζετε με καπάκι όταν πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τη φάβα για 1 ώρα περίπου μέχρι να λιώσει εντελώς.

Όταν χυλώσει την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ξίδι από κόκκινο κρασί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνετε έτσι για 1-2 ώρες για να σφίξει η φάβα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και τοποθετείτε τα καλαμαράκια σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Τα λαδώνετε και τα πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα ψήνετε για 15 λεπτά περίπου.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τις ροδέλες των κρεμμυδιών μέχρι να γυαλίσουν για 3-4 λεπτά και μετά ρίχνετε το βαλσαμικό ξίδι. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά ακόμη να μαλακώσουν.

Μοιράζετε τη φάβα σε τέσσερα πιάτα και την απλώνετε με τη ράχη ενός κουταλιού. Μοιράζετε από πάνω της πρώτα τα κρεμμύδια και μετά από δύο καλαμαράκια. Γαρνίρετε τα πιάτα με κλαράκια φρέσκιας ρίγανης και σερβίρετε αμέσως.

Tips
Μην σας τρομάζει ο λιγοστός χρόνος που ψήνουμε τα καλαμάρια. Τα καλαμάρια θέλουν ή λίγο ψήσιμο ή πολύ για να βγουν μαλακά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share