Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτή είναι η περιοχή της Ελλάδας που έχει θερίσει ο καρκίνος του ήπατος και τα εγκεφαλικά!

Η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσαλίας δημοσίευσε τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και τα εγκεφαλικά σε περιοχές της Ελλάδας.

8 Φεβρουαρίου 2019 11:39
Αυτή είναι η περιοχή της Ελλάδας που έχει θερίσει ο καρκίνος του ήπατος και τα εγκεφαλικά!

Στο φως της δημοσιότητας έδωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα ευρήματα της μελέτης που ολοκλήρωσε σχετικά με τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και εγκεφαλικών σε περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έρευνα, τριπλάσια ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του ήπατος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, εμφανίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία γενικότερα. Το ίδιο ανησυχητικά ήταν και τα ευρήματα όσον αφορά τα εγκεφαλικά επεισόδια που είναι τέσσερις φορές πάνω από τον μέσο όρο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, η έρευνα δεν αποτύπωσε τις αιτίες που προκαλούν τη νοσηρότητα, αλλά κατέγραψε τις διαφορές συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σε επόμενη μελέτη θα αναζητηθούν και οι αιτίες.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η παρατήρηση που διατύπωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου ότι στη Μαγνησία καταγράφεται υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με άλλες περιοχές, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τους αυξημένους δείκτες νοσηρότητας σε καρκίνους του ήπατος.

Τα δεδομένα για τη μελέτη ελήφθησαν από την ΕΛΣΤΑΤ, το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου (ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας) και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας.

Η έρευνα έδειξε ότι ο καρκίνος του ήπατος «εμφανίζεται» περισσότερο στον ευρύτερο Βόλο, την Κάρλα και τα προάστια του Βόλου, Μακρινίτσα, Πορταριά και Αγριά. Αυξημένα νεοπλάσματα του τραχήλου της μήτρας έχουν καταγραφεί στο Νότιο Πήλιο και στο Τρίκερι, ενώ συχνότερη είναι η εμφάνιση του καρκίνου του λεμφικού και αιμοποιητικού ιστού στην Αγριά και τα Λεχώνια.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, τόνισε ότι «σε μια Ελλάδα όπου όλοι έχουν ιατρικές γνώσεις, δικηγορικές γνώσεις, όπου όλοι έχουν άποψη και οι μύθοι τρέχουν πριν από την πραγματικότητα, τέτοιες μελέτες έρχονται να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Και μέσω τέτοιων μελετών το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκπληρώνει το βασικό του ρόλο που είναι η έρευνα και η ενημέρωση της κοινωνίας».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share