Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Πώς μπορεί μια τούρτα γενεθλίων να γίνει επικίνδυνη;

Μεγάλη προσοχή!

2 Μαρτίου 2019 15:05
Πώς μπορεί μια τούρτα γενεθλίων να γίνει επικίνδυνη;

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα κομμάτι φρέσκιας, λαχταριστής, πεντανόστιμης τούρτας με σοκολάτα στο εσωτερικό, γλάσο βανίλιας στο εξωτερικό και ντεκόρ από φράουλες. Και αφού σου ανοίξαμε την όρεξη, καιρός να χαλάσουμε τη φαντασίωσή σου αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το σβήσιμο των κεριών από τον εορταζόμενο δεν σκορπάει μόνο τη χαρά στους φίλους και τους συγγενείς, αλλά και τα βακτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου Κλέμσον της Νότιας Καρολίνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Research, ύστερα από το σβήσιμο των κεριών τα βακτήρια της τούρτας αυξάνονται κατά 1,400%. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η αύξηση αγγίζει τις τάξεις του 12,000%, τονίζοντας την πιθανότητα, κάποια άτομα να μεταφέρουν περισσότερα βακτήρια από άλλα. Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες έφτιαξαν μερικές ψεύτικες τούρτες και έβαλαν επάνω τους κεριά, μιμούμενοι ένα κοινό πάρτι γενεθλίων. Στη συνέχεια, είπαν σε εθελοντές συμμετέχοντες που μόλις είχαν φάει πίτσα, δηλαδή ένα συνηθισμένο γεύμα σε τέτοια περίσταση, να φυσήξουν τα κεράκια σε μερικές από τις τούρτες. Ύστερα από το πείραμα αυτό, διαπίστωσαν ότι σε εκείνες που οι εθελοντές φύσηξαν τα κεράκια υπήρχαν μαζικά περισσότερα βακτήρια σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Τα καλά νέα βέβαια είναι ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια συνήθως δεν είναι επιβλαβή. «Στην πραγματικότητα, αν το κάνατε αυτό ακόμα 100.000 φορές, τότε η πιθανότητα να αρρωστήσετε θα ήταν και πάλι πολύ μικρή», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης, Paul Dawson. Όπως και να έχει όμως είναι λίγο αηδία αν το καλοσκεφτείς…

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share