Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πώς η τηλεόραση επηρεάζει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ποιες ηλικίες είναι πιο ευάλωτες σε αυτόν

12 Φεβρουαρίου 2019 11:29
Πώς η τηλεόραση επηρεάζει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Όσοι από εσάς βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών, όπως αποκάλυψε μια νέα μελέτη.
Το JNCI Cancer Spectrum δημοσίευσε την έρευνα η οποία δίχνει πως ύπαρχει μια σύνδεση μεταξύ των πολλών ωρών καθιστικής ζωής με τη τηλεόραση και την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου

Ενώ μέχρι πρόσφατα ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν μια ασθένεια που προσέγγιζε κυρίως ηλικιωμένους,στις μέρες μας κάνει την εμφάνισή του όλο και σε πιο μικρές ηλικίες. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στις αυξανόμενες πρωτοβουλίες για προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, παρόλα αυτά όμως, λίγοι παραμένουν οι αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στους νέους.

Η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρει πως εξέτασε το χρόνο που περνά κανείς καθισμένος μπροστά από την τηλεόραση, αλλά και άλλες καθιστικές συμπεριφορές, σε ένα μεγάλο ποσοστό που είχαν περιληφθεί στη δεύτερη μελέτη του Nurses’ Health. Με αυτό το τρόπο έγινε γνωστό ότι από τις 118 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία που διαγνώστηκαν κατά τις δύο δεκαετίες παρακολούθησης, περισσότερες από μία ώρες καθημερινής παρακολούθησης τηλεόρασης συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου κατά 12% σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες που περνούσαν λιγότερο χρόνο μπροστά από τη μικρή οθόνη.

Αίσθηση κάνουν τα αποτελέσματα για εκείνους που παρακολουθούσαν τηλεόραση για πάνω από δύο ώρες την ημέρα,με ποσοστό κινδύνου να φτάνει το 70%.

«Η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και τα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από την έγκαιρη διάγνωση», δήλωσε ο Yin Cao, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και συγγραφέας της μελέτης. «Το γεγονός ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος και τη σωματική άσκηση υποδηλώνει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να είναι ένας εντελώς διαφορετικός παράγοντας κινδύνου για το καρκίνο του παχέος εντέρου».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία έχει δυνητικά διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με εκείνον που εμφανίζεται στους γηραιότερους και είναι συνήθως πιο επιθετικός. Επίσης, διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο σε σύγκριση με αυτό των ηλικιωμένων ασθενών, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά το προσδόκιμο ζωής νέων ανθρώπων.

Πηγή:ygeiamou.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share