Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Υποθυρεοειδισμός: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε!

Επτά σημάδια που υποδεικνύουν υποθυρεοειδισμό!

25 Φεβρουαρίου 2019 14:33
Υποθυρεοειδισμός: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε!

Επτά σημάδια που υποδεικνύουν υποθυρεοειδισμό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε, πολύ περισσότερο οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας!


Αρκετοί άνθρωποι μετά την ηλικία των 60 ετών βιώνουν κάποια κλασικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού που παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ άλλοι παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα που είναι συχνότερα στους νεότερους σε ηλικία ανθρώπους. Ακόμα, άλλοι παρουσιάζουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού που δεν είναι καθόλου τυπικά, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη τη διάγνωση της ασθένειας. Οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια και συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύει υποθυρεοειδισμό σε ένα ηλικιωμένο άτομο και θα πρέπει να ελεγχθεί διεξοδικά από ειδικό.

Ανεξήγητα υψηλή χοληστερόλη.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι μερικές φορές η μόνη ένδειξη ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς σε ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας. Το πρόβλημα μπορεί να διαγνωστεί ως διαταραχή της χοληστερόλης παρά ως υποθυρεοειδισμός. Επειδή, λοιπόν, πρόκειται για ένα σημάδι που μπορεί να υπάρχει γενικότερα και ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα υγείας, οι μετρήσεις υψηλής χοληστερόλης καλό θα ήταν να συνδυάζονται με την εξέταση του θυρεοειδούς.

Καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο μειωμένος όγκος αίματος, οι ασθενέστερες συσπάσεις του καρδιακού μυός και ο βραδύτερος καρδιακός ρυθμός – που προκαλούνται από χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών – μπορούν να συμβάλουν στην καρδιακή ανεπάρκεια, μια σοβαρή κατάσταση που παρουσιάζεται όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Η μη αποτελεσματική παροχή αίματος προκαλεί επίσης συγκέντρωσή του στις φλέβες που επιστρέφουν στην καρδιά και πιο συγκεκριμένα, σε εκείνες που περνούν από τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα αυτοί να γεμίζουν υγρό. Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν δύσπνοια, πρήξιμο στους αστραγάλους, αδυναμία και κόπωση.

Αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου.

Ένα ηλικιωμένο άτομο που πάσχει από υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα επειδή τα κόπρανα κινούνται πιο αργά μέσα στο έντερο. Ένα λιγότερο συνηθισμένο σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού είναι οι συχνές κρίσεις διάρροιας – ένα πρόβλημα που στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέεται με τον υπερθυρεοειδισμό. Μερικοί άνθρωποι με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto έχουν επίσης κοιλιοκάκη, μια άλλη αυτοάνοση κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Πόνος στις αρθρώσεις ή στους μύες.

Ο διάχυτος πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα κλασικό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι και το μόνο σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού σε ένα ηλικιωμένο άτομο. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν γενικούς μυϊκούς πόνους, ιδιαίτερα σε μεγάλες ομάδες μυών όπως αυτές των ποδιών.

Ψυχιατρικά προβλήματα.

Η κλινική κατάθλιψη, ένα κοινό σύμπτωμα σε νεαρά άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, μπορεί επίσης να επηρεάσει τους ηλικιωμένους με αυτή την πάθηση. Η διαφορά είναι ότι στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Ορισμένοι ηλικιωμένοι αναπτύσσουν επίσης ψύχωση με παραληρητική συμπεριφορά ή ψευδαισθήσεις.

Άνοια.

Η απώλεια μνήμης που συχνά, αλλά όχι πάντα, συνοδεύεται από κατάθλιψη ή ψύχωση μπορεί επίσης να είναι το μοναδικό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Εάν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο διαγνώσθηκε με άνοια, βεβαιωθείτε ότι στη διάγνωση συμπεριλήφθηκε και μια εξέταση θυρεοειδούς.

Προβλήματα στην ισορροπία.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες στην παρεγκεφαλίδα (μια δομή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο και τον συντονισμό της κίνησης). Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο περπάτημα στους ηλικιωμένους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share