Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Από τη ζάχαρη ξεκινούν όλα τα προβλήματα υγείας! Πως ξυπνάει ο καρκίνος;

Η ζάχαρη δημιουργεί προβλήματα!

10 Φεβρουαρίου 2019 17:20
Από τη ζάχαρη ξεκινούν όλα τα προβλήματα υγείας! Πως ξυπνάει ο καρκίνος;

Η ζάχαρη είναι ένας υδατάνθρακας με συγκεκριμένες σωματικές, μεταβολικές και ορμονικές επιδράσεις στον άνθρωπο.

Η ζάχαρη μαζί με άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Στη συνέχεια απελευθερώνεται ινσουλίνη, που μεταφέρει τις ουσίες στα κύτταρα των ιστών του σώματος, για να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας.

Η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη αποτελείται από δύο συστατικά, τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, με την πρώτη να είναι καταστροφική. Σε αντίθεση με άλλους υδατάνθρακες, η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο συκώτι και αποθηκεύεται ως λίπος, προκαλώντας ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, που με τη σειρά της είναι επιβλαβής στον οργανισμό του ανθρώπου, με μια σειρά από ανωμαλίες που είναι γνωστές ως μεταβολικό σύνδρομο.

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες έχει άμεση επίδραση στη γήρανση και τη μακροζωία, καθώς τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης (η οποία απελευθερώνεται από το πάγκρεας για να ρυθμίσει τη γλυκόζη) «μπλοκάρουν» ένα γονίδιο που βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού, επιδιορθώνει τα κύτταρα και παράγει ζωτικές πρωτεΐνες αναδόμησης. Συνεπώς, όσο περισσότερη ζάχαρη τρώμε, τόσο περισσότερη γλυκόζη κυκλοφορεί στον οργανισμό μας, τόσο απελευθερώνεται ινσουλίνη για να τη ρυθμίσει και άρα μπλοκάρεται το γονίδιο της… επιδιόρθωσης.

Η παρουσία λίπους στο συκώτι χωρίς να ευθύνεται το αλκοόλ συμβαίνει όλο και πιο συχνά, ακόμη και σε παιδιά και, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στην κατανάλωση φρουκτόζης. Τα υψηλά επίπεδα φρουκτόζης προκαλούν τη δημιουργία σφαιριδίων λίπους στο συκώτι (λιπογένεση), κάτι που μπορεί, όμως, να αλλάξει με σωστή διατροφή και προσοχή στην κατανάλωση ζάχαρης.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης φθείρει, επίσης, και τα εγκεφαλικά μας κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Ακόμη, εμπλέκεται στην παραγωγή ντοπαμίνης, προκαλώντας ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση, ενώ ταυτόχρονα στρεσάρει τα επινεφρίδια, συμβάλλοντας στην κακή διάθεση, το λήθαργο και τη μελαγχολία.

Η αύξηση των σακχάρων στη διατροφή μας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πλέον, σε πολύ μικρές ηλικίες 3 και 4 χρονών, τα δόντια παρουσιάζουν μεγάλη φθορά και αφαιρούνται, κάτι που δεν ήταν τόσο συχνό παλιότερα. Περιορίστε, λοιπόν, τη ζάχαρη και στα παιδιά σας, φροντίζοντας πάντα μετά την κατανάλωση γλυκών να πλένουν ή να ξεπλένουν τα δόντια τους. Κάτι που φυσικά πρέπει να κάνετε κι εσείς.

Η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προκαλούν την ολοένα και μεγαλύτερη έκκριση ινσουλίνης, προκειμένου να ρυθμίσει τη γλυκόζη στο αίμα. Όταν, όμως, γίνει κατάχρηση αυτού του συστήματος, σταματά να δουλεύει αποτελεσματικά και το αποτέλεσμα είναι ο διαβήτης τύπου 2, μια πάθηση που χρειάζεται καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης, προσοχή στη διατροφή και μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων, από κακή υγεία ματιών, μέχρι προβλήματα στην καρδιά.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης οδηγεί τη χλωρίδα του εντέρου σε… αναστάτωση, τρέφοντας τα «κακά» βακτήρια και προκαλώντας διατάραξη της ισορροπίας, κάτι που επιφέρει δυσκοιλιότητα, κακή αναπνοή, κακή πέψη, μειωμένη απορρόφηση μετάλλων, μειωμένη άμυνα του οργανισμού κ.ο.κ.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share