Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Η πραγματικότητα τα ανατρέπει όλα! - 5 μύθοι για την υγεία των ματιών!

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε!

26 Φεβρουαρίου 2019 09:40
Η πραγματικότητα τα ανατρέπει όλα! - 5 μύθοι για την υγεία των ματιών!

Ποια από τις πέντε αισθήσεις σας φοβάστε περισσότερο να χάσετε;

Εάν αποτελείτε μέρος της πλειοψηφίας, η απάντησή σας είναι η ικανότητα να βλέπετε.

Επειδή η όρασή μας είναι τόσο πολύτιμη, δεν είναι περίεργο ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι για την υγεία των ματιών μας. Τι μπορεί να βλάψει τα μάτια μας και τι μπορεί να τα προστατεύσει;

Μύθος: Οι ασκήσεις για τα μάτια βοηθούν να μη χρειαστείτε γυαλιά.
Πραγματικότητα: Οι ασκήσεις για τα μάτια δε θα βελτιώσουν αλλά ούτε και θα διατηρήσουν το επίπεδο της όρασής σας. Επίσης, δεν θα βελτιώσουν την υγεία σας και δε θα μειώσουν την ανάγκη σας για γυαλιά. Η όραση εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως το σχήμα του βολβού του ματιού και οι ιστοί των ματιών, κανείς εκ των οποίων δε μπορεί να μεταβληθεί μέσω ασκήσεων για τα μάτια.

Μύθος: Η ανάγνωση σε χαμηλό φως επιδεινώνει την όρασή σας.
Πραγματικότητα: Ο χαμηλός φωτισμός δεν θα προκαλέσει βλάβη στην όραση ή την υγεία των ματιών σας. Απλώς, τα μάτια σας θα κουραστούν πιο γρήγορα. Το καλύτερο σημείο για να τοποθετήσετε ένα φως είναι εκεί που φωτίζει απευθείας προς το σημείο ανάγνωσης κι όχι πάνω από τον ώμο σας. Ένα φωτιστικό γραφείου που είναι στραμμένο απευθείας στο σημείο ανάγνωσης είναι ιδανικό.

Μύθος: Τα καρότα είναι το καλύτερο τρόφιμο για τα μάτια.
Πραγματικότητα: Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α και αποτελούν πράγματι ωφέλιμο τρόφιμο για την υγεία των ματιών. Όμως, τα φρέσκα φρούτα και τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές βιταμίνες η C και η E, είναι ακόμα καλύτερα για τα μάτια σας. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν, επίσης, να φανούν χρήσιμα για την προστασία απέναντι σε παθήσεις όπως ο καταρράκτης και η – σχετιζόμενη με την ηλικία – εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μην περιμένετε, όμως, να αποτρέψουν ή να διορθώσουν βασικά προβλήματα όρασης, όπως η μυωπία και η πρεσβυωπία.

Μύθος: Είναι καλύτερα να μην φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής όλη την ώρα. Ένα μικρό διάλειμμα από τη χρήσης τους επιτρέπει στα μάτια σας να ξεκουραστούν.
Πραγματικότητα: Αν χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής για να βλέπετε ή να διαβάζετε, καλό είναι να τα χρησιμοποιείτε. Το να μην φοράτε τα γυαλιά σας θα αυξήσει την ένταση στα μάτια σας και θα τα κουράσετε. Σίγουρα, όμως, το να μην φοράτε συνέχεια τα γυαλιά δε θα χειροτερέψει την όρασή σας, ούτε θα οδηγήσει σε κάποια οφθαλμολογική πάθηση.

Μύθος: Είναι κακό να κοιτάτε όλη μέρα μια οθόνη.
Πραγματικότητα: Η χρήση του υπολογιστή δεν καταστρέφει την υγεία των ματιών. Αυτό που αληθεύει είναι ότι, αν κάθεστε όλη μέρα μπροστά από μια οθόνη, μπορεί να συμβάλλει στην καταπόνηση των ματιών. Οι άνθρωποι που κοιτάζουν μια οθόνη υπολογιστή συνεχώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τείνουν να μην ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους τόσο συχνά όσο οι υπόλοιποι, πράγμα το οποίο μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται τα μάτια τους στεγνά και κουρασμένα. Για να αποτρέψετε την οποιαδήποτε βλάβη, προσαρμόστε τον φωτισμό ώστε να μην δημιουργείται έντονη αντανάκλαση φωτός από την οθόνη, να ξεκουράζετε τα μάτια σας κάθε 20 λεπτά και να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να ανοιγοκλείνετε τακτικά τα μάτια σας ώστε να παραμένουν ενυδατωμένα.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share